Гвинеја Бисао и Косово – зависи да ли је на ћирилици

Gvineja Bisao i Kosovo – zavisi da li je na ćirilici

18 novembra 2017

Slučaj Gvineje Bisao je još jedan sporan za Beograd i Prištinu, ali i prvi u kome odgovor na pitanje priznanja Kosova zavisi od ćirilice ili latinice.

Prema podacima objavljenim na sajtu vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Gvineja Bisao je priznala Kosovo 14. januara 2011. godine i nalazi se na 74. mestu od ukupno 107 zemalja, ali samo ukoliko ste sajt otvorili na latinici.

Ako se na istoj veb-stranici opredelite za ćirilično pismo, otvoriće se spisak na kojem takodje ima 107 zemalja, ali nema Gvineje Bisao. Umesto te zapadnoafričke države broj popunjava, na pretposlednjem mestu, Singapur koga nema na spisku koji se otvara sa latiničnog sajta Kancelarije za KIM.

Premijer Gvineje Bisao Umaro Sisoko Embalo, koji je na toj funkciji od novembra 2016, izjavio je u petak u Beogradu da on nije video nikakav dokument koji bi potvrdio da je ta zemlja priznala Kosovo.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da se ne zna da li je Gvineja Bisao priznala Kosovo, ali da je siguran da, čak i ako je prethodna vlast to možda učinila, sadašnja vlast ne stoji iza toga.

U isto vreme, prištinski mediji objavili su faksimil verbalne note Gvineje Bisao o priznanju Kosova koju je potpisao tadašnji, sada pokojni predsednik države kao i fotografiju tadašnje zamenice ministra spoljnih poslova Kosova Vljore Čitaku dok prima tu notu.

Da podsetimo, i nekoliko godina pre dileme o potezima vlasti sa ostrva Sao Tome i Prisipe, spominjano je povlačenje priznanja Kosova u Africi, ali imena zemalja nisu otkrivana.

Prvo su mediji, tokom samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu, objavili da su Oman i Gvineja Bisao povukli odluke o priznanju Kosova, da bi kasnije to bilo demantovano.

Tadašnji šef diplomatije Vuk Jeremić je rekao da te dve zemlje nikada nisu ni priznale Kosovo i da je od njihovih predstavnika dobio potvrde za to, a zatim je rekao da su „dve zemlje iz Pokreta nesvrstanih pokrenule proceduru povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova“.

Premijer Gvineje Bisao sastao se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, a razgovarali su o odnosima dve zemlje, unapređenju ekonomske saradnje i regionalnim pitanjima.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *