GSP otpušta oko 300 radnika

GSP otpušta oko 300 radnika

17 juna 2013

GSPKako bi smanjio planirane gubitke i poboljšao finansijsku poziciju, GSP Beograd je usvojio nekoliko mera koje će sprovesti tokom ove godine, piše “Danas“. Mere Gradskog saobraćajnog preduzeća, pored ostalog, podrazumevaju prekvalifikaciju radnika, ali i smanjenje broja zaposlenih. Beogradski list piše da je nedavno pokrenut postupak izmene Kolektivnog ugovora, a Upravni odbor GSP-a usvojio je Odluku za pokretanje analize preispitivanja skraćenog radnog vremena.

„Pokrenuta je javna nabavka na osnovu koje će nezavisna institucija utvrditi za koja radna mesta u preduzeću je neophodno skraćenje radnog vremena, kao preduslov dugoročnog smanjenja radne snage“, navodi se u dokumentu GSP-a, koji se nedavno našao i pred odbornicima Skupštine grada.

Kako se dodaje, u toku je sprovođenje mere za korišćenje internih resursa sa ciljem da se kroz prekvalifikaciju i interno raspoređivanje obezbedi nedostajući broj vozača autobusa i tramvaja. Krajem oktobra prošle godine 24 zaposlena u GSP-u su prekvalifikovana u vozače tramvaja, a trenutno prekvalifikaciju prolazi još 45 radnika. Plan je, naime, da se u toku ove godine oko 150 zaposlenih prerasporedi na poslove vozača.

S druge strane, tokom ove godine broj zaposlenih u ovom gradskom preduzeću biće smanjen za oko 300 radnika. Takođe, u planu je da se uradi novi Pravilnik o sistematizaciji poslova u GSP-u, čemu će prethoditi racionalizacija i preispitivanje svih poslova, a sve to sa ciljem da se smanje gubici i poveća efikasnost radnika. Kako se navodi, preispitivaće se i slabija iskorišćenost radnog vremena invalida rada, i to kroz utvrđivanje njihovih radnih sposobnosti od nadležnih lekarskih komisija. Na kraju, u GSP-u će preispitivati i postojeće rasporede radnog vremena, kako bi se povećala efikasnost i smanjio prekovremeni rad.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *