ХАН РЕКАО ШТА СРБИЈУ ОЧЕКУЈЕ!

ХАН РЕКАО ШТА СРБИЈУ ОЧЕКУЈЕ!

30 јула 2018

Комесар ЕУ за преговоре о проширењу и политику суседства, Јоханес Хан, каже да 2025. година није предалека за земље које желе да се придруже Унији и истиче да суштинско спровођење за то нужних реформи изискује време, при чему је „квалитет важнији од брзине”.

„Ако се узму у обзир потребне референдумске и ратификационе процедуре у неким земљама, признаћете да је овај датум веома амбициозан, али достижан. Такође је потребно имати на уму да је важна суштина”, рекао је Хан за немачко издање портала „Еурактив”.За реформе у циљу прилагођавања стандардима ЕУ, указао је, потребно је много времена, јер није реч само о законским променама, већ и о њиховој практичној примени.

Хан истиче да је Западни Балкан окружен државама чланица Уније и да тај регион Европи припада у географском, историјском и културном смислу.

„У најбољем је интересу ЕУ да осигура стабилност и просперитет у блиском суседству”, каже европски комесар, истичући да је његов принцип кад је о проширењу реч „извозити стабилност, а не увозити нестабилност”.

У том смислу су, наводи, европске интеграције Западног Балкана -инвестирање у безбедност и стабилност Уније.

„Не заборавимо геостратешки аспект: било би несмотрено и скоро немарно оставити иза себе вакуум који ће искористити други међународни актери, чије се вредности не слажу с нашим”, предочава Хан.

Каже и да су све земље Западног Балкана постигле напредак током протекле године, мада различитом брзином и с различитим интензитетом.

„Црна Гора и Србија, које су тренутно у прочељу трке кад је реч о отварању поглавља, отвориле су више поглавља протекле године”, закључио је европски комесар.

KOMENTARI2 коментара

  1. Miraš says:

    Sebičnost i samo sebičnost. Han i njegova EU ne misle da bi Balkan mogao imati nekakve suverene zemlje, nego doći će neko drugi i uzeće ga ako to ne uradi EU. U EU-rupi nije ni dozvoljeno da postoje suverene zemlje pa se ne sme ostaviti pelcer tako nečega ни na Balkanu.

  2. Velika Metla says:

    „Ne zaboravimo geostrateški aspekt: bilo bi nesmotreno i skoro nemarno ostaviti iza sebe vakuum koji će iskoristiti drugi međunarodni akteri, čije se vrednosti ne slažu s našim”, predočava Han. Овде је сва поента млаћења празне сламе овога некрста! Наравно да "други актери",Русија,например,не дели ваше "вредности,јер су једине ваше "вредности" пљачкање и отимање од оних од којих сте макар 25 пута јачи! Отимали би ви наци-еуропејци и од Русије кад би имали између ногу оно што ПРАВИ мушкарци имају! Вама се "оно" између ногу пребацило позади на место где је "позадина",па вам арапи несметано продиру у ту "позадину",а ви пресрећни и презадовољни! 84% еу-парламента је што "позадинци" што "лизалице"!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u