ХАНДКЕ ОДБРУСИО НОВИНАРИМА: “ Оставите ме на миру!“

HANDKE ODBRUSIO NOVINARIMA: “ Ostavite me na miru!“

16 oktobra 2019

Austrijski pisac Peter Handke, ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade, imao je neprijatan susret sa novinarima u rodnom Grifenu, zbog čega je otkazao za danas poslepodne planirani „kratki susret“ sa predstavnicima medija.

Handkea je došao u Grifen tokom dana, ali je situacija eskalirala tokom večeri na sastanku sa predstavnicima opština na koji je došao i predsednik pokrajine Koruške Peter Kajzer.Suprotno najavljenom, sa Kajzerom je došao i jedan broj novinara.

Handke je, najpre, odgovarao na pitanja novinara, ali kada su počeli da ga zapitkuju za napade u Nemačkoj zbog dobijanja nagrade, on je odustao od daljeg razgovora:

„Stojim ispred svog ulaza i tu je 50 novinara, svi me pitaju nešto, kažu da su pročitali neka moja dela, da li znam šta sam pisao… Pitaju kako reaguje svet, reakcija na reakciju… Ja sam pisac i ostavite me na miru, ne postavljajte mi takva pitanja“, poručio je Handke novinarima, prenosi austrijski radio „Oe1“.

Na kraju je poručio da više nikada neće odgovarati na pitanja novinara, jer se ne interesuju za njegova dela, već samo za politička reagovanja na Nobelovu nagradu.

KOMENTARI7 komentara

 1. persida says:

  Dobro im je rekao.

 2. Filip says:

  Tako je trebao da odbrusi i Nobelovoj nagradi, a ovako je pljunuo sam na sebe i svoje principe. Odbio je neku nagradu u svojoj zemlji jer ne želi ništa sa njima, a Nobelova nagrada može jer je lepa para u pitanju. E moj Handke, znači cena principa kod tebe ipak postoji. Trebao si da se ugledaš na Sartra!

  • Slušaj mali says:

   Nagradu poklanja.

  • padre says:

   Po tvom mišljenju verovatmo bi trabalo i da prestane da piše!Šta ovi novinari imaju sa Nobelom, sami ne znaju ništa da stvore, ali bi oni sudili,ko zaslužuje nagradu!

  • persida says:

   Tomas Bernhard je celoga zivota pljuvao Austriju, a prihvatio je sve nagrade koje su mu dodeljene u Austriji. Ja sam mislila da ce Handke odbiti nagradu, tesko je suditi jer ne znamo sta se krije iza te odluke.

  • Slavko says:

   Lepo si postavio pitanje i sam odgovorio

 3. Filip says:

  Celog života kritikuje Zapad, kapitalizam, zapadne vrednosti, komisiju koja dodeljuje Nobelove nagrade, kritikovao je dobitnike Nobelove nagrade za mir i komisiju koja ih je dodeljivala, a sad odjednom mu to odgovara jer je on dobio tu nagradu. Pljunuo je sam na sebe i sve ono što je govorio! BIO BI GROMADA U OČIMA SVIH NAS DA IH JE ODBIO! TO BI BIO VELIKI UDARAC ZA TU NAGRADU! ALI NIJE SVAKO SARTR!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *