HAG: Danas presude Šainoviću, Pavkoviću, Lazareviću i Lukiću

HAG: Danas presude Šainoviću, Pavkoviću, Lazareviću i Lukiću

23 januara 2014

hague_tribunalHaški tribunal izreći će danas presudu Nikoli Šainoviću i generalima Nebojši Pavkoviću, Vladimiru Lazareviću i Sretenu Lukiću za zločine nad kosovskim Albancima.

Prvostepenom presudom, Tribunal je 26. februara 2009. nepravosnažno osudio Šainovića (64) i generale Pavkovića (66) i Lukića (57) osudio na po 22 godine zatvora. Šainović je 1999. bio potpredsednik vlade SRJ; Pavković komandant Treće armije Vojske Jugoslavije, a Lukić načelnim štaba MUP na Kosovu.

General Lazarević (63), tadašnji komandant Prištinskog korpusta VJ, nepravosnažno je osuđen na 15 godina zatvora.

Svi su na presude uložili žalbu. Tokom žalbene rasprave u martu prošle godine, tražili su da budu oslobođeni, nasuprot tužilaštvu koje je zahtevalo da im kazne budu „značajno povećane“.

Negirajući odgovornost za zločine na Kosovu, četvorica nepravosnažno osuđenih tvrdili su u žalbenom postupku da su na Kosovu delovali zakonito, u odbrani zemlje od terorističke OVK, koja je nastojala da otcepi pokrajinu, i istovremene agresije NATO-a iz vazduha.

Šainović, Pavković i Lukić su prvostepenom presudom označeni kao ključni učesnici „u zajedničkom zločinačkom poduhvatu“ nasilnog proterivanja stotina hiljada albanskih civila sa Kosova od marta do juna 1999, čiji je cilj bila „promena etničke ravnoteže radi zadrzavanja srpske kontrole“ nad pokrajinom.

Oni su proglašeni krivim po svih pet tačaka optužnice – za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon albanskog stanovništva sa Kosova.

Za pomaganje i podržavanje deportacije i prisilnog premeštanja, proglašen je krivim general Lazarević.

U prvostepenom postupku, za ista krivična dela kao Lazarević, bio je na 15 godina zatvora osuđen i bivši načelnik Generalštaba VJ Dragoljub Ojdanić (71). U okviru nagodbe, odbrana i tužilaštvo naknadno su povukli uložene žalbe, a general Ojdanić je letos, posle dve trećine izdržane kazne, pušten na slobodu.

Milana Milutinovića, koji je 1999. bio predsednik Srbije, Tribunal je posle prvostepenog procesa oslobodio optužbi za zločine na Kosovu.

Šainović je u pritvoru Tribunala od proleća 2002. kada se dobrovoljno predao. Generali Pavković, Lazarević i Lukić dobrovoljno su se predali sudu 2005.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *