Груевски формира владу

Gruevski formira vladu

10 januara 2017

tan2017-1-9_144017986_1_620x0

PREDSEDNIK Makedonije Đorđe Ivanov u ponedeljak je, na osnovu ustavnih ovlašćenja, uručio mandat za sastav nove vlade Nikoli Gruevskom, lideru VMRO-DPMNE, pobedničke stranke na vanrednim izborima održanim 11. decembra minule godine.

Na isteku godine, 30. decembra, konstituisan je deveti parlamentarni sastav Makedonije sa ukupno 120 poslanika. Najveći broj poslanika ima koalicija predvođena VMRO-DPMNE – 51, dok opozicioni blok na čelu sa socijaldemokratama (SDSM) Zorana Zaeva ima 49 mandata. Albanske stranke – Demokratska unija integracija (DUI) – 10, Besa – 5, Alijansa Albanaca – 3 i Demokratska partija Albanaca (DPA) – dva poslanika.

U narednih 20 dana mandatar Gruevski bi trebalo skupštini na izbor da dostavi program i predloženi sastav novog vladinog kabineta.

Ključ rešenja za sastav nove vlade Makedonije, međutim, drže – albanske stranke. Na pravoslavni Božić, 7. januara čelnici DUI, Besa i Alijanse za Albance, posle dogovora u Tirani sa premijerom Albanije Edijem Ramom, objavili su zajedničku platformu kao osnovu njihove pozicije u predstojećim pregovorima za sastav nove vlade Makedonije.

Političkom osnovom objavljene platforme zahteva se potpuna službena jednakost albanskog i makedonskog jezika na čitavoj teritoriji zemlje, ekonomska ravnopravnost, rešavanje spora o imenu sa Grčkom uključivanjem i Albanaca u radnu grupu za direktne pregovore sa Atinom, kao i brza integracija u NATO i EU, dobrosusedski odnosi i saradnja s Kosovom i Albanijom u integrisanom upravljanju granicama.

PROMENA HIMNE, ZASTAVE I GRBA

U PLATFORMI albanskih partija je naveden zahtev i za „osudu“ genocida nad Albancima u Makedoniji sprovedenog, kako se precizira, u periodu od 1912-1956. godine. Na spisku zahteva za raspravu u parlamentu je i predlog promena himne, zastave i državnog grba Makedonije, kako bi se tim simbolima potvrdila multietničnost i etnička ravnopravnost u zemlji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *