HAG: Hrvatska na čelu sa Tuđmanom izvršila agresiju na BiH, 111 godina za bivše zvaničnike Herceg-Bosne

HAG: Hrvatska na čelu sa Tuđmanom izvršila agresiju na BiH, 111 godina za bivše zvaničnike Herceg-Bosne

29 maja 2013

Prlic-ostali070211Šestorica nekadašnjih zvaničnika Herceg-Bosne osuđena su na ukupno 111 godina zatvora, prenose agencije. Prlić je osuđen na 25, Stojić, Praljak i Petković na 20, Ćorić na 16, a Pušić 10 godina zatvora. Presuda je napisana na više od 2.000 stranica. Sudsko veće utvrdilo je da je Hrvatska odgovorna za udruženi zločinački poduhvat!

Veće smatra da je jedini mogući razuman zaključak da je Prlić omogućio i prihvatio vršenje zločina nad muslimanima i učestvovao je u simultanom iseljavanju Hrvata sa područja srednje Bosne s ciljem da se nasele na područje “Herceg-Bosne”. Većina članova Veća smatra da je Prlić značajno doprinio udruženom zločinačkom poduhvatu. On je odobravao zarobljavanje Bošnjaka i nečovečno ponašanje prema njima. Podržao je opsadu istočnog dela Mostara.

Veće je takođe zaključilo da je Bruno Stojić odlučivao o vojnim operacijama te znao za napade 1993. godine. On je znatno doprineo udruženom zločinačkom poduhvatu.

Većina članova veća je uvjerena da je i Slobodan Praljak značano doprineo udruženom zločinačkom poduhvatu. Sudsko veće utvrdilo je da je u BiH postojao udruženi zločinački poduhvat, čiji je cilj bio osnivanje entiteta sa hrvatskom većinom u BiH, a on bi se naknadno pripojio Hrvatskoj.

Antoneti je kazao da smatra da počinjeni zločini nisu bili delo “šačice ljudi”, već delo udruženog zločinačkog poduhvata. Veće je većinom glasova uz suprotno mišljenje sudije Antonetija zaključilo da je sukob između HVO-a i vojske Hrvatske na jednoj strani i Armije BiH bio međunarodni sukob i da je Hrvatska vršila kontrolu nad oružjem.

Utvrđeno da je Hrvatska učestvovala u međunarodnom oružanom sukobu u BiH, odnosno da je izvršila agresiju na BiH.

Sudsko veće je zaključilo da su u svim zarobljeničkim centrima na području Hercegovine zarobljenici bili pothranjeni, higijenski uslovi su bili očajni, medicinske nege nije bilo… Posebno teški uslovi su bili u samicama u logorima “Heliodrom” i “Dretelj”. Pripadnici HVO-a su ih redovno tukli i izlagali ogromnim patnjama. Zarobljenici su morali pojesti obrok u svega nekoliko sekundi u logoru Heliodrom. Jedan od zarobljenika je nateran da poliže svoju krv, “kako balijska krv ne bi ostala na hrvatskoj zemlji”, pročitao je Antonetti zaključak Sudskog tročlanog vijeća.

Zaključeno je da je Stari most bio legitiman vojni cilj, uz izdvojeno mišljenje sudije Antonetija. Antoneti je pročitao detalje iz sažetaka zaključaka koji se odnose na zločine HVO-a u Mostaru. Naveo je kako se u logoru „Heliodrom” nije pravila razlika između zarobljenih vojnika Armije RBiH i civila.

Sva šestorica optuženih predali su se 5. aprila 2004. Suđenje je počelo u aprilu 2006. godine, a završne reči strane u postupku su iznele u februaru i martu 2011. godine.

Na čelu udruženog zločinačkog poduhvata je, prema optužnici, bio tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman, a kao učesnici su navedeni i nekadašnji ministar odbrane Hrvatske Gojko Šušak, general Hrvatske vojske Janko Bobetko i nekadašnji predsednik Herceg-Bosne Mate Boban.

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *