HANES HOFBAUER: U Srebrenici nije bilo genocida

HANES HOFBAUER: U Srebrenici nije bilo genocida

28 aprila 2013

hanes-hofbauerBečki publicista Hanes Hofbauer ocenio je da je neprihvatljivo što je međunarodni sud dešavanja u Srebrenici u julu 1995. godine definisao kao genocid i što je to postalo tabu.

Hofbauer, koji je i ekonomski istoričar, istakao je da se u službi novih geopolitičkih i ekonomskih interesa javljaju „zakoni o kontrolisanom sjećanju“ koji sprečavaju diskusiju i sumnju u zvanično mišljenje o pojedinim događajima, pa tako „genocid u Srebrenici postaje tabu“.

„Imate međunarodni sud koji je nešto definisao kao genocid i to je poslednji autoritet. To, prema mom, ali i mišljenju mnogih istoričara, nije prihvatljivo, jer o nečemu što se desilo treba da postoji otvorena naučna diskusija, a ne da se istorijski događaji definišu i osiguravaju na pravnoj osnovi“, rekao je Hofbauer za „Večernje novosti“.

Navodeći da treba sačekati ishod krize u EU, Hofbauer je ocenio da ulazak Srbije u EU nije svrsishodan, jer je Unija sada u kritičnom stanju i možda će se raspasti. Rešenje vidi u bližim vezama sa susednim zemljama i alternativnim investitorima iz Kine, Rusije, Indije.

Hofbauer smatra da Srbija ni u narednih 10 do 15 godine neće biti deo EU, navodeći da su Pariz i Berlin ti koji daju okvir za proces integracije Srbije i da glavne figure u EU nisu raspoložene za širenje Unije u ovom momentu.

Naglasivši da se od 1991. godine kroji novi poredak evropskog kontinenta, on ističe da je na delu strategija ne samo na Balkanu, nego i u celoj istočnoj Evropi, koja podrazumeva ekspanziju zapadnih kompanija, preuzimanje najvažnijih delova privrede, deindustrijalizaciju.

On smatra smešnim da je NATO, koji je bio veoma loš po Srbiju, sada dobar, jer može da bude garant sa sjever Kosova, te ističe da je alternativa u regionalnim integracijama.

U svojoj knjizi „Naručena istina – kupljena pravda“, promovisanoj protekle nedelje u Beogradu, Hofbauer navodi da je istina o razlozima i uzrocima jugoslovenske tragedije, kao i o interesima koji su stajali iza nje, sudski naručena i da se svako suprotno mišljenje kažnjava.

„Na taj način se zatvara luk od vojne intervencije NATO preko Haškog tribunala, koji je uveden na inicijativu UN i plaćen zapadnim novcem, do kontrolisanog sećanja i tumačenja događaja na osnovu sudskih odluka, pretnji i kažnjavanja u slučaju otvorenog suprotstavljanja kupljenoj pravdi“, navodi Hofbauer.

„Naručena istina“, navodi on, u slučaju Jugoslavije u međuvremenu postaje model, pa se na optuženičku klupu izvode i drugi šefovi država protiv kojih su Vašington i Brisel direktno ili indirektno vodili rat.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *