ХАГ НЕ ПУШТА Младића на лечење у Русију

HAG NE PUŠTA Mladića na lečenje u Rusiju

12 maja 2017

Sudsko veće Haškog tribunala odbilo je zahtev za privremeno puštanje nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića na slobodu radi lečenja u Rusiji, saopšteno je iz ovog suda.

U odluci koju je potpisao sudija Alfons Ori, navodi se da Veće nije sigurno da bi se optuženi Mladić vratio u Hag ukoliko bi bio privremeno pušten.

Sudsko veće podseća da se Mladićevo zdravstveno stanje intenzivno nadgleda u pritivoru Tribunala i da se evidencija o tome vodi od 2011. godine.

Mladićevi branioci su u martu podneli zahtev da bude privremeno oslobođen radi medicinskog tretmana neophodnog, s obzirom na njegovo loše zdravstveno stanje. Ruski zvaničnici potvrdili su da je Moskva obavestila Haški tribunal da je spremna da pruži smeštaj Mladiću kako bi on mogao da se leči u Rusiji.

U tekstu sudske odluke, koja je datirana na 11. maj, navodi se da je Ambasada Ruske Federacije obavestila Tribunal 16. februara da je spremna da prihvati uslove Suda u vezi sa privremenim puštanjem Mladića i da mu garantuje bezbednost tokom boravka u Rusiji.

Porodica generala Ratka Mladića smatra da odluka sudskog veća Haškog tribunala da odbije zahtev za njegovo privremeno puštanje na slobodu radi lečenja u Rusiji predstavlja pokušaj izricanja smrtne presude, rekao je Srni generalov sin Darko Mladić.

On je istakao da je porodica zabrinuta za generalov život, s obzirom na način i obrazloženje sudskog veća koje je suprotno medicinskim činjenicama.

Darko Mladić je rekao da će se odbrana žaliti na ovu odluku, kao i da će razmotriti sve druge opcije koje stoje na raspolaganju kako bi zaštitili život generala Mladića. On je naveo da haški sudija Alfons Ori i njegovo veće nisu iznenadili ovom odlukom i da su nastavili sa svojom praksom očigledne pristrasnosti na štetu generala Mladića.

„Time su još jednom pokazali svoju nedostojnost da mu sude i pristrasnost koja prevazilazi sve granice čak i dobrog ukusa, a kamoli pravnih normi”, naveo je Darko Mladić. Osim toga, kaže on, neverovatno je da sudsko vieće tretira ruske garancije kao nepostojeće, iako priznaje njihovo postojanje, s obzirom na to da je izrazilo bojazan da se general Mladić neće vratiti u Hag.

Darko Mladić podseća da u garancijama eksplicitno stoji da će Ruska Federacija učiniti i primeniti one uslove koje Tribunal propiše.

„Oni su po zna koji put protivrečni sami sebi, što pokazuje njihovu političku usmerenost, koja nam je, nažalost, već dugi niz godina poznata i vidljiva”, naveo je Darko Mladić.

On je napomenuo da je stručnjacima jasno da je generalu Mladiću život u opasnosti, da su učinjeni veliki propusti u njegovom lečenju, a rezultat toga može da bude najgori mogući ishod.

„Ali, to očigledno nije nešto što brine predsedavajućeg sudiju i njegovo veće”, naglasio je Darko Mladić.

On je kao zanimljiv detalj izdvojio to što je odluka potpisana juče, a objavljena danas na kraju radnog vremena, te ocenio da to pokazuje sa koliko straha i manipulacije se cela služba u Hagu postavlja prema ovom predmetu.

„Odluka je potpisana juče, a oni su je objavili danas na kraju radnog vremena, računajući da će tako minimizirati štetu u javnosti koja će se očigledno pojaviti po njihov ugled, koji, što se nas tiče, ne postoji, u smislu objektivnih i nepristrasnih sudija”, istakao je Darko Mladić.

KOMENTARI8 komentara

 1. Trifun says:

  Zivice General Mladic vjecno, nikada nece napustiti srca naseg naroda. Srbija ce platiti strasnu cijenu za ubistvo naseg generala koji nam je donio slobodu u borbi sa okrutnim antisrpskim genocidnim hijenama.

  • Batina says:

   Vec je pocela da placa, a to je samo pocetak, a gdje je izdaja KiM, Republike Srbske Krajine itd.

 2. goran says:

  Haski tribunal je gomila vampira koji sisaju krv na silu uhvacenih neistomisljenika. Ovo je samo po sebi zlocin, a sta zele jos da mu urade? Krv su mu popili, mozda ce preci na urin...

 3. Junac 1991 says:

  Eli ovo kapetan Pećanac iza njega što je službovao u Kninu 1991? Al su me izmaltretirali i Mladić i Pećanac i Radić i Pravlić i ostali. Nedo Bog nikome takve JNA muke. Ne ponovilo se nikad više.

 4. Batina says:

  Da li je taj nesoj od sudija svjestan da ce oni jednog dana odgovarati za zloupotrebu profesije. Satanski red, sjeme im se zatrlo.

 5. Junac 1991 says:

  Mladić vidim ima srpsku zastavu na rukavu a u Kninu je 1991-1992 kad bi vidio nekog vojnika sa srpskim grbom ili zastavom odmah naređivao majoru Radiću "Radiću...!!!! Severna kasarna... smrt vešanjem!!!, šišanje i brijanje....!!!! A bilo je srpskih dobrovoljaca što su sa ličkog i dalmatinskog ratišta dolazili u komandu u Knin da traže neku pomoć ili savjet nakon petnaest dana po rovovima, neobrijani i dugokosi a slavni đeneral Mladić ih je tako dočekivao. Bio sam svjedok također kada je đeneral Mladić otrgnuo sa kape jednom dobrovoljcu srpski grb i rekao "danas se borimo protiv šahovnice a sutra protiv ove kokarde" A on sutradan pobježe u Bosnu i stavi kokardu.... Bez komentara

  • Trifun says:

   Mladic je sin partizana, to je svako zna. Tada je JNA jos uvijek bila u igri, kao svaki castan oficir on je bio lojalan, osim sto je i sam vjerovao u to sto radi i JNA. Cetnici i partizani su se zajedno borili u Republici Srpskoj za slobodu naseg naroda, i to je nasa najveca pobjeda za koju je zasluzan Mladic i lideri RS. Ideologija je prevazidena. To je za degene koji ne mogu da razmisljaju svojom glavom.

 6. Kulak says:

  Lobisti su,suci nisu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *