Gugl među Srbima

Gugl među Srbima

16 maja 2013

Zoran ŽužaPiše: Zoran Žuža

Ni u jednom izveštaju o važnom skupu umnih srpskih glava u Beogradu, posvećenom odnosima između Srbije i RS, ne pročitah informaciju o tome koga su tamošnje vlasti poslale na taj skup. Neki od učesnika rekoše mi da je tamo bio činovnik iz Ministarstva prosvete, kome niko ni ime nije zapamtio. Hm, naravno da nije previše bitno ni ime, ni pozicija tog čoveka. Bitna je poruka o aktuelnom odnosu zvaničnog Beograda prema Srbima iz RS. Ili što bi Dačić rekao, Srbima iz BiH, koje je premijer Srbije pre desetak dana proglasio važnijim i od Srba na Kosovu.

Doduše, moguće je da je skup sazvan „u nevreme“, na dan kad su se Nikolić i Radmanović u Stambolu borili za srpsku stvar. I na dan kad je Dačić u Vašingtonu obezbeđivao američku podršku za evropski put Srbije. I, naravno, tvrdio pazar za obećane američke investicije koje smo katastrofalno skupo platili. Gugl u Srbiji bez Kosova!

Neka me đavo odnese ako znam gde je u sredu bio Aleksandar Vučić! Možda su ga pogrešno obavestili da će se na rečenom skupu umesto vikarnog episkopa hvostanskog Atanasija (Rakite), pojaviti onaj drugi vladika Atanasije (Jeftić). Ili, jednostavno, toga dana nije imao vremena za dijasporu, kojom se, nažalost, intenzivno bavio proteklog vikenda na Kosovu.

Elem, osnovne poruke ovog skupa, kako sam ih razumeo, jesu da i Srbi, ako je to omogućeno Albancima, imaju pravo na dve srpske države na Balkanu. I da za Srbe iz RS Beograd ne sme i definitivno nikada neće biti inostranstvo, što Sarajevo danas jeste. Po izveštajima sarajevskih medija, siguran sam da su ove poruke, ako ne do svesti, doprle barem do ušiju učesnika stambolske trilaterale. I da ne predstavljaju, kako neki tvrde, kasni pristup rešavanju problema na Balkanu. Pre će biti da je reč o preventivnom političkom delovanju. Zlu ne trebalo!

Uveren sam da će poruke sa beogradskog skupa ignorisati američke diplomate stacionirane u regionu. Ambasador u Sarajevu, zauzet uvođenjem kozmetičkih promena u Ustav FBiH, pres-kliping iz Beograda verovatno će proslediti Valentinu Incku uz naredbu da ga uvrsti u sledeći šestomesečni izveštaj o situaciji u BiH.

Onima u SAD i Srbiji koji, međutim, ne veruju ni Incku, ni Munu (a ima i takvih), toplo preporučujem da iskoriste prednosti Gugla.

Ako bi ukucali sintagmu „tuzlanska kolona“, pronašli bi da se u Tuzli 15. maj slavi kao dan oslobođenja i pobede, a u Bijeljini obeležava kao dan stravičnog zločina i masakra nad nedužnim vojnicima JNA. Našli bi i podatak da je Sarajevo obustavilo istragu protiv „heroja“ Ilije Jurišića, kome se opet u Beogradu sudi za ratni zločin. Uz premisu da je pravosuđe stub svake suverene i normalne države, zaključak o istinitosti i opravdanosti poruka beogradskog skupa lako je izvesti.

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *