Ханс Урлих Обист: Србија има изузетне младе уметнике

Ханс Урлих Обист: Србија има изузетне младе уметнике

4 новембра 2018

Ханс Урлих Обист, један од најзначајнијих кустоса на свету, швајцарски историчар уметности и директор галерије Серпентајн у Лондону, говорио је о праксама иновативних постављања изложби у галеријским просторима у оквиру програма конференције „Дигитал, Лифе, Десигн“ која ја данас почела у Народном музеју у Београду.

Он је казао да је важно на иновативан начин успоставити комуникацију с публиком и представити артефакте новим средствима дигитализације.

„Садржај изложбе или перформанса такође укључује средствима дигитализације који нам омогућују да уметност представимо на другачије начине. Свакако да је дигитализација јако важан процес за неко друштво, јер се ниво комуникације подиже на виши ниво и отварају различите могуцности да њена средства омогуће лакши и садржајнији живот људима“, казао је Урлих Обист.

Он је напоменуо да Србија има нову генерацију сјајних уметника, нарочита у области визуелне уметности.

„Радује ме што се овако важна конференција одиграва баш у Београду, јер је то знак да је друштво спремно да подржи иновативне и талентоване људе са идејама. Познајем неке од изузетних уметника из Србије и важно је да они добију простор да своје идеје и радове представе свету“, казао је Обист.

Пре цењеног госта из Швајцерске, говорио је Бранко Милутиновић из „Нордеус“ који је рекао да је та фирма доказ да се у Србији може направити успех на глобалном тржишту.

Баш у Београду „Нордеус“ је развио „Топ Елевен“, најуспешнију мобилну спортску игру на свету, коју су направили Бранко Милутиновић и његове колеге и која има преко 180 милиона корисника широм планете, а заштитно лице је нико други него светски познати фудбалски тренер Жозе Мурињо.

„Када сам пре седам година био на конференцији ‘Дигитал, Лифе, Десигн’ у Минхену питали су ме одакле сам? Казао сам им да сам из Србије, а већина њих је узвратила „Стварно?…Људи са ДЛД конференције нису веровали да међу њима може да се појави неко из Србије. Ево сада сам дочекао да наша премијерка Ана Брнабић отвара ДЛД конференцију у Београду“, казао је Милутиновић.

Он је напоменуо да је образовање најважнији просес у Србији.

„Образовање доноси велики број прилика људима. Доноси самопоуздање да оду у иностранство, измере се с најбољима и потом се врате у Србију и започну свој бизнис. Мој чукундеда је из Првог светског рата изашао без леве ноге, али као победник. Србија је стекла независност и у том моменту била у доброј позицији да крене напред. Чини ми се да смо сада, као друштво у којем су идеје младих и способних људи важни једнако као и процеси образовања и дигитализације, опет у доброј ситуацији. Имамо прилику да модернизујемо околности у којима живе људи у Србији и отворимо могућности за започињање приватног предузетништва“, казао је Милутиновић.

На конференцији у Народном музеју у Београду говорили су експерти у својим областимна попут кустоскиње Маје Цхирић, професорке Марије Митровић Данкулов са Института за фиизику у Београду, иноватор и предузетник Хабиб Лешевић.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. rajko says:

    Stvarno? Hoćeš da ti na'vatam nekoliko?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u