ХАФТАР ТРАЖИ ПОДРШКУ ОД ИЗРАЕЛА

HAFTAR TRAŽI PODRŠKU OD IZRAELA

14 juna 2020

Zvaničnik blizak libijskom generalu Halifi Haftaru zatražio je od Izraela podršku u ratu protiv međunarodno priznate vlade nacionalnog sporazuma (GNA), navodeći da dve zemlje imaju zajedničke interese.

„Nikada nismo bili i nikada nećemo biti neprijatelji i nadamo se da ćete nas podržati“, rekao je Abdul Salam al-Badri, potpredsednik vlade sa sedištem na istoku Libije, za izraelski list „Makor Rišon“.Iako Izrael i Libija nemaju odnose i Jerusalim je izbegao bilo kakvu javnu raspravu o ratu, uveliko se spekuliše da podržava Haftarove snage zajedno sa Egiptom i zalivskim državama, piše „Džeruzalem post“.

Tokom godina bilo je više izveštaja o tome kako su Izraelci obučavali Haftarove snage, a izraelski oružani sistemi su poslati u ratom razorenu zemlju.

Al-Badri je Izraelu poručio „delimo zajednički interes: Erdogan je terorista. Na istoj smo strani, bilo bi idiotski da to ignorišemo.“

Iako u severnoafričkoj zemlji nije ostalo mnogo Jevreja, al-Badri je pomenuo istorijsku jevrejsku zajednicu u Libiji, rekavši da su „kroz istoriju služili kao utočište ljudima svih vera“, prenosi Tanjug.

„Imamo dugu istoriju kontakta sa narodom Izraela i jevrejskom zajednicom“, dodao je Al-Badri.

KOMENTARIJedan komentar

  1. uddu says:

    Ne verujem da će im Izraelci pomoći.Oni imaju svoju vojnu doktrinu koja se bazira na to da spreči mnogo ranije svaku opasnost po njihovu državu.Ne vidim tu neku ozbiljniju opasnost po njih,možda jačanje Turske,ali niko njih ne sme da dira jer su izuzetno vojno jaki a i boje se reakcije Amerike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *