ГВАИДО ПОЗВАО ВОЈСКУ да му се придружи

GVAIDO POZVAO VOJSKU da mu se pridruži

30 aprila 2019

Samoproglašeni predsednik Venecuele Huan Gvaido je objavio snimak na Tviteru na kojem stoji ispred vojnika i poziva čitavu vojsku da mu se pridruži u okončanju uzurpacije.

Venecuelanski opozicioni lider Huan Gvaido je u video-obraćanju sa vojnicima u pozadini saopštio da je „uzurpaciji“ vlasti u Venecueli došao kraj.

„Pozivam sve vojnike i njihove porodice da izađu na ulicu. U skladu sa našim ustavom mi treba da okončamo uzurpaciju u našoj državi“, napisao je Gvaido.

Po njegovim rečima, uskoro će imati sastanak sa komandantima jedinica, kako bi pokrenuo finalnu fazu „Operacije Slobode (zbacivanje Madura)“.

Prema rečima Gvaida, vojska je donela „pravilnu odluku“ i spremna je da podrži oopoziciju, kako bi se našla na „pravoj strani u istoriji zemlje“.

Lider opozicije u Venecueli Huan Gvaido obećao je ranije da će 1. maja krenuti u odlučujuću fazu operacije za skidanje s vlasti predsednika te zemlje Nikolasa Madura.

U Venecueli su 21. januara počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsednika te države Nikolasa Madura, nedugo pošto je položio zakletvu. Nakon izbijanja nereda predsednik Parlamenta Huan Gvaido nezakonito se proglasio za privremenog šefa države, što su SAD i niz zapadnih zemalja priznale. Rusija, Kina i druge države podržavaju Madura kao legalnog predsednika Venecuele.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Zoran says:

    Sad malo jasnije: "Venecuela: U toku pokušaj državnog udara. Deo vojske prešao na stranu Huana Gvaida. Ministar odbrane: "Vojska ostaje lojalna Maduru". Situacija nejasna"

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *