ГУТЕРЕШ: Нуклеарна сенка над човечанством

GUTEREŠ: Nuklearna senka nad čovečanstvom

27 februara 2024

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da se nad čovečanstvom ponovo nadvila nuklearna senka, dodavši da je rizik od nuklearnog sukoba veći nego u bilo kom trenutku tokom Hladnog rata.

„Geopolitičke podele, bezobzirna trka u naoružanju stvorili su potpunu blokadu. Vojske rade na razvoju užasnih novih tehnologija, uključujući veštačku inteligenciju i autonomne oružane sisteme. Vratila se nuklearna senka koja se tokom prošlog veka nadvijala nad čovečanstvom“, rekao je Gutereš na konferenciji o razoružavanju.Sprečen teroristički napad u Zaporoškoj oblasti, pronađene supstance…

On je dodao da pojedini državnici „redovno impliciraju da su spremni da stvore nuklearni pakao“, što je, prema njegovim rečima, nečuvena pretnja koju svet mora jasno i snažno da osudi.

„Norme i standardi protiv širenja, testiranja i upotrebe nuklearnog oružja su narušeni. U stvari, frustracija većine država sporim tempom razoružanja dovela je do pregovora o Ugovoru o zabrani nuklearnog oružja“, rekao je prvi čovek Ujedinjenih nacija.

On je ponovio poziv za ubrzanjem sprovođenja svih obaveza nuklearnog razoružanja, uključujući i Ugovor o neširenju nuklearnog oružja i dodao da treba poštovati Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba.

Američki vojnik se zapalio ispred ambasade Izraela u Vašingtonu

„Svet više ne sme da bude talac ovih naprava smrti“, poručio je Gutereš.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Miki says:

    Šteta što je UN impotentna od svog rođenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *