Хана Јушић: Робови смо транзиције

Hana Jušić: Robovi smo tranzicije

11 marta 2017

14 (2)_620x0

JUBILARNI Fest, koji se ove godine odvijao pod metaforičnim sloganom „Gledaj – Open Your Eyes“, prikazao je u Glavnom takmičarskom programu 15 ostvarenja iz 12 zemalja (Iraka, Izraela, Francuske, Irana, Italije, Češke, Rusije…), a glavnu nagradu, „Beogradski pobednik“ za najbolji film ponela je mlada hrvatska rediteljka Hana Jušić.

Porodična drama „Ne gledaj mi u tanjir“ kojom je trijumfovala na Festu, svetsku premijeru doživela je prošle godine u Veneciji, gde je dobila nagradu kritike „Fedora“ za najbolji evropski film, a na festivalu u Tokiju Hana Jušić nagrađena je za najbolju režiju. Na dodeli nagrada Festa ovoj Šibenčanki aplaudirala je prepuna dvorana Sava centra, a ona je, zahvaljujući se na „Pobedniku“ izjavila da je vrlo počastvovana.

– Jako sam uzbuđena, gostovanje na Festu mi je jedno od najprijatnijih iznenađenja. Najpre sam bila iznenađena punim gledalištem na premijeri mog filma, jer danas i na većim svetskim festivalima nije prisutna baš prevelika radoznalost publike za ono što rade mladi autori, a onda i time kako su gledaoci primili moj film. Doživela sam kao veliki uspeh što sam se uopšte našla u Glavnom takmičarskom programu Festa, i veliko hvala Beogradu na „Beogradskom pobedniku“ – istakla je rediteljka, koja je do sada nagrađivana za kratke i dokumentarne fimove.

„Ne gledaj mi u tanjir“ je njen drugi igrani film, a međunarodni žiri Festa nagradio je za „svežinu i nemilosrdnost kojom se obračunava s rodnim gradom i pokušava da izađe iz porodične tamnice.“

– Šibenik je moj rodni grad i želela sam da ga prikažem drugačije od onoga na razglednicama, kako ga inače ljudi prikazuju za turiste – u filmu more je prljavo i nepristupačno, kao i autobuska stanica, obala… Pokazujemo sve te tranzitne i prljave stvari, ali one imaju i širu metaforu – govore o prljavoj tranziciji koju svi živimo na ovom prostoru, ali i globalno, o našim malim, mračnim stanovima i svetovima u koje smo se zatvorili.

Naslov filma „Ne gledaj mi u tanjir“, kako objašnjava Hana Jušić je parafraza dalmatinske fraze, da ti može svako gledati u tanjir.

– Svi sve o svima znaju, arhitektura grada je takođe takva da svako može da zna šta radiš, svi zadiru u tuđu intimu, svi žive u malim ulicama, na čvorištima, „jedni na drugima“, a u fokusu je jedna porodica – njihov zamračen stan i porodični odnosi. Zanimljivo je kako sve te dalmatinske porodice, koje su po ceo dan na suncu, imaju tendenciju da od svojih kuća naprave pećine. Zatvore se. Taj stan je nekako još jedan junak u ovom filmu – istakla je Hana Jušić.

Za najbolju glumicu u Glavnom takmičarskom programu Festa nagrađena je Arijana Čulina, za ulogu glavne junakinje u filmu „Ne gledaj mi u tanjir“. Glumicu koja je generacijama na prostoru bivše Jugoslavije ostala u sećanju po liku Milijane u kultnoj seriji Živka Nikolića „Đekna još nije umrla“.

USPEH DRAME „ROKO“

KAO najbolje ostvarenje takmičarskog programa „Granice“ nagrađena je drama „Roko“ Tjerija Demezijera i Albana Terlea, a Specijalna nagrada pripala je filmu „U senkama“ iranskog reditelja Babaka Anvarija. Novoustanovljena nagrada publike „Gorki list“ za najznačajnije ostvarenje u svim selekcijama pripala je filmu „Paterson“ Džima Džarmuša.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *