ХАН РЕКАО ШТА СРБИЈУ ОЧЕКУЈЕ!

HAN REKAO ŠTA SRBIJU OČEKUJE!

30 jula 2018

Komesar EU za pregovore o proširenju i politiku susedstva, Johanes Han, kaže da 2025. godina nije predaleka za zemlje koje žele da se pridruže Uniji i ističe da suštinsko sprovođenje za to nužnih reformi iziskuje vreme, pri čemu je „kvalitet važniji od brzine”.

„Ako se uzmu u obzir potrebne referendumske i ratifikacione procedure u nekim zemljama, priznaćete da je ovaj datum veoma ambiciozan, ali dostižan. Takođe je potrebno imati na umu da je važna suština”, rekao je Han za nemačko izdanje portala „Euraktiv”.Za reforme u cilju prilagođavanja standardima EU, ukazao je, potrebno je mnogo vremena, jer nije reč samo o zakonskim promenama, već i o njihovoj praktičnoj primeni.

Han ističe da je Zapadni Balkan okružen državama članica Unije i da taj region Evropi pripada u geografskom, istorijskom i kulturnom smislu.

„U najboljem je interesu EU da osigura stabilnost i prosperitet u bliskom susedstvu”, kaže evropski komesar, ističući da je njegov princip kad je o proširenju reč „izvoziti stabilnost, a ne uvoziti nestabilnost”.

U tom smislu su, navodi, evropske integracije Zapadnog Balkana -investiranje u bezbednost i stabilnost Unije.

„Ne zaboravimo geostrateški aspekt: bilo bi nesmotreno i skoro nemarno ostaviti iza sebe vakuum koji će iskoristiti drugi međunarodni akteri, čije se vrednosti ne slažu s našim”, predočava Han.

Kaže i da su sve zemlje Zapadnog Balkana postigle napredak tokom protekle godine, mada različitom brzinom i s različitim intenzitetom.

„Crna Gora i Srbija, koje su trenutno u pročelju trke kad je reč o otvaranju poglavlja, otvorile su više poglavlja protekle godine”, zaključio je evropski komesar.

KOMENTARI2 komentara

  1. Miraš says:

    Sebičnost i samo sebičnost. Han i njegova EU ne misle da bi Balkan mogao imati nekakve suverene zemlje, nego doći će neko drugi i uzeće ga ako to ne uradi EU. U EU-rupi nije ni dozvoljeno da postoje suverene zemlje pa se ne sme ostaviti pelcer tako nečega ni na Balkanu.

  2. Velika Metla says:

    „Ne zaboravimo geostrateški aspekt: bilo bi nesmotreno i skoro nemarno ostaviti iza sebe vakuum koji će iskoristiti drugi međunarodni akteri, čije se vrednosti ne slažu s našim”, predočava Han. Ovde je sva poenta mlaćenja prazne slame ovoga nekrsta! Naravno da "drugi akteri",Rusija,naprimer,ne deli vaše "vrednosti,jer su jedine vaše "vrednosti" pljačkanje i otimanje od onih od kojih ste makar 25 puta jači! Otimali bi vi naci-europejci i od Rusije kad bi imali između nogu ono što PRAVI muškarci imaju! Vama se "ono" između nogu prebacilo pozadi na mesto gde je "pozadina",pa vam arapi nesmetano prodiru u tu "pozadinu",a vi presrećni i prezadovoljni! 84% eu-parlamenta je što "pozadinci" što "lizalice"!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *