HAG: U četvrtak o žalbi protiv Radovana Karadžića

HAG: U četvrtak o žalbi protiv Radovana Karadžića

7 jula 2013

KaradzicŽalbeno veće Haškog tribunala saopštiće u četvrtak, 11. jula, presudu po žalbi tužilaštva na odluku kojom je nekadašnji predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić oslobođen odgovornosti za genocid u sedam opština BiH.

U maju prošle godine na kraju dokaznog postupka optužbe, Karadžić je, u skladu sa pravilom 98 bis iz Pravilnika Tribunala o postupku i dokazima, tražio oslobađanje po svih 11 tačaka optužnice.

Pretresno vieće je 28. juna 2012. donelo oslobađajuću presudu po prvoj tački optužnice, zaključivši da tužilaštvo nije predočilo dovoljno dokaza koji bi mogli da dovedu do osuđujuće presude za genocid počinjen 1992. u Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku.

Prema nalazu Veća, zločini za koje je Karadžić optužen u prvoj tački optužnice – ubistva, teške fizičke i mentalne povrede, prisilna premeštanja stanovništva i nametanja neljudskih uslova u zatočeničkim objektima – nisu svojom prirodom, razmerama i kontekstom dosegli nivo iz kojeg bi se van razumne sumnje moglo zaključiti da su počinjeni sa namerom da se bosanski muslimani i/ili Hrvati u cijelosti ili dijelom unište kao etnička ili verska grupa.

Karadžić se žalio na odluku da u optužnici ostane tačka 11, koja ga tereti za uzimanje pripadnika UN za taoce, ali je ta žalba odbačena.

U vezi sa žalbom tužioca na odluku da se iz optužnice povuče optužba za genocid u opštinama, 17. aprila je održana usmena rasprava.

Glavni pretres na suđenju Karadžiću biće nastavljen sutra i trajaće naredna četiri dana, a kao novi svedoci odbrane najavljeni su Zvonko Bajagić, Radomir Pašić, Dragomir Keserović i Savo Ćeklić.

Tužilaštvo sutra nastavlja dokazni postupak i na suđenju generalu Ratku Mladiću, a na listi svedoka naredne sedmice su general Vojske Republike Srpske Petar Škrbić, direktor Sudsko-medicinskog odeljenja Međunarodne komisije za nestale osobe Tomas Parsons, bivši istražilc tužilaštva Din Maning i jedan zaštićeni svedok.

Dokazni postupak tužilaštvo nastavlja i u predmetu protiv nekadašnjeg predsednika Republike Srpske Krajine Gorana Hadžića.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *