Група о којој прича цео свет! ДА ЛИ СУ ОНИ ТРАМПОВА СНАГА? СВАКОГ ДАНА СУ СВЕ ЈАЧИ

Grupa o kojoj priča ceo svet! DA LI SU ONI TRAMPOVA SNAGA? SVAKOG DANA SU SVE JAČI

2 oktobra 2020

„Ponosni momci“ došli su pod najveću lupu javnosti od kada postoje. Nakon što je ekstremno desničarska grupa pomenuta u debati američkih predsedničkih kandidata, njeni lideri ne skrivaju zadovoljstvo. Šta se o njima zna?

Aktuelni američki predsednik i kandidat za novi mandat u Beloj kući Donald Tramp na udaru je kritika jer nije jasno osudio ekstremno desničarske grupe.Tokom prve debate moderator Kris Valas upitao je Trampa da li bi direktno osudio rasističke grupe, a Bajden je tada spomenuo „Ponosne momke“.

„Ponosni momci, povucite se i budite u pripravnosti“, rekao je Tramp i izazvao burne reakcije.

Dan kasnije pokušao je da se „izvuče“, rekavši novinarima: „Ne znam ko su „Ponosni momci“. Ko god da su, treba da se povuku“.

Ko su „Ponosni momci“?

Grupu „Ponosni momci“ osnovao je kanadsko-britanski aktivista i suosnivač magazina „Vajs“ Gejvin Mekinis 2016. godine uoči predsedničkih izbora u SAD. On se ubrzo povukao iz organizacije.

Grupi se priključuju isključivo muškarci koji sebe opisuju kao „zapadne šoviniste“. Uglavnom nose crno-žute polo majice i većinom su belci.

Prilikom pridruživanja grupi položu su zakletvu koja glasi: „Ja sam ponosni zapadni šovinista, odbijam da se izvinim zbog stvaranja modernog sveta“.

Osim u SAD, ima ih i u Kanadi, Australiji i Velikoj Britaniji.

Kako ih drugi vide?

„Ponosni momci“ su od strane civilnih organizacija okarakterisani kao grupa koja promoviše mržnju. Opisuju ih kao kao mizoginu, islamofobnu, transfobnu i antiimigracionu organizaciju. FBI ih je 2018. godine klasifikovao kao „ekstremističku grupu“.

Međutim, „Ponosni momci”, sebe ne doživljaju kao rasiste već tvrde da žele da se vrate tradicionalnim „zapadnim“ vrednostima, a ne odbacuju ni elemente teorije zavere o „belom genocidu“.

Članovi se zalažu za pravo na nošenje oružja, protiv su feminizma i rodne ravnopravnosti.

Osuđuju nasinje ali…

Iako „Ponosni momci“ deklarativno osuđuju nasilje, njihovi članovi godinama učestvuju u nasilnim sukobima. Često se sukobljavaju sa pripadnicima „Antife“, ekstremno levičarske grupe.

Oni se izričito protive protestima pokreta „Crni životi su važni“.

Nedavno su učestvovali u nasilnim sukobima sa antifašistima u Portlandu, gde već mesecima traju protesti zbog policijske brutalnosti i rasizma.

Direktor FBI Kristofer Vrej je izjavio da su rasističke grupe u najvećoj meri odgovorne za sukobe sa smrtnim ishodom koji su se u poslednje vreme dogodili u SAD.Ljubav prema Trampu

„Ponosni momci“ ne skrivaju da podržavaju Trampa, prisustvujući mitinzima, a njegove izjave često završe i kao slogani na njihovim majicama. Na crvenim kapama koje često nose piše „Učinite Ameriku ponovo velikom“, što je Trampova mantra.

Sada im je Tramp, svesno ili nesvesno, dao vetar u leđa, te je jedan od lidera „Ponosnih momaka“ Enrike Tario napisao na Instagramu da ga je „obradovalo što ih je predsednik pomenuo u debati“.

A koliko je debata donela njihovom „proboju“ u javnost pokazuje i grafikon pretrage imena grupe na internetu poslednjih dana.

​Inače, popularne društvene mreže ukinule su sve naloge „Ponosnih momaka“ pre dve godine, a od tada su oni intenzivirali svoje prisustvo na skupovima.

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. Kosovac says:

    Ovi mora da vrede, čim su protiv feminizma i rodne ravnopravnosti.

  2. Rista says:

    "Članovi se zalažu za pravo na nošenje oružja, protiv su feminizma i rodne ravnopravnosti." Kao i svaki normalan čovek. Ebote, kad sam se rodio svi oni koji su bili za narod i pravedni, bili su ustvari levi a svi nacisti, fašisti i genocidaši desni. Danas sitem okrenu ćurak naopako i uporno okreće stvar. Pa danas su najgori rasisti i desničari, nacisti i fašisti baš kao i antifa, crni život je važan, i ostala sranja globalnog sistema koji ruši osnove na kojima čovek postoji, živi i razmnožava se. Od kada je levica negativna? Pa od kada su počeli da optužuju Rusiju za pobedu u drugom ratu i da komunizam proglašavaju fašizmom. Šta je kriv komunizam zato što je tito bio nacista? Nije Tito bio komunizam, samo to sistem izjednačava i okreće stvar jer ga komuističke ideje zaista plaše. Userava se od straha kada neko zaista ide tim putem i oma ga proglase nacistom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *