Guzenbauer spreman da pomogne Srbiji

Guzenbauer spreman da pomogne Srbiji

21 avgusta 2013

alfred_gusenbauer1„Pozvan sam da savetujem i podržim srpsku vladu u njenim naporima da postane član Evropske unije. Optimista sam kada je reč o budućoj saradnji sa vašim vlastima i smatram da bi ulazak Srbije u EU bio značajan korak napred u procesu stabilizacije zapadnog Balkana.“

To je u sredu za „Novosti“ izjavio bivši kancelar Austrije Alfred Guzenbauer, čime je potvrdio informacije da je praktično gotova stvar da će on u rekonstruisanoj vladi biti savetnik prvog potpredsednika Aleksandra Vučića, zadužen za pitanja politike, ekonomije i evrointegracija. On je takođe potvrdio i da je sa Vučićem o svom angažmanu u Nemanjinoj 11 razgovarao još u petak 16. avgusta.

Ovaj nekadašnji lider austrijskih socijaldemokrata, koji je vodio bečku administraciju od januara 2007. do kraja 2008. godine ima veliko iskustvo u međunarodnoj areni, ali i izuzetno dobre kontakte u poslovnom svetu.

Savetuje niz kompanija, od Čilea, preko Nemačke, do Kazahstana. Trenutno vodi firmu „Guzenbauer Projektviklung und Beteiligung GmBH“. Diplomirao je filozofiju i pravo, a doktor je političkih nauka. Odlično govori italijanski, francuski i španski. Bio je potpredsednik Socijalističke internacionale, a saradnik je čuvenog univerziteta Kolumbija u oblasti međunarodnog prava.

Naši izvori prenose da sa Guzenbauerom neće biti stavljena tačka na angažman stranih stručnjaka u redizajniranom ministarskom kabinetu. Jer, Vučić intenzivno pregovara i sa bivšim direktorom MMF Dominikom Stros-Kanom, koji bi, u slučaju dogovora, u rekonstruisanom kabinetu trebalo da vodi tim savetnika zaduženih za smanjenje javnog duga i privlačenje stranih investicija. Vrlo brzo znaće se epilog, ali sve su prilike i da će Stros-Kan biti u timu prvog potpredsednika.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *