ГУТЕРЕШ КРИТИКОВАО ситуацију и атмосферу на Косову

GUTEREŠ KRITIKOVAO situaciju i atmosferu na Kosovu

12 maja 2017

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ocenio je da je protekli period na Kosovu i Metohiji obeležen događajima koji nisu doprineli ublažavanju zategnutih odnosa Beograda i Prištine i izrazio zabrinutost zbog prepreka koje ometaju napredak u dijalogu i nedostatka primene postignutih sporazuma.

– Praktična primena sporazuma iz dijaloga bila je ekstremno spora. Nikakvi konkretni koraci nisu učinjeni prema uspostavljanju Zajednice srpskih opština – naveo je između ostalog Gutereš u redovnom tromesečnom izveštaju o radu Unmika i situaciji na Kosovu za period od 16. januara do 15. aprila 2017.

Kao primer dogadjaja koji nisu doprineli ublažavanju zategnutih odnosa Beograda i Prištine, Gutreš je izneo inicijativu za transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku i pretnje Dauta Haradinaja etničkim čišćenjem Srba ukoliko sud u Kolmaru izruči njegovog brata Ramuša Srbiji.

– Javni predlog da se Kosovske bezbednosne snage tranformišu u oružane snage zakonskim amandmanom umesto ustavnim promenama izavao je kontroverzu“, a ta inicijativa je naišla na „snažno protivljenje kosovskih Srba, Beograda i međunarodne zajednice, a posebno SAD i NATO – naveo je Gutereš u izveštaju koji će biti predstavljen na sednici Saveta bezbednosti UN 16. maja.

On je dodao i da je 7. aprila Daut Haradinaj član kosovske Skupštine iz Alijanske za budućnost Kosova i brat Ramusa Hardinaja „zapretio ratom i etničkim čišćenjem“ Kosova ukoliko njegov brat bude prebačen u Beograd.

– Njegove izjave su naišle na snažnu osudu međuanrodne zajednice i kosovskog predsednika, a Unmik je izdao saopštenje u kome je naveo da je korišćenje govora mržnje kako bi se pretilo etničkim čišćenjem neprihvatljivo i razlog za ozbiljnu zabrinutost – naveo je generalni sekretar napominjući da je to ozbiljno uznemirilo srspku zajednicu na Kosovu.

Prema njegovim rečima, razlog za ozbiljnu zabrinutost predstavlja i porast nacionalizma, a reči i akcije koje potpiruju međunaconalne podele ne doprinose poboljšanju života ljudi ili stabilnosti u regionu.

Gutereš je ocenio da je ohrabrujuće što su kosovski Srbi mogli da učestvuju na predsedničkim izborima u Srbiji bez ometanja i incidenata na dan glasanja, ali je u izveštaju koji je objavljen na sajtu UN pomenuo da su uoči izbora grupe kosovskih Albanaca blokirale puteve širom Kosova u nastojanju da spreče Srbe da prisustvuju izbornom skupu SNS u Leposaviću, što je, kako podseća naišlo na osudu kosovskih vlasti, EU i šefa Unmika.

Kada je reč o povratku raseljenih, generali sekretar UN je izrazio žaljenje što taj proces i dalje nailazi na otpor na lokalnom nivou uz opstrukciju u regionu Istoka.

– Pozivam političke lidere da učine aktivniji napor da smanje taj otpor i spreče da lažne priče zamagle percepciju i iskrive činjenice. Iako su povratnici poznati i unapred provereni od strane kosovskih vlasti, neki funkcioneri se i dalje ponašaju neodgovorno podstičući neosnovane glasine o njima – ukazao je Gutereš.

On je ujedno podsetio sve strane da je sudbina mnogih nestalih još uvek nerešena istakavši da pružanje odgovora porodicama koje su predugo čekale ostaje humaniterni prioritet i zahteva rešenost zvaničnog rukovodstva obe strane.

Generalni sekretar je u izveštaju naveo i da Građanska inicijativa Srspka lista u razmatranom periodu okončala petomesečni bojkot kosovske skupštine nakon usvajanja zakona o Trepči i ponovo počela da učestvuje u njenom radu, objasnivši tu odluku namerom da se učini napredak u dugo odlaganoj diskusiji o uspostavlajnju ZSO.

Stavove Srbije na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji, 16. maja, zastupaće ministarka pravde Nela Kuburović.

Ona je rekla da će mna sednici istaći da je Srbija posvećena očuvanju mira i stabilnosti i opredeljena za nastavak dijaloga sa Prištinom, ali da neće ostati nema na pretnje koje dolaze od albanskih političkih lidera, velikoalbanskih lobista i onih koji se protive osnivanju Specijalnog suda za procesuiranje zločina koje su počinili pripadnici OVK.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *