Гутереш: „ДА СЕ ЗАШТИТЕ ЦИВИЛИ ОД ИЗРАЕЛСКИХ УДАРА“

Gutereš: „DA SE ZAŠTITE CIVILI OD IZRAELSKIH UDARA“

21 oktobra 2023

GENERALNI sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guteres izjavio je na današnjem mirovnom samitu u Kairu da osuđuje napad Hamasa na Izrael, upozorivši da taj akt nasilja ne opravdava „kolektivno kažnjavanje“ stanovnika Pojasa Gaze koje sprovodi Izrael.

Guteres je pozivao da se zaštite civili od izraelskih udara i da se poštedi civilna infrastruktura, uključujući bolnice, škole i prostorije UN, prenosi Rojters.On je ukazao na „širi kontekst“ rata, rekavši da je rešenje za izraelsko-palestinski sukob i „jedini realni osnov za istinski mir i stabilnost“ u priznavanju dve države.

– Izraelci moraju da vide da se ostvaruju njihove legitimne bezbednosne potrebe, a Palestinci moraju da vide da se ostvaruju njihove legitimne težnje za nezavisnom državom – poručio je Guteres rekavši da UN rade danonoćno sa svim stranama kako bi osigurale održivu isporuku humanitarne pomoći u Pojas Gaze i nakon današnjeg prelaska prvog konvoja od dvadeset kamiona.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Gagi says:

    Verovatno ce oni morati da "vide" ono sto im zapovedi neko birokratsko piskaralo. Inace, danas su UN autoritet cija se zapovest slusa i postuje. Ta organizacija je postala pijacni debatni klub. Dodju ljudi, istrtlja svako svoje pa u avion i nazad kuci. Zalosno potrosene narodne pare za tolika bezvredna putovanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *