Хаменеи наредио да се домет балистичких ракета Ирана ограничи на 2.000 километара

Hamenei naredio da se domet balističkih raketa Irana ograniči na 2.000 kilometara

31 oktobra 2017

VRHOVNI iranski vođa, ajatolah Ali Hamnei je naredio da se domet balističkih raketa Irana ograniči na 2.000 kilometara, izjavio je komandant Revolucionarne garde Irana.

To znači da iranske rakete neće moći da dobace dalje od ciljeva na Bliskom istoku, a izjava koju je novinarima dao komandant Garde, general Mohamad Ali Džafari prvo je priznanje da je Hamnei ograničio iranski raketni program.

Tumači se da Iran nastoji da se njegov program, za koji tvrdi da je odbrambeni, razlikuje od raketnih programa drugih zemalja, kao što je Severna Koreja koja preti SAD.

Veći deo Bliskog istoka nalazi se i u ograničenom dometu iranskih raketa od 2.000 kilometara, uključujući Izrael i američke vojne baze. To izaziva zabrinutost SAD i njihovih saveznika, tim više što iranski balistički raketni program nije bio deo nuklearnog sporazuma iz 2015. godine koji je Iran postigao s velikim silama.

Džafari je u Teheranu rekao novinarima da je moć iranskih balističkih raketa „za sada dovoljna“. Za iranski raketni program zadužena je Revolucionarna garda Irana koja odgovara samo ajatolahu.

„Domet naših raketa danas, po naredbi iranskog vrhovnog vođe, ograničen je na 2.000 kilometara, iako smo sposobni da ga povećamo. Amerikanci, njihove snage i njihovi interesi nalaze se u radijusu od 2.000 kilometara i mi smo u stanju da odgovorimo na svaki njihov mogući napad“, rekao je Džafari.

Ipak, on je kazao da ne veruje da će biti rata Irana i SAD jer „oni znaju da će, ako započnu rat Irana i SAD, svakako biti najveći gubitnici i da njihova pobeda nipošto nije garantovana. Dakle, oni neće početi rat“, smatra general.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa uvela je sankcije Iranu u februaru zbog testiranja balističkih raketa, a tadašnji savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Majkl Flin zbog proba je „zvanično opomenuo“ Iran. Tramp je sredinom oktobra odbio da potvrdi da se Iran pridržava nuklearnog sporazuma iz 2015. godine i odluku o važenju tog sporazuma prepustio Kongresu SAD.

Iran je pretrpeo veliku štetu u ratu s Irakom od 1980. do 1988. godine, koji je počeo invazijom Iraka na Iran i u kojem je poginulo milion ljudi. Kako bi izgradio sopstveni raketni program, Teheran je kupovao rakete i tehnologiju Severne Koreje, čime je Pjongjang, koji je pod udarom oštrih sankcija, došao do preko potrebnog novca.

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    Opet se dodvoravaju cionistickom Zapadu. Kao, evo kako smo dobri, gadjacemo samo u nasem dvoristu. A Vi nam dajte za nagradu keks ili sargarepu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *