GURAJU PRST U OKO EU: Viktor Orban i Mađari podržali izgradnju „Južnog toka“

GURAJU PRST U OKO EU: Viktor Orban i Mađari podržali izgradnju „Južnog toka“

4 novembra 2014

281014 Viktor Orban 324Premijer Mađarske, Viktor Orban, danas je ponovo podržao izgradnju gasovoda „Južni tok“, pošto su vlasti u Budimpešti prethodno usvojile zakon, shvaćen kao „zeleno svetlo“ za taj projekat i kao poslednji pokazatelj Orbanovog otpora Evropskoj uniji.

Orban je novinarima rekao da je planirani gasovod ključan za snabdevanje Mađarske enegentima, preneo je AFP.

„Podržavamo izgradnju svakog gasovoda koji obezbeđuje energetske izvore“, rekao je mađarski premijer, posle sastanka s članovima kabineta.

„Uprkos problemima u Ukrajini, gas bi ipak trebalo da stigne do Mađarske i zbog toga nam je potreban još jedan gasovod“, istakao je Orban.

Mađarski zakonodavci izglasali su ranije danas amandman na zakon koji omogućava kompanijama izgradnju gasovoda čak i ako nemaju licence potrebne za upravljanje njima, prenosi Blumberg.

Budimpešta želi da počne da gradi gasovod u roku od šest meseci, izjavio je predsednik državne kompanije MVM Zrt, Čaba Baji, koja je formirala zajedničko preduzeće sa ruskim Gaspromom u cilju izgradnje gasovoda. Novoformirana kompanija nema licence za upravljanje gasovodom.

Gasovod Južni tok dužine 2.446 kilometara prenosio bi ruski gas u Evropu ispod Crnog mora, pružajući alternativu za gasovode kroz Ukrajinu. Kapacitet gasovoda iznosio bi 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje, a prolazio bi kroz Bugarsku, Srbiju, Mađarsku, Sloveniju i Italiju.

EU je blokirala radove na projektu i uvela ekonomske sankcije Rusiji zbog njenog stava oko Ukrajine, a Brisel i Vašington su u junu izvršili pritisak na Bugarsku da obustavi radove na Južnom toku.

Orban, jedan od najglasnijih kritičara evropskih sankcija Rusiji, obustavio je krajem septembra isporuke gasa Ukrajini na „neodređeni period“, svega nekoliko dana nakon što se sastao sa izvršnim direktorom Gasproma Aleksejem Milerom, navodi Blumberg, podsećajući da je Gasprom istovremeno povećao isporuke gasa Mađarskoj za oko 67 odsto.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *