HAN PONOVO PRETI I USLOVLJAVA: Srbija prvo mora da usaglasi spoljnu politiku sa EU, pa tek onda novi pregovori

HAN PONOVO PRETI I USLOVLJAVA: Srbija prvo mora da usaglasi spoljnu politiku sa EU, pa tek onda novi pregovori

16 decembra 2014

johanes_han_eurokomisar_i_ri_p5676Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je danas da će Srbija moći da otvori prva poglavlja u pregovaračkom procesu tek nakon što primeni sve što je predviđeno Briselskim sporazumom.

“Ostao je niz stvari koje treba primeniti, i to sam jasno objasnio vlastima Srbije tokom nedavne posete Beogradu”, rekao je Han u pauzi zasedanja ministara spoljnih poslova Evropske unije u Briselu.

Komesar je izjavio da to što u Prištini nekoliko meseci nije bilo vlade ne predstavlja izgovor za odlaganje sprovođenja onih stavki koje Srbija sama može da izvede.“Isto važi i za Kosovo, koje takođe nije ispunilo sve što je dogovoreno”, ukazao je komesar.

Očekuje se da sutra, drugog dana ministarskog saveta, budu usvojeni zaključci o zemljama Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju, a tada će u Brisel doputovati i ministarka bez portfelja u vladi Srbije zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović.

U nacrtu zaklučaka koji se odnose na Srbiju, u koje je Tanjug imao uvid pohvaljuje se napredak koji je vlada ostvarila na polju unutrašnjih reformi, kao i na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali se ukazuje da ima nedovršenog posla.

“Savet će nastaviti da nadgleda kontinuirani angažman Srbije na vidljivom i održivom napretku u normalizaciji odnosa, uključujući primenu svih dosad postignutih sporazuma u dobroj veri, kako bi i Srbija i Kosovo napredovali na evropskom putu”, navodi se u tekstu koji će biti zvanično usvojen sutra.

U nacrtu se kaže i da poglavlje 35, koje se odnosi na proces normalizacije, treba da bude otvoreno među prvima i da napredak na tom polju treba da bude vezan za napredak u ostalim poglavljima, a isto važi i za poglavlja 23 i 24, koja su vezana za vladavinu prava.

U zaključcima se, međutim, ne navodi konkretan vremenski okvir za otvraranje prvih poglavlja.Sem toga, Srbija se poziva da nastavi d progresivno usklađuje svoju spoljnu politiku sa EU.

KOMENTARI3 komentara

  1. Pravdaa says:

    Ne upućen nezna da nas baš zabole za EU tam nas ne mogu ni na silu učlaniti.

  2. jugoslav mitic says:

    hvala fasisto, ali mi u fasisticku eu ne zelimo

  3. Rade Bukarar says:

    postavljaj uslove onima koji su te tu izabrali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *