HAG UZDRMAO HRVATSKU – Dve poslednje presude u Hagu dovele službeni Zagreb u veoma složenu situaciju

HAG UZDRMAO HRVATSKU – Dve poslednje presude u Hagu dovele službeni Zagreb u veoma složenu situaciju

31 maja 2013

stanisic_simatovic_afp9-45082162Franjo Tuđman jedini je šef države koji je odgovoran za zločine počinjene tokom rata u Bosni i Hercegovini, koje su, u njegovom slučaju, počinili pripadnici HVO-a. On je u presudi protiv šestorice bosanskih Hrvata pre tri dana osuđenih u Hagu, a Slobodan Milošević amnestiran je od odgovornosti za ratne zločine koje su počinili pripadnici srpskih paravojnih jedinica i JNA u ratu u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj presudom kojom su oslobođeni Jovica Stanišić i Frenki Simatović, šefovi tajne službe MUP-a Srbije.

Neodrživi argumenti

Sudsko veće utvrdilo je da su osnovali, naoružavali i opremali više paravojnih srpskih jedinica od aprila 1991.; u tom su razdoblju formirali Crvene beretke, a najkasnije do septembra 1991. njima su i zapovedali.U presudi se navodi i da su ih organizirali i rukovodili njima do 1995., ali nisu krivi za zločine koje su paravojne jedinice počinile jer nisu imali nameru sudelovati u zločinima, dakle, ni u udruženom zločinačkom pothvatu. A ako nisu oni koji su bili direktna veza s Miloševićem, tada nije ni on.

STANIŠIĆ I SIMATOVIĆ VRATILI SE IZ HAGA U SRBIJU Na aerodromu u Beogradu ih nije dočekao niko!

– To je mrak međunarodnog prava – podseća odvjetnik Anto Nobilo na reči sudije Mišel Pikar, koja je, ne slažući se s presudom, izdvojila svoje mišljenje, i dodaje da takva argumentacija nije održiva zbog same činjenice da su srpske paravojne jedinice počinile niz zločina pa je, dakle, osobama koje su ih obučavale i organizovale, kako Stanišića i Simatovića tretira prvostepena presuda, moralo biti jasno da te jedinice čine ratne zločine – smatra Nobilo.- Da su počinili jedan zločin, mogli bi se opravdavati da nisu znali za nameru vojnika, ali seriju zločina, način ratovanja… Uostalom, smisao formiranja tih jedinica za unošenje straha i činjenje ratnih zločina ne podržavaju presudu sudije Alfonsa Orija – objašnjava Nobilo. – Za ratno delovanje im je bila dovoljna JNA, nisu im trebale paravojne jedinice – podseća Nobilo.

Ni životno ni realno

– Presuda je očito donesena pre dve godine, kada je završen dokazni postupak, a od tada se ispisivalo tih šest hiljada stranica – utvrdila je advokat Jadranka Sloković govoreći o odluci sudskog veća koja za nju “dovodi u pitanje svaku dosadašnju presudu Haškog suda”.Naime, sudsko je veće zaključilo da osobe koje su optužene nisu odgovorne za zločine počinjene pri opsadi Vukovara i Sarajeva, a “to su bili ratni zločini te su Simatović i Stanišić pridonosili ratnim zločinima i nezakonitim napadima”. – To nije životno ni realno – smatra J. Sloković i presudu naziva “apsurdnom”.- Očito su se u te dve godine promenili pravni standardi pa su šestorica Hrvata iz BiH osuđeni, a Momčilo Perišić, te sada Stanišić i Simatović, nisu proglašeni krivima – ističe J. Sloković i dodaje kako je Sud u slučaju šestorice Hrvata iz Bosne i Hercegovine doneo rigidnu presudu, a nije, primera radi, prihvatio da su “pomagali HVO-u, a ne i zločinu”.

Pod utjecajem politike

– Sud je zaključio da optuženi Simatović i Stanišić nisu imali umišljaj za sudelovanje u zločinima, za proterivanje i ubistva, upustili su se u procenu subjektivnog elementa odgovornosti – kaže advokat Goran Mikuličić, tumačeći kako uvek postoji objektivni element odgovornosti koji odgovara na pitanje je li kazneno delo počinjeno, a subjektivni se bavi time jesu li optuženi imali želju, jesu li hteli da se zločini počine.Branko Šerić, koji je u Hagu bio advokat u postupku protiv Mladena Naletilića Tute i Vinka Martinovića Štele, drži da je davno, u njihovoj obrani, pokušavao uveriti Sud da je Hrvatska delovala samo logistički prema HVO-u u Bosni i Hercegovini, ali i prema Armiji BiH, ali Sud to nije uzeo u obzir.- Sud bi morao postupati kao u matematičkoj jednačini kada odlučuje o zločinačkom poduhvatu i odgovornosti, a to znači na jednak način tretirati osobe koje se pojavljuju u zapovednom lancu po svojim horizontalnim i vertikalnim pozicijama. Tada se ne bi dogodilo da osobe na sličnim pozicijama dobiju sasvim drugačije presude – objasnio je Šerić. Kao i svi, i on smatra da je Sud ovom presudom, osim što je pokazao različite pravne standarde, pokazao i da je podložan uticajima politike.

Od Gotovine do Kosova

Nobilo smatra da je ova presuda rezultat bitnih događaja koji se tiču Srbije: oslobađajuće presude za Gotovinu i Markača, koja je loše primljena u Srbiji, te činjenice da su srpski predsednik i premijer priznali odustanak od Kosova. Premda presuda nije utemeljena na dokazima, tako je izbegnuto da Srbija još jednom bude ponižena.

Odlučuje jedan sudija

– Korišteni su pravno neupotrebljivi kriterijum jer ako postoji stav da su hteli samo povećati borbenu sposobnost vojnih trupa, a nisu odgovorni za zločine, to znači da se ukida svaka odgovornost zapovednika za ratne zločine koje počine vojnici – rekao je Jadranka Sloković podsetila je i na to da je Haški sud tokom godina pooštravao svoje kriterije: na početku nije ni sudio za udruženi zločinački poduhvat i tražila se poveznica između optuženih i konkretnih zločina, a zatim se odgovornost za zločine širila na visoke vojne zapovednike i politički vrh. Sada se taj standard menja i izbegava se govoriti o odgovornosti za udruženi zločinački poduhvat. Odluke se donose preglasavanjem, izjavila je J. Sloković. To znači da o stavu jednog sudije zavisi je li nešto zločin ili nije, a to je nedopustivo.

(Index.hr – Zagreb)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *