ХАН ПОНОВО УЦЕЊУЈЕ: Србија мора да…

HAN PONOVO UCENJUJE: Srbija mora da…

29 novembra 2018

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han pozvao je Srbiju da, bez obzira na probleme, iz vida ne ispušta svoj cilj – a to je članstvo u EU.

Han se, tokom debate o Srbiji u Evropskom parlamentu, složio sa ocenom izvestioca Dejvida Meklaistera da je Srbija napravila dobar napredak ka članstvu u EU.„Sa 14, otvorenih poglavlja, od koji su dva privremeno zatvorena perspektiva ulaska Srbije u EU je opipljiva i pokazuje našu čvrstu predanost EU putu Srbije“, izjavio je komesar Han.

On je naglasio da je ta perspektiva posebno važna u trenutku povišenih napetosti između Beograda i Prištine.

„Obe strane moraju da nastave dijalog. Nema alternative dijalogu ukoliko žele napredak na svom EU putu. Ni jedna zemlja ne može da se priključi Uniji bez rešenih bilateralnih pitanja. Za Srbiju to znači da mora da završi pravnoobavezujući sporazum sa Prištinom pre ulaska u EU“, naveo je Han.

On je naglasio da rešenje za Kosovo nije i jednini preduslov na putu Srbije u EU i naveo da su sprovođenje reformi u oblasti vladavine prava i fundamentalnih prava u „srcu pristupnog procesa Srbije“.

„Srbija je usvojila važne mere u oblasti vladavine prva i sprovela neophodne institucionalne reforme. Ipak kašnjenja se gomilaju u mnogim oblastima, a konkretne rezultate je teško prikazati“, ocenio je Johanes Han.

On je pozvao na jači napredak u oblasti reforme pravosuđa, u borbi protiv korupcije, kao i u zaštiti fundamentalnih prava, uključujući i medijske slobode.

Evropski komesar pozvao je Srbiju da jasnije predstavi građanima evropske vrednostima, kao i dobrobiti i obaveze koje proističu iz članstva u EU.

(Tanjug)

KOMENTARI3 komentara

 1. Branicevac says:

  Ho Ho sarena laza za Bozic!

  • Za Srbiju says:

   Koja još budala hoće u EU?

 2. Buba says:

  Dokad više sa ucjenama i lažima,sve lažu sa jednim jedinim ciljem,a to je komadanje Srbije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *