ХАОС И ПАНИКА НА КОСОВУ! Српска ЖАНДАРМЕРИЈА на Косову

HAOS I PANIKA NA KOSOVU! Srpska ŽANDARMERIJA na Kosovu

9 avgusta 2020

„Pripadnici KFOR-a iz Regionalne komande Istok sproveli su sinhronizovanu patrolu sa kolegama iz Vojske Srbije na administrativnoj liniji u blizini sela Hodonovce, u opštini Kamenica“, saopštio je KFOR. Ovime je rešena bura koja od sinoć traje u kosovskim medijima o „upadu 11 pripadnika srpske žandarmerije“ u selo Karačevo, prenosi portal Kossev.

Nakon što je poslanik Samoopredeljenja Mefailj Bajćinovci objavio sinoć video zapis iz Karačeva kod Kamenice sa tvrdnjom da je srpska žandarmerija navodno ušla u ovo mesto, pozivajući kosovske bezbednosne institucije da „hitno reaguju u cilju zaštite građana, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova“, kosovski mediji su izveštavali o toj situaciji.Pojedini mediji objavili su i obaveštenje sa Fejsbuk stranice pod nazivom „Oslobodilačka vojska Kosova“, koja je pozvala na sutrašnji odlazak i protest u Karačevu uz upozorenje da ukoliko „država Kosovo ne preduzme mere za ono što se dešava u Karačevu, onda mogu dobiti odgovore kao 1998-1999″.

Selo Karačevo se nalazi u pograničnoj zoni između Kosova i centralne Srbije, u opštini Kosovska Kamenica, u gnjilanskom kraju, a pogranične linije u ovom delu ranije su regulisane između Republike Srbije i BJR Makedonije.

Deo puta ka ovom selu nalazi se na teritoriji centralni Srbije. Prema Kumanovskom sporazumu, ne nadzire ga Kosovska policija, već KFOR.

KFOR u saopštenju naglašava da od 2008. godine, sinhronizovane patrole KFOR-a i Vojske Srbije se rutinski sprovode i to duž administrativne linije, kako bi se obezbedila bezbednost i osiguralo da nema nezgoda. Iz KFOR-a su naveli da sprovode i zajedničke patrole sa kosovskim bezbednosnim organizacijama u blizini administrativne linije.

„KFOR sarađuje sa kosovskim bezbednosnim organizacijama na celom Kosovu i sa Vojskom Srbije na administrativnoj liniji između Kosova i Srbije. Administrativna linija se proteže na oko 350 kilometara i nije jasno označena na terenu, niti je definisana prirodnim i prepoznatljivim elementima terena, kao što su reke ili planinski lanci, već je samo istaknuta na kartama“, naveo je KFOR.

Tokom obavljanja svojih aktivnosti, sinhronizovane patrole moraju prilagoditi svoje rute terenskim ograničenjima, naveli su u saopštenju.

„To podrazumeva da se sinhronizovane patrole KFOR-VS kreću duž administrativne linije sa određenim stepenom prilagođavanja koju nameće teren. Međutim, ni u jednom trenutku elementi sinhronizovane patrole VS nisu odvojeni od pripadnika KFOR-a, i to je bio slučaj i ovog puta“.

U saopštenju su poručili da će KFOR nastaviti da sarađuje sa svim stranama na jačanju saradnje – i sa Kosovskim bezbednosnim organizacijama i Vojskom Srbije, a u skladu sa svojim mandatom shodno rezoluciji 1244 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999 i vojnotehničkog sporazuma iz iste godine.

Hoti: Nema potrebe za pompeznim izjavama i posetama bez da znate šta se dogodilo

Nakon KFOR-a oglasio se i kosovski premijer Avdulah Hoti. Potvrdio je da je i on i kosovski ministar unutrašnjih poslova bio u kontaktu sa KFOR-om, kao i sa gradonačelnikom Kamenice, te da su razjasnili situaciju, obećavši uskoro „konkretne mere bezbednosnih institucija Kosova“ u koordinaciji sa međunarodnim, a to podrazumeva i zajedničke patrole.

„Bezbednost Kosova ne može niko da ugrozi. Nema mesta panici, niti potrebe za pompeznim izjavama i paradama, a da pri tom, nemate pojma kako se događaj desio“, poručio je Hoti na Fejsbuku.

Tvrdi da su „granice Kosova, međunarodno obezbeđene i priznate od strane najmoćnijeg i najdemokratičnijeg dela sveta“.

KOMENTARI7 komentara

 1. persida says:

  Kad nema Bitefa, nije ni ovo lose.

 2. Karaula says:

  Bezbednost Kosova je ugrožena od strane terorista koji kontrolišu kosovo u ovim trenutku ali doći će dan, kada se bude odlobodilo kosovo okupiranih snaga... Uskoro!

 3. Archelay says:

  Autor ovog clanka zaboravio da imenjuje i Srbiju sa BJR Srbija.Taj koji je konstruirao ovu kovanicu ne samo sto je neprijateljh Srbije nego zlocinacki nasrnuo na Srbiju omanjujuci svet u"ispravnosti"njegovog postupka.Ako je imao nameru da nas Makedonce Vredza i omalovazava onda je postigao cilj tog fasistickog zlocinca.

 4. petrovgrad says:

  Šta je tu čudno. Vratili se na svojoj teritoriji.

 5. Zorana says:

  Nisu na Kosovu nego na administrativnoj liniji sa Kosovom ,bas kako pise u clanku. Tu administrativnu liniju, jer ucic pretvorio u medjudrzavnu granicu. Sad se hvali kako su nam odpsutili da je malo obidjemo pod nadzorom kfora. Pretuzno.

 6. E.Lirsch says:

  ...bem ti kalemce! Bre.

 7. milorad2 says:

  Ovo su gluposti, naša žandarmerija ne prelazi liniju razdvajanja a ni kfor. Išao sam tim stazama, tu je gusta šuma, dešavaju se susreti patrola i to se uvek organizuje i zna kada, ko, i kuda ide otprilike, da ne bi zapucali jedni na druge.Ima šumokradica i švercera i oni su spremni da pucaju i na žandarmeriju i na kfor a imaju kalaše.Sad će malo teže da seku drva jer zuje i dronovi tuda:)A inače, treba šiptariju da vata panika, sprema im se "penzionisanje" a ako pokušaju da proglase pripajanje sa albanijom tek onda su najeb.Uopšte ta bezrepa stoka misli kako može da radi šta god hoće, ali izgleda da nisu primetili da to NISU ONI, nego amerikanci iza njihovih "uspeha".Osim toga toliko su bezvredni i neupotrebljivi da nisu odradili ni min.onoga što su njihove gazde očekivali od njih i mogu da mislim šta će ZVER da im uradi,ali vrlo mi je drago zbog toga, jer su više nego zaslužili to što će im se desiti uskoro.Rešeno je da se kosovo OČISTI od šiptarske mafije a ako i ostali prave probleme od šiptara u TOTALU.Rudnici moraju da počnu da rade, lova je svima neophodno potrebna a jasno je da sa šiptarima nije moguć nikakv normalan posao.Pošto se u trepči ne kopa marihuana i kokain samim tim su NEPOTREBNA SMETNJA.ZATO će da NAJEB.Doči će kineski radnici na kosovo MNOGO kineza,mogu da mislim kakva će to petarda da bude "autohtonom" stanovništvu doseljenom iz albanije:)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *