Гугле претрага негира холокауст, компанија уводи нове алате

Gugle pretraga negira holokaust, kompanija uvodi nove alate

1 januara 2017

583066_google-485611-1920_f

Nakon što se Gugle suočio sa žestokim kritikama upućenim na račun svog pretraživača, a vezano za negiranje holokausta nad Jevrejima u Drugom svetskom ratu, ova kompanija odlučila je da uvede algoritme koji će prepoznavati stranice koje negiraju holokaust i brisati ih.

Ovo je veliki pomak u odnosu na ranije rešenje, prema kojem je negiranje holokausta jednostavno bilo nepopularno i padalo na samo dno pronađenih rezultata.

Međutim, nije poznato koliko će ovaj alat imati uspeha u trajnom uklanjanju negiranja holokausta sa Gugla. Veliki broj Britanaca negativno je odgovorio na pitanje o tome da li se holokaust zaista dogodio, a tvrdili su da su informacije dobili sa interneta.

Ovo nije prvi put da se Gugle susreće sa negativnim kritikama. Ranije se pokazalo da automatsko popunjavanje rezultata u Gugle pretraživaču izbacuje pitanja poput „Da li su Jevreji zli?“, „Da li su žene zle?“ i „Da li su muslimani zli?“.

Osim toga, pre nego što je Gugle unapredio algoritme, odgovori na pitanja o holokaustu vodili su ka linkovima neonacističkih i antisemitskih stranica, kao i razlozima za to „zašto je Hitler bio jedan od dobrih ljudi“.

„Gugle je izgrađen na principima pružanja kvalitetnih i merodavnih rezultata u vezi sa pitanjima koje njegovi korisnici postavljaju. Pokušavamo da im pružitimo raznovrsne odgovore i sadržaj, i uputimo ih na raznovrsne izvore. Istrajni smo u održavanju principa slobodnog i otvorenog weba“, navodi Gugle.

U slučaju kada se u vrh traženih rezultata pojave informacije koje nisu merodavne, kompanija razvija alate i algoritme koji ih automatski uklanjaju.

„Osmislili smo poboljšanja koja će pospešiti prikazivanje merodavnijih rezultata pretraga i nastavićemo da radimo u tom smeru“, saopšteno je.

Tehnološke kompanije se u poslednje vreme susreću sa sve većim kritikama u vezi s izbacivanjem lažnih vesti, a Fejsbuk i Gugl su saopštili da su problem shvatili ozbiljno i da će nastojati da eliminišu takve vesti.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *