GRUZIJA UPOZORILA RUSIJU: Ne dirajte Abhaziju

GRUZIJA UPOZORILA RUSIJU: Ne dirajte Abhaziju

15 oktobra 2014

rusi_620x0Gruzija je upozorila Rusiju da ne preduzima dalje korake u integraciji regiona Abhazije, navodeći da bi to moglo izazvati nove bezbednosne probleme.

Oštro saopštenje, kako navodi francuska agencija, izdato je nakon što je vođstvo Abhazije u ponedeljak podnelo nacrt sporazuma lokalnoj skupštini prema kojem bi znatno bile ojačane veze između Moskve i Abhazije.

Taj sporazum o „savezništvu i integraciji“, omogućiće izgradnju „zajedničke infrastrukture odbrane“ i stvaranje kombinovanih oružanih snaga Abhazije i Rusije, koja već ima nekoliko hiljada vojnika stacioniranih u regionu, navodi francuska agencija.

U dokumentu se poziva, između ostalog, i na stvaranje zajedničkih struktura bezbednosnih snaga i zajednički privredni i carinski prostor.

Ministarstvo spoljnih poslova Gruzije saopštilo je da bi sprovođenje tog sporazuma znatno promenilo situaciju u regionu i „stvorilo dodatne probleme“ po evropsku bezbednost.

„Nadamo se da će ruske vlasti odustati od potpisivanja tog, ‘takozvanog’ sporazuma, a u suprotnom to će biti smatrano kao korak prema aneksiji Abhazije sa nastupajućim pravnim konsekvencama“, navedeno je u saopštenju.

Abhazija se, podseća AFP, odvojila od Gruzije nakon građanskog rata devedesetih godina, a posle raspada Sovjetskog Saveza.

U njoj živi oko 240.000 građana koji su umnogome zavisni od pomoći Rusije, prenela je francuska agencija.

KOMENTARI5 komentara

  1. Mare says:

    Vi bi ste opet po guzici da dobijete?

  2. Pingback: GRUZIJA UPOZORILA RUSIJU: Ne dirajte Abhaziju | nanotehnologytoday

  3. Pingback: GRUZIJA UPOZORILA RUSIJU: Ne dirajte Abhaziju | Glamour,fashion,food,sex,girls,boys etc…

  4. Pingback: Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je za incident na utakmici Srbija | Glamour,fashion,food,sex,girls,boys etc…

  5. Zoran Pavičić says:

    Abhazija će postati nova autonomna republika u Rusiji. Južna Osetija će se priključiti Sjevernoj Osetiji-Alaniji u sastavu Ruske Federacije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *