Guzenbauer stigao u Vladu u osam, zatekao samo dva ministra

Guzenbauer stigao u Vladu u osam, zatekao samo dva ministra

20 septembra 2013

pol-GUSENBAUERPrvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa Alfredom Guzenbauerom, bivšim austrijskim kancelarom, koji će biti angažovan kao savetnik Vlade Srbije za pitanja evropskih integracija.

„Moja želja je da pomognem potpredsedniku Vučiću i Vladi da poboljšaju imidž Srbije, jer će to biti glavni preduslov za ulazak u Evropsku uniju,“ rekao je Guzenbauer tokom susreta.

Prema njegovim rečima, to je imidž nove Srbije koja se bori protiv korupcije, uspostavlja institucije, radi na razvoju strategije za privlačenje stranih investicija, Srbije koja hoće da poboljša ekonomsku situaciju i time obezbedi bolji život svojim građanima, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Guzenbauer je naglasio da je za Evropsku uniju je, takođe, veoma važno da Srbija bude stabilna, jer će samo stabilna Srbija, kao punopravna članica EU, moći da garantuje stabilnost potrebnu ovom regionu.

„Osećam pozitivnu energiju u Srbiji i zato mi je izuzetna čast što sam pozvan da pomognem“, naglasio je Guzenbauer tokom susreta.

Vučić je, kako prenosi B92 rekao da će posao bivšeg austrijskog kancelarabiti da svojim ugledom i poznanstvima pomogne na evropskom putu Srbije. Takođe, važno je i što je on Austrijanac, odnosno što dolazi iz zemlje sa kojom smo imali mnogo tenzija, kazao je Vučić.

„On je veoma posvećen i marljiv čovek. Došao je Vladu u 8h i zatekao je samo dva ministra što ga iznenadilo. Očekujemo puno od znanja, volje, rada, truda“, istakao je Vučić.

Guzenbauer je rekao da se, kada je dobio poziv iz Srbije zapitao „zašto ja?“, ali je i dodao da je bio deo tima Austrije za pregovore sa EU.

„Posle glavnih tenzija pre 100 godina u odnosima sa Austrijom, sada treba da radimo zajedno da Srbija postane deo EU. EU je pred velikim zadatkom – da donese mir i stabilnost Zapadnom Balkanu, razorenom ratom u bivšoj Jugoslaviji,“ rekao je on.

Prema njegovim rečima deo je već urađen članstvom Hrvatske i Slovenije u EU ali Srbija je „srž Balkana“.

„Srbija je srž Balkana i samo stabilna Srbija koja je deo EU može proizvesti stabilnost u celom regionu“, naglasio je novi savetnik Vlade Srbije.

On se nada i da će svojim kontaktima u biznisu moći da privuče investicije u Srbiju i ističe da je veoma je optimističan o zajedničkom projektu.

„Reforme zahtevaju hrabro liderstvo i energične akcije da bi se sprovele mere i da bi se postao uspešan član EU“, rekao je Guzenbauer.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *