ГРУЗИЈА У НАТО: МИП Русије: Ако буде било потребно…

GRUZIJA U NATO: MIP Rusije: Ako bude bilo potrebno…

7 avgusta 2018

Cilj ruske vojne operacije u Južnoj Osetiji bio je prekid agresije Gruzije i sprečavanje mogućih novih napada, saopštio je MIP Rusije.

„Ruska vojna operacija je imala jedan cilj — prekid agresije i sprečavanje mogućih novih napada. Njena organizacija i izvođenje je bilo strogo proporcionalno pretnjama Gruzije“, navodi se u komentaru povodom 10. godišnjice avgustovskih događaja iz 2008. godine na Kavkazu.„Nakon završetka vojne operacije, jedinice Oružanih snaga Rusije su bile povučene sa teritorije Gruzije u oktobru 2008. godine u skladu sa sporazumom so kojeg su došli predsednik Rusije Dmitrij Medvedev i predsendik Francuske Nikola Sarkozi, koji je dopunjen dogovorom iz 8. sepetbra 2008. godine“, naglasili su u resoru.

Rusija smatra da bi pravilan korak bio potpisivanje sporazuma o uzajamnom nenapadanju između Gruzije, Južne Osetije i Abhazije.

Ambasador Rusije u Činvaliju Marat Kulahmetov je rekao da u sadašnjim uslovima ima dovoljno ruske vojske u Južnoj Osetiji.

„Ako bude bilo potrebno — imamo ljude koji se bave tim pitanjem, donećemo odgovarajuću odluku“, rekao je Kulahmetov, odgovarajući na pitanje da li ima potrebe da se poveća vojno prisustvo Rusije u Južnoj Osetiji u pozadini aktivne težnje Gruzije da uđe u NATO.

On je dodao da Moskva prati vojne vežbe NATO-a u Gruziji i neće dozvoliti destabilizaciju na granici sa Južnom Osetijom.

„Na teritoriji Južne Osetije se nalazi 4. Vojna baza i pogranična uprava FSB Rusije koja osigurava bezbednost Južne Osetije. Zapad to uzima u obzir“, ukazao je ambasador.

Još 1992. se većina stanovnika izjasnila za ujedinjenje sa Rusijom. Građanima su bila postavljena dva pitanja — da li se slažete da Republika bude nezavisna i da li se slažete sa odlukom rukovodstva o prisajedinjenju Rusiji? Izlaznost je bila fantastična — 97 odsto građana je izašlo na birališta, a na oba pitanja pozitivno je odgovorilo čak 99,9 odsto glasača.

Međutim, Gruzija je, uz pomoć Amerike, pokušala vojnim putem da povrati taj region sa 50.000 stanovnika u avgustu 2008. godine, što je propalo nakon vojne intervencije Moskve.

Nakon toga, Rusija je priznala suverenitet bivših autonomnih oblasti i nastavila je da finansijski pomaže Južnu Osetiju. Samo ove godine Moskva je izdvojila 8,2 milijarde rubalja za podršku toj zemlji.

Južnu Osetiju kao nezavisnu državu, osim Rusije, priznale su i Nikaragva, Nauru, Venecuela i Tuvalu, dok je međunarodne organizacije poput UN-a i OEBS-a, kao i zemlje Zapada smatraju delom Gruzije.

Svoju želju da budu Rusi stanovnici Republike indirektno su potvrdili i na referendumu 2011. godine, kada su se izjašnjavali o tome da li bi ruski jezik trebalo da dobije status državnog jezika — 83,5 odsto ljudi je odgovorilo potvrdno.

(rs.sputniknews)

KOMENTARI7 komentara

 1. M says:

  Gruzija u NATO-u? Ili NATO na granicama Rusije? Ne bih se u to kladio! A ako ipak uđe,tu ili tamo,Rusija je u banani korak više,korak dublje! Pa nek korača tako,ako može! Kad nezna,nemože bolje!

 2. Miraš says:

  NATO je globalni monstrum koji će zacrniti mnogim zemljama u blizini Rusije sa ciljem opkruživanja Rusije i direktnog izlaska na njene granice. Pa još se ranije pominjao i neki "korzo" tj prolaz za ISIS preko njene teritorije. Život oko 4,5 miliona Gruzina može gadno da se zakomplikuje, a s druge strane nikakvi sukobi Gruziji ne odgovaraju npr. zbog turizma. Ona je izuzetno lepa zemlja sa puno znamenitosti. Odlaskom Abhazije (8.600 km2) i Osetije (3.900 km2) izgubila je ukupno 12.500 km2 te sada ima 59.700 km2 pod kontrolom, ali ima i dalje izlaz na Crno more i predivne druge oblasti. Zbog toga što ne kontroliše celu teritoriju ona ne bi mogla da postane članica NATO-a izuzev ako joj nekako ne progledaju kroz prste ili uvedu dodatna pravila. Na severu se Gruzija graniči sa Rusijom u dužini od 723 km i još na sredini te severne granice u Gruziju ulazi kao krug Južna Osetija. Dakle Rusija ima dobar i pregled i položaj za vojni odgovor prema Gruziji odnosno prema NATO-u ako to bude potrebno, a ima i nove vrste naoružanja s kojima veoma brzo može da uništi svu preteće objekte. Premijer Gruzije Georgij Kvirikašvili izjavio je krajem maja ove godine da se nada da će njegova zemlja stupiti u NATO do 2021. godine. Nekoliko dana pre njega američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da SAD rade na pridruživanju Gruzije NATO-u. U julu je nakon samita NATO-a sekretar alijanse Jens Stoltenberg izjavio da će Gruzija biti primljena u NATO. Kauboj Majk Pompeo i naspram njega gruzijska kraljica Tamara iz 12 veka iz zlatnog perioda Gruzije to nikako ne ide zajedno.

  • živoder iz Oseka i Ovčare says:

   veoma je realna varijanta da NATO nastavi da pojača provokacije Rusije u cilju izazivanja 3.sv.rata te ukine dosadašnju praksu ulaska novih članica bez teritorijalnih problema.Do sada su kauboji pokazali da im je 3.sv.rat NEOPHODAN i samo je pitanje da li će uspeti da ga organizuju tako da ga oni zapale a da nađu druge, kumulativno dovoljno velike za ozbiljan napad na Rusiju kako bi rat trajao šro duže i naneo Evroaziji što veća razaranja, što im ne polazi za rukom. Zato proširuju NATO i primaju sve,od kilavih raga poput Rumuna do pekinezera poput CG i Hrvacke, korumpirajući njihova polirička vodstva koja će MORATI da se stave u službu topovskog mesa kada NATO da signal.

   • Miraš says:

    Sada na dnevnom redu nije napad na Rusiju nego na Iran. Tek ako uspeju da pokore Iran onda će pokušati da napadnu Kazahstan pa Rusiju. Dakle Gruzija će im trebati baš duže vreme te stalno će joj praviti razna obećanja o razvoju zemlje (šargarepa) a jedino sa ciljem da njen prostor i ljudstvo mogu da koriste Amerikanci i NATO. Slično kao i Iran i Rusiju će nastojati da prvenstveno destabilizuju ekonomski da bi se manje borila, a da bi se više sama predala usled socijalnih potresa. Tako su dosad radili sa svim zemljama koje su napali. ... Sada im je važnije da Iran bude opkružen sa svih strana. Treći svetski rat je već na pomolu, neki smatraju da je već počeo ratom protiv Irana koji već vidimo kao specijalni (hibridni) rat i samo je pitanje vremena kad ćemo videti i vrući rat. Amerikancima i NATO-u sada Gruzija treba najviše zbog napada na severozapadne delove Irana za tranzit islamskih terorista iz južnih delova Rusije (iz regiona Severnog Kavkaza Čečenija, Dagestan, itd.). Gruzija i južnije Jermenija na koju šire svoj uticaj, zatim Nahčivan (istureni deo Azerbejdžana) to sve izgleda kao tampon zona izmedju Rusije i Irana, a važno je da je pod kontrolom Amerikanaca. Zapadnije je Turska i to njen istočni pretežno kurdski deo, a istočnije je Azerbejdžan...

   • Miraš says:

    Bilo bi veoma korisno da iz bilo kojih razloga (sistemska kriza unutar EU, sve skuplje usluge NATO-a, sve teži ekonomski pritisci iz SAD na države EU i sve rizičniji ratni izazovi pred nosem EU) raspadne se NATO jer onda bar nestao bi taj omamljujući ekonomski deo koji značajno odraćuje EU sa svojim obećanjima. Dakle i EU treba da bude u što većoj krizi te da se raspada. ...

   • Miraš says:

    U poverenju. Danas vidovnjaka ima prekoviše i znam da njima ne treba verovati. Ipak da opišem viziju vidovnjakinje Vere Lion iz Kazahstana. Pitali su je u oktobru prošle godine da li će Srbija postati članica NATO. Njen odgovor je: najverovatnije DA, ali tada će se desiti nešto veoma neprijatno za NATO. Viziju je opisala ukratko: drvena kučica čiji krov iznenada puca i raspada se u dva dela. Zatim rekla je nešto kratko i brzo što ne razumem, a sledeći deo razumem - vidi kuću bez krova koja je prazna i to tumači kao nešto veoma neprijatno za NATO, on će nestati. Opis svega je kratak, a još se sve i ne razume, elem ta drvena kućica mene podseća baš na Srbiju. Nestanak krova (glave) može da se tumači kao nestanak mentalnog zdravlja kuće Srbije (u što već mnogi sumnjaju), ili kao potpuni nestanak kuće Srbije. ... Proširili se se na C.Goru, faktički već su na Kosovu, poslali su pozivnicu S. Makedoniji i sad jeste na redu ta "drvena kućica". Da su na našem mestu Izraelci sedišta NATO-a u Briselu već bi nestalo. Izraelcima mnogo štošta zameram zbog rata u Siriji i svega ostalog na B. Istoku, a izgleda da ni u čemu ne treba preterivati.

    • Miraš says:

     Izraelci da je ovo njihov problem i to da se ne zna ko je izvršilac, odavno bi smandrkali i Bondstil i mnoge baze u susednim zemljama, naprimer onu u Deveselu i u Nadjarskoj i u Bugarskoj, a kvrcnuli bi i šta ima u Hrvatskoj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *