ГРУПА Г7 огласила се о промени граница на Балкану

GRUPA G7 oglasila se o promeni granica na Balkanu

6 maja 2021

Ministri spoljnih poslova zemalja članica G7 pozvali su Beograd i Prištinu da konstruktivno učestvuju u pregovorima u okviru dijaloga uz pomoć Evropske unije i da u potpunosti normalizuju odnose kroz sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum koji će doprinetii regionalnoj stabilnosti.Oni su u zajedničkoj izjavi na kraju samita koji je održan u Londonu od 3. do 5. maja ocenili da neopravdane spekulacije o promeni granica po etničkim linijama nisu rešenje za izazove sa kojima se region suočava i da bi takve promene predstavljale pretnju regionalnoj bezbednosti.

„Odlučno odbijamo svaki pokušaj podrivanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine“, navodi se u delu izjave posvećenom Zapadnom Balkanu.

Ministri spoljnih poslova SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije, Kanade i Japana potvrdili su zajedničku posvećenost bezbednosti, ekonomskom oporavku i evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana kao ključnu investiciju za mir i stabilnost.

Pozvali su na sprovođenje unutrašnjih reformi, vladavinu prava i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i podržali dalji napredak u regionalnoj saradnji, posebno kroz Zajedničko regionalno tržište, Zelenu agendu za Zapadni Balkan i Berlinski proces, prenosi Tanjug.

KOMENTARI3 komentara

  1. 1389 says:

    Znači za EU je Kosovo Srbija

  2. Rista says:

    Granice tzv država nastale na teritorijama Srbije i Srpskog naroda se moraju menjati. Tako će biti sve dok Srbi ne dobiju većinu svojih teritorija nazad ili dok Srbi postoje. Kako god okreneš, doklegod Srbi postoje, neće biti mira na teritorijama bivše Jugoslavije. Čak i da Srbi potpišu da "prihvataju" pljačku, genocid koji je nad Srbima izvršen i otimanje teritorija, to nikada neće biti završno i prihvaćeno, niti ono što mora da se uradi kad tad. Čak i države u okruženju bivše Jugoslavije su otele dosta srpskih teritorija i ni to ne može ostati tako. Rumunija i Mađarska su skoro eliminisale Srbe na tim prostorima, kojih je bilo negde oko 3 miliona ali te teritorije su ipak Srpske. Mađari i Hrvati mirno i zaštićeno žive u smanjenoj Srbiji. Običan narod to vidi a iz običnog naroda se stvara budućnost. Tu "veliki potpisivači" nemaju dug rok. Znači, nema rasprave o nekom izmišljenom Zapadnom Balkanu, Južnom Balkanu ili ostale podvale Zapada koji podržava svoje nacističke saveznike na tim teritorijama. Amin Bože!

  3. Za Srbiju says:

    Vas više niko ništa ne pita. P.S. Britanija i Francuska ulaze u rat zbog ostrvceta sa nekoliko kuća, a od nas zahtevaju da se odreknemo 17% teritorije, odnosno da se odreknemo svete srbske zemlje, istorije, identita i Zaveta sa Bogom. Demonski stav i demonski zahtev.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *