Hanka Paldum: Nisam bila u logoru Silos

Hanka Paldum: Nisam bila u logoru Silos

22 јануара 2013

hanka-paldum-300x231Hanka Paldum, bh. estradna diva i jedna od najpoznatijih pjevačica izvorne muzike s ovih prostora, proteklih se dana zbog potpuno drugih razloga iznenada našla u centru medijske pozornosti.

Hanku Paldum je, naime, bivši srpski logoraš Goran Golub preko svog advokata Duška Tomića optužio za mučenje i seksualno uznemiravanje  u zatvoru „Silos“ u Hadžićima u toku rata, što je izazvalo veliko interesovanje medija iz BiH i cijele regije.

U intervjuu za „Nezavisne“ Paldumova odbacuje Golubove i Tomićeve optužbe, navodeći da nikada u životu nije imala kontakt s Golubom ili bilo kojim drugim srpskim zarobljenikom.

„Ne bih se ja ni osvrtala na te priče da ih mediji nisu digli na takav nivo. A to što se navodi je odvratno, to je odvratno… Pa je valjda normalno da je ljudima onda to čudno, neki se vjerovatno i raduju tim pričama“, kaže ona.

Zbog svega „kroz šta prolazi posljednjih dana“ Paldumova posebno naglašava da iz cijele BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, ali i dijaspore prima riječi podrške, poruke i telefonske pozive.

NN: Gospođo Paldum, veliku buru u javnosti izazvala je izjava bivšeg srpskog zatvorenika Gorana Goluba koji Vas je optužio da ste ga kao estradna zvijezda u vrijeme rata mučili i seksualno uznemiravali u zatvoru „Silos“ u Hadžićima. Šta imate reći o tome?

PALDUM: Mogu samo reći da je to čista laž i da je to nečije maslo, samo ne znam čije? Ko pokušava da nakon dvadeset godina poštenog rada i života nešto imputira ženi koja je cijeli svoj život radila da bi samo činila dobra djela, da bi širila ljubav i pozitivnu energiju. Je li to nekome sada smeta?

Ja sam svjesna da je to nečije djelo, da je to nečija strategija, čisto sumnjam da je to ideja tog čovjeka, tog Goluba. Ja tog čovjeka nikad nisam ni vidjela ni čula, ne samo njega, nego u toku rata ja nikada nisam ni bila na tom mjestu.

NN: Upravo to hoću da Vas pitam, da li ste u to vrijeme uopće bili na Igmanu i Hadžićima, sjećate li se događaja iz tog vremena?

PALDUM: Jesam, bila sam na Igmanu, ali je to bio septembar. Sa grupom pjevača izašli smo na slobodnu teritoriju, ali mi smo prošli Igman i otišli dalje do Zenice, iz Zenice sam se sa Dinom Merlinom vratila nazad za Sarajevo, a drugi su dalje nastavili. U sklopu te ekipe bili su Ljubica Berak, Perica Simonović, bio je i Nedeljko Opančić, bila je novinarka Adisa Ruždić, onda kamerman sa Televizije Hayat, koji je snimao ta naša druženja sa pripadnicima Armije RBiH.

To je bila neka vrsta turneje, zato što smo i mi htjeli da izađemo iz Sarajeva jer smo i mi bili pod strašnim pritiskom i psihozom. Ali, ponavljam, nikad, nikad u svom životu nisam vidjela tog čovjeka, a kamoli da sam mu, ne d’o bog, učinila tako nešto o čemu se posljednjih dana priča i piše.

NN: A da li ste ikada imali bilo kakav kontakt sa srpskim zarobljenicima u „Silosu“, ili bilo gdje drugo?

PALDUM: Ama nikada, nikada!

NN: Jeste li pokušali stupiti u kontakt sa Goranom Golubom, jer ste ranijim izjavama za medije kazali „da biste ga voljeli pogledati u oči i pitati zašto mu to treba“?

PALDUM: Da, rekla sam da bih voljela vidjeti tog čovjeka, šta je on, ko je on, zbog čega to radi, odakle mu takva ideja, ko ga je nagovorio na to? Jer čisto sumnjam da je to iz njegove glave, i da je on to, zapravo, želio.

NN: Hoćete li pokušati stupiti u kontakt s njim?

PALDUM:Iskreno da Vam kažem ne znam. Ne znam ni kako bih uspjela stupiti u kontakt. Ne bih se ja ni osvrtala na te priče da ih mediji nisu digli na takav nivo. A to što se navodi je odvratno, to je odvratno… Pa je valjda normalno da je ljudima onda to čudno, neki se vjerovatno i raduju tim pričama. Ali većina naroda, i iz Srbije, i iz Bosne i Hercegovine, iz Hrvatske, Crne Gore, iz dijaspore, svi su uz mene, svi mi pružaju podršku, svi mi šalju riječi podrške i poruke, zovu me telefonom. Prijatelji koji me znaju godinama i danas su mi prijatelji.

NN: Golubov advokat Duško Tomić je najavio i pokretanje postupka protiv Vas. Hoćete li se odazvati eventualnom sudskom pozivu da date izjavu na te okolnosti?

PALDUM: Naravno, kako da ne. To je građanska dužnost, pogotovo ako  on to i pokrene. Razmišljam da i ja pokrenem tužbu, ali jednostavno ja nisam osoba koja se voli inatiti, svađati s bilo kim. Ne volim da širim negativnu energiju i da se s ljudima bilo kako naduravam, jednostavno ja nisam taj tip. Uvijek gledam da sve što mogu u životu lijepo riješim. Tako sam živjela i tako sam uvijek rješevala nesuglasice s ljudima. I uvijek sam bila čovjek i mislim da me ljudi vole zbog toga.

NN: Šta biste poručili onima koji Vas napadaju i optužuju, ali i onima koji Vas brane?

PALDUM: Samo mogu reći da je Bog vrhovni sudija svima nama. I neka samo pravda pobijedi. Pa onaj koji bude prav biće nagrađen, a onaj koji bude kriv – biće kažnjen. Samo to mogu reći.

(Almedin Šišić, Nezavisne novine – Banja Luka)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u