ХАМНЕИ ОБЕЋАО: Американци ће бити протерани из Ирака и Сирије

HAMNEI OBEĆAO: Amerikanci će biti proterani iz Iraka i Sirije

18 maja 2020

Amerikanci će biti proterani iz Iraka i Sirije, izjavio je iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei.

To je on objavio na svom zvaničnom sajtu, preneo je izraelski portal ynet njuz.

„Amerikanci neće ostati u Iraku i Siriji i biće proterani“, rekao je Hamnei.

Iran i SAD su u veoma zategnutim odnosima od 3. januara kada su Amerikanci ubili iranskog vojnog komandanta Kasema Solejmanija.

KOMENTARI5 komentara

 1. persida says:

  Manje pricaj, vise radi.

 2. Slobodanka says:

  Značajnije je što može početi nova kriza kriza na relaciji Iran-Venecuela uz učešće SAD, a ne toliko u Iraku. Sada kroz Sredozemno more plovi 5 iranskih tankera koji idu do Venecuele, pritom potpuno ignorišu američke pretnje i sankcije. Iran je zvanično upozorio SAD da će pokušaje zaustavljanja iranskih tankera smatrati činom morskog piratstva, a Sjedinjene Države će imati strašne posledice. Iran kao primer navodi istoriju „tankerskog rata“ sa V. Britanijom, iz koje je Iran izašao kao pobednik. Tada odgovor na zarobljavanje iranskih tankera bio je hvatanje britanskih tankera i otvorena pretnja uništenjem britanskih brodova. Britanci su razumeli jezik sile i povukli su se. Iranci su iz toga nešto naučili te sada koriste iste argumente u odnosima sa Vašingtonom, koji takođe osim jezika sile ništa ne razume. Dakle, kako se iranski tankeri budu približavali obalama Venecuele, najverovatnije očekujemo novu međunarodnu krizu. Ako SAD ne učine ništa, to će izgledati kao kukavičko povlačenje pred iranskim pretnjama. A ako nešto urade (počnu da blokiraju ili zaplenjuju iranske tankere), posledice se neće desiti na obalama Venecuele, već u Persijskom zalivu, gde Iran može da hvata/napada američke tankere i da izvrši udare na američke baze.

 3. Slobodanka says:

  Em je u SAD aktuelna epidemija korone, em su aktuelne oštre pretnje Kini, em je izborna godina godina a u to vreme SAD obično ne otpočinje ratove. Trampu sada ne odgovara otvaranje vrućeg sukoba sa Iranom. Ali pre nekoliko dana u Venecueli nije uspeo novi državni udar u režiji SAD, pa još da ne zaustave iranske tankere koji plove ka Venecueli, to su i minusi pred izbore.

 4. Tante za tante says:

  Americi međutim može da obeća da se proterani emigranti iz sirije i iraka više neće vraćati u te svoje zemlje. Ovaj ni izdaleka ne liči na nekadašnjeg verskog vođu Homeinija, ovaj je čisti ćorak.

  • Milan says:

   Pogrešno njega povezuješ sa migrantima,a migranti nisu proterani nego su pobegli. Najpre migranata iz te dve zemlje ne bi bilo da SAD i saveznici nisu napali Irak i Siriju. Migrante iz Sirije i Iraka i iz drugih zemalja poslao je Soroš a privukla je sorošoidna EU. Što se tiče Asada njegovi Sirijci mogu da se vraćaju. Ne obraćaš pažnju na najvažnije, medju tim migrantima koga sve ima, ko preovladjuje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *