Гугле претрага негира холокауст, компанија уводи нове алате

Гугле претрага негира холокауст, компанија уводи нове алате

1 јануара 2017

583066_google-485611-1920_f

Након што се Гугле суочио са жестоким критикама упућеним на рачун свог претраживача, а везано за негирање холокауста над Јеврејима у Другом светском рату, ова компанија одлучила је да уведе алгоритме који ће препознавати странице које негирају холокауст и брисати их.

Ово је велики помак у односу на раније решење, према којем је негирање холокауста једноставно било непопуларно и падало на само дно пронађених резултата.

Међутим, није познато колико ће овај алат имати успеха у трајном уклањању негирања холокауста са Гугла. Велики број Британаца негативно је одговорио на питање о томе да ли се холокауст заиста догодио, а тврдили су да су информације добили са интернета.

Ово није први пут да се Гугле сусреће са негативним критикама. Раније се показало да аутоматско попуњавање резултата у Гугле претраживачу избацује питања попут „Да ли су Јевреји зли?“, „Да ли су жене зле?“ и „Да ли су муслимани зли?“.

Осим тога, пре него што је Гугле унапредио алгоритме, одговори на питања о холокаусту водили су ка линковима неонацистичких и антисемитских страница, као и разлозима за то „зашто је Хитлер био један од добрих људи“.

„Гугле је изграђен на принципима пружања квалитетних и меродавних резултата у вези са питањима које његови корисници постављају. Покушавамо да им пружитимо разноврсне одговоре и садржај, и упутимо их на разноврсне изворе. Истрајни смо у одржавању принципа слободног и отвореног wеба“, наводи Гугле.

У случају када се у врх тражених резултата појаве информације које нису меродавне, компанија развија алате и алгоритме који их аутоматски уклањају.

„Осмислили смо побољшања која ће поспешити приказивање меродавнијих резултата претрага и наставићемо да радимо у том смеру“, саопштено је.

Технолошке компаније се у последње време сусрећу са све већим критикама у вези с избацивањем лажних вести, а Фејсбук и Гугл су саопштили да су проблем схватили озбиљно и да ће настојати да елиминишу такве вести.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u