Gubitnici i luzeri

Gubitnici i luzeri

19 oktobra 2014

121139_zarko-markovic-1_ifPiše: Žarko Marković

Naučili su nas naši političari da im ne treba verovati. Rade dvadesetak godina na jačanju tog nepoverenja i taj posao obavljaju uspešno. Zato je sasvim logično smatrati da je ono što se ovih dana dešava u SDP-u BiH, nakon što je ta partija na izborima potučena do nogu, samo obična predstava za javnost u režiji iskusnog lisca Zlatka Lagumdžije. Ostavke pljušte zbog odgovornosti za katastrofu, vanredni kongres se pomera, a još se najavljuje da će na njemu svako reći svoje mišljenje, iako „vlastito mišljenje“ i SDP teško idu u jednu rečenicu. Mnogi promovišu Denisa Bećirovića za novog predsednika, ali na čelu stranke će, 99 odsto, ostati Lagumdžija. Živi bili, pa videli.

Ali, za one naivne, cela frka oko ostavki može biti nagoveštaj da neko u SDP-u oseća odgovornost. Bar lažnu. S druge strane, čak i lažne ostavke su nezamisliv potez za izborne gubitnike u Republici Srpskoj. Ko je rekao SDS? Šalu na stranu, u toj stranci izborni poraz nisu hteli da priznaju ni nakon debakla 2008. godine na lokalu, ni dve godine kasnije, pa zašto bi sada, kada im je porastao broj poslanika u oba parlamenta i kada je Ognjen Tadić izgubio sa desetak hiljada glasova razlike u predsedničkoj trci? Nezahvalno je, a i nekorektno iznositi ocene dok rezultati izbora ne budu zvanični, ali nerealno je očekivati da iko u SDS-u, ako sve ostane kao što je sada, prizna poraz. Naravno da se Mladen Bosić i ekipa oko njega nikad neće složiti s ovom tezom i treba im čestitati na upornosti u dokazivanju da je izborni pobednik u Srpskoj ona stranka koja ne formira vladu. Na kraju krajeva, bez učešća u vladi, dužina boravka SDS-a u opoziciji produžiće se na 13 godina. Ako je to pobeda – onda ništa. Druga je stvar ako oni pod izbornom pobedom smatraju nešto drugo.

A to „nešto drugo“ jeste fakt da će vrh te stranke ponovo zasesti u odlično plaćene fotelje i foteljice i četiri godine šupljirati da ovde ništa ne valja. I to se može gledati kao pobeda, naravno. Ali, ono što je najveći poraz SDS-a na ovim izborima nema nikakve veze sa rezultatima i brojanjem glasova. Najveći poraz je razočaranje koje onaj iskreni glasač opozicije oseća ovih dana. Iskren je po tome što je u toj opoziciji video neku želju i ideju za promenom, dao joj glas na izborima, a onda shvatio da sve što su opozicionari pričali u kampanji i TV duelima ni za pet procenata nije moglo da motiviše neopredeljene da izađu na izbore. A u tih pet procenata ležala je njihova stvarna pobeda.

U procesu globalizacije proteklih godina u našem jeziku odomaćila se engleska reč „luzer“, čiji bukvalan prevod na naš jezik jeste „gubitnik“. Ipak, s vremenom, ta reč je dobila nešto dublje, dugotrajno, značenje. Pa tako čovek, na primer, sportista ili političar, ponekad može da bude gubitnik jer to je život, sa pobedama i porazima. Ali, luzer… Luzer ostaješ doveka.

(Pressrs.ba)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *