ГУСЛА ВУЧИЋЕВУ ПРИЧУ: НАТО пионирка Јелена Милић подржава поделу Косова

ГУСЛА ВУЧИЋЕВУ ПРИЧУ: НАТО пионирка Јелена Милић подржава поделу Косова

18 јула 2018

Србија у последњих годину дана упорно инсистира на значају мирног решења питања Косова и Метохије, без обзира на његову тежину и то не треба занемарити, уместо што се неретко лако отписује, изјавила је данас председница Центра за евроатлантске студије Јелена Милић.Милић је поводом изјаве Рамуша Харадинаја да ће доћи до новог рата у случају поделе територије, запитала ко би тачно тај рат покренуо.

– Ово су шаљивџије, људи могу да причају шта хоће, подела је нови рат на Балкану. Ко је спреман за још један рат нека говори о подели, о границама – изјавио је Харадинај за албанске медије, те додао да се нада да ће до Нове године и Божића бити потписан правно обавезујући споразум између Београда и Приштине.

Осим тога сто Србија инсистира на мирном решењу, постоје, каже Милић и различите структуре које би сигурно на неки начин превентивно деловале, ако би косовски Албанци добили такву идеју.

Она подсећа да косовске безбедносне снаге сарађују, пре свега, са САД, да је отворена Канцеларија за везу за саветовање са НАТО-ом, тамо је КФОР, али да Косово још није ни у Партнерству за мир.

Она сматра да је за Србију добро и то што је Македонија добила позив за чланство у НАТО, јер је то, сматра, довело до додатне кохезије Албанаца и Македонаца у тој земљи, те не види да би Албанци у Македонији то сада угрозили.

– Црна Гора је већ у НАТО, Хрватска и Албанија исто. Да ли Харадинај алудира на Републику Српску и на Додика? Не верујем да би Додик учинио нешто што би било штетно Србији у овом тренутку, ако би се у разговорима дошло до питања корекције административне линије – рекла је Милић.

Додала је и да се у појединим извештајима западних организација, попут Савета за америчку спољну политику и Ист вест института, наводи да је идеја о корекцији граница неприхватљива због рата, а да није чула никакав аргумент или разраду те тезе – ко би био тај ко би било какав оружани сукоб покренуо.

Милић је, иначе, недавно изнела предлог да се коригује административна линија између централне Србије и Косова и Метохије, тако што би она ишла линијом испод четири српске оспштине на северу Косова, па тек онда да се наставе преговори о нормализацији односа Београда и Приштине.

– Не могу да кажем да ли је корекција административне линије реална или није. Могу да разумем преговарачку позицију српске стране да не отвара све карте, као што вероватно ни Косовари не отварају своје, а они имају тренутно много више објективних проблема да формирају заједничку позицију и мислим да су се заиграли том причом – рекла је Милић.

Како каже, када Албанци кажу да је Косово независно од 2008. године, треба им рећи да то понове у још стотинак земаља у свету, и оно што је кључно, пет земаља ЕУ које нису признале независност.

– Можда би корекција администратвне линије уз обострану сагласност, помогла да се Косово и види као посебан случај, па да то олакша евентуално признање не само по питању односа Србије и Косова, него пре свега Румуније, Шпаније, Грчке, Кипра и Словачке које мислим да Косову праве проблеме и правиће у процесу европских интеграција – додала је она.

Милић оцењује да је дијалог у Бриселу настављен у периоду који су обелезиле занимљиве изјаве и процеси и наглашава да је јако добро што је председник Србије Александар Вучић разговарао са француским председником Емануелом Макроном.

Подсећа и да је пре пар месеци у Паризу одржана међународна конференција којој су присуствовали и председник Вучић и Тачи.

– Оба званичника имају добре везе са Француском, као и њихове странке, и то није ништа новијег датума и није случајно – сматра Милић.

Она смтра да је потпуно погрешан захтев представника Албанаца са југа Србије да њихове интересе заступају представници Приштине.

– Они су грађани Србије и да је требало да разговарају са руководством своје државе – истакла је Милић.

– Мислим да би им било паметније да су са властима у Београду разговарали да владајуће структуре у оквиру Бриселских преговора, евентуално за њих понуде неко “огледало“ верзије ЗСО, па да овде буде Заједница општина са албанском већином. То има много више и смисла и много је логичније, а на крају крајева и много више фер према овој држави – назначила је Милић.

Она је истакла да су ставови опозиције по питању КиМ много регресивнији у неким апсектима од ставова власти.

Милић сматра да треба имати у виду тежину ситуације:

– Не сматрам да је паметно сада отежавати околности које могу да доведу до обострано прихватљивог решења, и то које би прихватила и западна међународна заједница – рекла је Милић.

Не волим НАТО, ћерка ми је изгубила косу током бомбардовања, али морамо да гледамо национални интерес: Главни лобиста о уласку у Алијансу.

KOMENTARI5 коментара

 1. goran says:

  Ako ona i Vucic imasju iste poglede na Kosovo, onda je to definitivni dokaz za koga radi Vucic. Svaka dalja rasprava na tu temu je gubljenje vremena.

 2. test01 says:

  Zna se od pocetka ko je stvorio naZadnjake i doveo iskompleksiranu licnost bez dana radnog staza na celo drzave (da je unisti).

 3. slobo says:

  pa sto ne poduzimate nista po tom pitanju samo kukate I jadikujete.

 4. goran says:

  Ne radimo nista jer cekamo da nam Rusi pomognu i zbace Vucka, ili da priznaju da je Vucko njihov igrac, kao sto je i americki. Kada Srblji shvate da je Rusija jedna laz isto kao i Amerika i EU, mozda ce poceti da razmisljaju sta dalje.

 5. slobo says:

  Sto to cekate Ruse .Ne mozete nista sami da uradite za sebe .Zabole Ruse to sto vi cekate .Rusi ce svakako dobit ono sto hoce .Nego uzdaj se use I u svoje kljuse .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u