ХАН: Београду и Приштини сам пренео своје предлоге

HAN: Beogradu i Prištini sam preneo svoje predloge

4 decembra 2018

Komesar za proširenje EU Johanes Han je izjavio da je tokom posete Beogradu i Prištini stranama ponudio ideje kako da reše pitanje slobodne trgovine u regionu.

On nije dao detalje tih predloga.

Han je na konferenciji za medije rekao da sve zemlje koje streme Evropskoj uniji treba prvo da rešavaju međusobne probleme i istakao da su sastanci sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i premijerom Ramušom Haradinajem bili otvoreni i konstruktivni.“Želeo sam da vam dam garacije da svi radimo na evropskoj perspektivi kako bi postale članice EU. Svih šest zemalja (zapadnog Balkana) imaju evropsku perspektivu ali jedan od ključnih kriterijuma da bi se postalo članicom EU je da se reše sva bilateralna pitanja u ovom slučaju reši pitanje dijaloga sa Srbijom“, kazao je Han.

Evropski komesar je rekao da je od 2007. do sada svake godine potrošeno po 100 miliona evra i da su bili i ostaju opredeljeni da jedan od uslova bude i slobodna trgovina i ukidanje barijera koje je ometaju.

“Žalim da kažem da je Kosovo učinilo mnogo da doprinese ukidanju barijera u slobodnoj trgovini i ove nedelje je godišnja konferencija CEFTE gde je ona domaćin. Svi smo bili iznenađeni i razočarani kada su uspostavljene takse od 10 i kasnije od 100 odsto“, kazao je on.

Rekao je da svi u EU znaju o aktuelnim teškoćama u trgovini za Kosovo.

“U interesu je da obe strane bave tim pitanjima i ja sam predložio da se obe zemlje usredsrede na rešavanje pitanja koje se odnose na trgovinu, što znači više biznisa i mnogo više novih radnih mesta“, kazao je Han.

Evropski komesar je rekao da treba činiti napore da se reše ova pitanja što je pre moguće kako bi se doprinelo dijalogu i budućnosti Kosova.

“To zavisi od obe strane koje treba da se u tome angažuju, nadam se da će se to uraditi u potrebno vreme a ne mnogo kasnije“, kazao je Han.

Govoreći o liberalizaciji viza za građane Kosova Han je rekao da je Kosovo završilo svoj deo posla i da je sada red da EU.

„Sada je pitanje u Evropskom savetu koji uzima najviše vremena da ovaj korak prođe i ja verujem da će se to dogoditi 2020. godine, ali nemojte biti taoci brojki“, kazao je Han.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Ilija Cvorovic says:

    Licemerno

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *