ХАФТАР ЗАУСТАВЉЕН ПРЕД ТРИПОЛИЈЕМ! Офанзива ИЗГУБИЛА СНАГУ, генералове трупе ОПKОЉЕНЕ

HAFTAR ZAUSTAVLJEN PRED TRIPOLIJEM! Ofanziva IZGUBILA SNAGU, generalove trupe OPKOLJENE

5 aprila 2019

Snage koje podržavaju Vladu nacionalnog jedinstva u Tripoliju uspele su da zaustave ofanzivu snaga pod komandom maršala Halife Haftara, saopštio je za Sputnjik izvor blizak premijeru Fajezu Saradžu.

Prema njegovim rečima, Haftarovi borci su napredovali ka zapadu, konkretno, zauzeli su grad Garjan, a zatim se utvrdili u oblasti kontrolnog punkta na 27 kilometara od Tripolija.– Međutim, prošle noći su se udružile snage koje su došle iz Tripolija i El Zavija i opkolile ih – rekao je očevidac sa terena.

On je rekao da je zarobljeno 150 ljudi iz Haftarovih formacija, a zarobljeno oko 60 vozila.

– Situacija na putu koji vodi duž obale je stabilna, a put je otvoren – precizirao je izvor. On je dodao da je tamo nedavno bio šef Vlade sa sedištem u Tripoliju.

Situacija u glavnom gradu je mirna, zaključio je sagovornik agencije.

Ranije je objavljeno da je libijska nacionalna armija pod komandom Haftara počela ofanzivu na Tripoli zbog „oslobađanja od terorista“, ali trupe još nisu ušle u sâm glavni grad.

Nakon svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine, u Libiji je počela politička kriza. Trenutno je u zemlji dvovlašće. Parlament koji je izabrao narod vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva na čelu se Fajezom Saradžom, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Vlasti istočnog dela zemlje rade nezavisno od Tripolija i sarađuju sa Libijskom nacionalnom armijom, koja vodi dugotrajan rat sa militantima. Ujedinjene nacije predlažu da se na proleće 2019. u Libiji održe opšti izbori, čiji bi rezultati trebalo da dovedu do formiranja legitimnih i opštepriznatih organa vlasti.

KOMENTARI7 komentara

 1. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Po malo, rešiće e Tripoli i cela Libija, zapadni paraziti će biti utamanjeni i proterani.

 2. Zoran says:

  Ruska organizacija.:)

  • živoder iz Oseka i Ovčare says:

   Što ne govoriš o kaubojsko-EUrokontejnerskoj organizaciji na Krimu, u Siriji, u Venecueli ??? To je organizacija :-)))

   • Zoran says:

    U Soiriji Rusi nikad nece da stoje kao sto su stajali. To ce tamo da bude stalno rovito. Znaci izgubuili su ono sto su imali. Krim su uzeli, ali Ameri su napravili mrznju izmedju Ukrajina i Rsije za sledecih 100 godina, sto nije nikom uspelo do sada. Znaci Rusi su izgubili, uzeli samo mali deo, a izgubili mnjgo veci. Venecuela se drzi uz pokmoc Rusije i Kine., samo pitanje da li ce i gledana naord tamo da izdrzi i koliko. Sve u svemu....slba organizacija Rusa. Ako Venecuela ne pukn eu sledecih godinu dana, ond amozes d ase nadas d aje nesto tamo uradjeno od strane Rua(i Kineza). Mislim ako ne pukne od samih gradjana iznutra.

 3. samostalan says:

  Jesu li to ovi sto ih podrzava Sojgu, to bi bila nevidjena blamaza.

 4. A akoM says:

  Ruski general-genije promašio uspjeh!Susreo se s beduinima!Ili možda ipak s zapadnim savjetnicima?!?Pa sjeo i počeo pušiti nargilu!A njegovi vojnici batine!Možda da pozove iz Rusije savjetnika koji ima manje čvaraka na epoletama,a više soli u glavi!?!

  • samostalan says:

   Sojgu se nikada nije nasmejao, kao ni Putin. U psihologiji postoji ime za to.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *