Gvardiola: Mesi kakvog niste znali

Gvardiola: Mesi kakvog niste znali

16 juna 2013

2013-06-16-15-03-10--905938211-905938211Nedavno je svetlo dana ugledala biografska knjiga Pepa Gvardiole a posebno mjesto pripada Leu Mesiju. Argentincu je posvećeno celo jedno poglavlje, pod nazivom „Mesi predator“, u kojem su do detalja fudbalskoj javnosti opisane do sada manje poznate stvari o najboljem fudbaleru sveta.

– Mesi je neponovljiv, jedinstven igrač. Međutim, i klub mora da da svoj doprinos njegovim uspesima, mora uvek da mu priušti adekvatne saigrače uz koje će se dobro osećati. Jer sve dok je tako i on će biti najbolji i neće podbaciti. Čim ne igra dobro, to je signal da nešto u njegovom okruženju ne štima. Mesi mora da ima konstantan mir u privatnom životu, a klub da bude dovoljno inteligentan i da dovodi igrače koji će Argentincu pomoći da bude još bolji – stoji u biografiji Pepa Gvardiole koju je pisao čuveni novinar Giljermo Balag.

– Kada bi odigrao loše, Mesijeva frustracija je bila očigledna. Pogled bi mu bio uperen u zemlju, bez osmeha i jasno signalizirajući da je uvređen. Ispod tog anđeoskog, nevinog, dečijeg lica krije se pravi predator sa ogromnim ambicijama i željom za uspehom, koji želi da se „oslobodi okova“. Svima nam je dobro poznato da deca ne umeju da skrivaju svoje emocije, tako je i sa Mesijem.

Jednom je na trening došao sa plastičnom kašičicom u zubima, i držao je tamo veći dio treninga. Ovo ponašanje je bilo odgovor na to što je zamenjen na utakmici prethodne večeri. U drugim prilikama kada nije igrao ili je bio zamenjen, odbijao je da priča sa trenerom po nekoliko dana.

Problem je bio i po dolasku Ibrahimovića na „Nou Kamp“. Šveđanin je u prvim mesecima u Barseloni privlačio ogromnu pažnju i dobijao najviše simpatija publike. Mesiju se to nije svidelo i u jednom od intervjua je postavio ultimatum da mora da igra na poziciji špica. I šta sam mogao da uradim sa Ibrahimovićem? Dobio sam Mesijev ultimatum, igra u špicu ili uopšte ne igra. Rekao mi je, pošalji njega (misleći na Zlatana) na krilo.

Sledeća Gvardiolina priča je o tome kako je Mesi dobio preveliku slobodu i ovlašćenja u Barseloni.

U mojoj poslednjoj sezoni na „Nou Kampu“, Mesi je uticaj i značaj trenera sveo na minimum i nekada se ponašao potpuno neprikladno. Počeo je da vrši pritisak na mlađe igrače, Kuenka i Telja, da moraju da podignu glavu i da mu dodaju loptu, umesto što sami završavaju akcije. Čak je i David Vilja bio prekorevan jer je šutirao na gol, a nije dodavao Mesiju loptu.

Njegov uticaj se proširio i daleko van terena. Poslednji u nizu događaja koji to potvrđuju je i dolazak supertalentovanog Brazilca, Nejmara. Uprava Barselone je od Mesija zatražila mišljenje o realizaciji ovog transfera. On poznaje Nejmara preko zajedničkog prijatelja, Danija Alvesa, i njih trojica u slobodno vreme često praktikuju igranje Soni Plejstejšna. Na kraju je usledio Mesijev potvrdan odgovor i transfer je zaključen.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *