ХАОС И ПАНИКА НА ЗАПАДУ – СПРЕМА СЕ ОФАНЗИВА У СБ УН: Ко и зашто тврди да је Република Српска држава!

HAOS I PANIKA NA ZAPADU – SPREMA SE OFANZIVA U SB UN: Ko i zašto tvrdi da je Republika Srpska država!

12 januara 2020

Kancelarija visokog predstavnika u BiH saopštila je da će o netačnim tvrdnjama o tome da je RS država izvestiti Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

U saopštenju OHR stoji da proslava Dana RS predstavlja nepoštovanje vladavine prava i sudskih odluka.

Ustavni sud BiH odlučivao je o usklađenosti 9. januara kao Dana RS sa Ustavom BiH i utvrdio da je obeležavanje tog dana neustavno. Ponovivši da se ne protivi Danu RS ako se on organizuje i obeležava u skladu s postojećim zakonskim okvirom, visoki predstavnik Valentin Incko konstatovao je da je „poštovanje vladavine prava preduslov za svaku modernu demokratiju“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu OHR.U saopštenju se dodaje da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i da se moraju poštovati u celoj BiH.

Incko u saopštenju dodaje da se u poslednjih nekoliko dana često pogrešno predstavlja status države Bosne i Hercegovine, kao i odnos između entiteta i države.

„Ustav jasno definiše Bosnu i Hercegovinu kao državu koja se sastoji od dva entiteta — Federacije BiH i Republike Srpske. Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država, čiji suverenitet i teritorijalni integritet su zagarantovani Opštim okvirnim sporazumom za mir, Ustavom BiH i međunarodnim pravom — dakle upravo ono što entiteti nisu. U skladu s tim, Republika Srpska nije država, kao što tvrdi član Predsedništva Dodik“, ističe se u saopštenju.

Incko naglašava da u skladu s Mirovnim sporazumom, entiteti nemaju pravo na otcepljenje i postoje samo na osnovu Ustava BiH, i nisu države, bez obzira na to koliko često neko tvrdio suprotno.

„Stoga će o netačnim tvrdnjama o državnosti RS biti obavešten Savet bezbednosti UN“, navodi se dalje u saopštenju.

KOMENTARI17 komentara

 1. Gagi says:

  "Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država, čiji suverenitet i teritorijalni integritet su zagarantovani". Isto je to bila Jugoslavija ciji su tvorci Srbi, pa sta bi?

  • Pera says:

   Valentin Incko (nem. Valentin Inzko; Klagenfurt, 22. maj 1949) je austrijski diplomata slovenačkog porekla. Rođen je u porodici Koruških Slovenaca. Trenutno obavlja dužnost visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu.

   • Pera says:

    Kad ce ta gamad slovenacka prestati da nam ga gura od pozadi ?

    • Ivke says:

     Kad gi potamanimo :)

  • Simić zoran says:

   Tako je ako nije bila moguća juga onda cepa se sve i komšijski da živimo! Republika Srpska ostaje na vijek vijekova!

 2. Simon Saivil says:

  Kad je Tudjman 1990 pobjedio u Hrvatskoj on, HDZ, i mahom Hrvati su poceli da zovu Republiku Hrvatsku, koja je bila u sklopu SFRJ, "drzava Hrvatska." Dakle to je bio presedan, i Srbi i Srpska idu tim putem. Slicnosti su velike, pa bi mogli biti i ishodi. Izrazavam podrsku.

  • Za Srbiju says:

   Tako je. Mislim da je ovo odlična stvar da se o RS raspravlja i da se postavi pitanje oduzetih nadležnosti. Korak po korak do izlaska i ujedinjenja sa Srbijom. Osim toga, postaviti ugrožavanje ljudskih prava za Srbe u Crnoj Gori i pravo na referendum da se priključe RS i Srbiji. Nemaju pravo da nas rasparčavaju po izmišljenim republikama, koje su napravili komunisti u titovom jajcu. To zasedanje, terorističkeo-titoističke organizacije, nema međunarodni karakter i na osnovu toga, te izmišljene republike u svojim "granicama", ne mogu da budu međunarodno priznate.

 3. Branimir says:

  Republika Srpska je stvorena PRIJE Dejtonskog sporazuma, kao DRZAVA, sa svojom Vojskom...Ne vidim nigdje u tom sporazuma da se RS odrekala svoje drzavnosti na bilo koji nacin, naprotiv. Sporazumom je stvorena ZAJEDNICKA DRZAVA BiH kao federacija, kao i bivsa Jugoslavija i druge slicne drzave...a da pri tome Republika Srpska nije nestala kao drzava. Prema tome RS jeste DRZAVA, pravno i svakako drugacije, ali NIJE nezavisna. Jos uvijek je u zajednickoj drzavi, iz koje ima pravo da izade jer u nju i usla kao drzava. Do videnja zli Incko.

 4. 'rvat Čmarko says:

  Nema od toga ništa, naši prijatelji Rusija i Kina diktiraju Savetom Bezbednosti. Vidi se da Incko nema veze sa pravom, čovek je završio srednju školu za molera.

  • Istina says:

   Hahahahahaha

 5. petrovgrad says:

  To što je Milošević napravio ostaje večito 1.Srbiju je od tri dela napravio celu, uspostavio je državnost 2.Stvorio Republiku Srpsku Čeda Jovanović i ostala balavurdija iz NVO mogu da pišu žalbu Vodovodu u kanalizaciji. Mnogi će prirodnim putem otići na onaj svet, ali Srbiju neće uništiti. Srbija je večna. Što se tiče političara i vlasti to je sjaše Kurta uzjaše Murta.

  • Pera says:

   Nemam nista protiv da svako voli koga hoce, istina je obicno suprotna ! Milosevic je bio njihov covek. Bio je jako nesposoban strateg, mada ruku na srce, tesko bi se nasao i neko bolji u tim vremenima. Nije se protivio svojim gazdama i tek kad su mu trazili i KiM, shvatio je sa su ga prevarili i tek onda su se sastavili interesi njega i naroda, interes prezivljavanja. Onda je vec bilo kasno. Zahvaljujuci nasim izvanrednim generalima, nekako prezivesmo, a zahvaljujuci nasim demonkratima, postadosmo robovi. Licno mislim da je sastavio armiju od srpskih boraca da pobije slovenacke govedare, da ne bi nista bilo dalje ! Kad su cionisti videli da nekaznjeno mogu da terorisu drzave cak i u evropi, nastavili su rusilacko-otimacke ratove i nece stati, sve dok im neko atomkom ne stane na put, a konvencionalni rat oni zarko zele !

   • Doktor says:

    Bolje ti je cuti!

  • Grozno says:

   Radovan Karadzic i Ratko Mladic, su sa Srbima i Srbskom Vojskom Osvojili 51 /-Posto Teretorije . milosevic slobo je u Dejtonu Potpisa Srbima Samo 49 -Posto Osvojene Teretorije i Potpisa federaciji Sva Sela Srbska oko Sarajeva i plus Grahovo - Glamoc - Drvar Etnicke Ciste tri Srbske Opstine koje su trebale Pripasti Srbskoj Republici Srbima. Gavrila Principa se Istorija Brise on sad Pripada Bosnjacima i hrvatima ko i nikola tesla beograd i komunisticka partija srbima kroji Sudbinu i milosevic je priznao bosnu i hercegovinu u avnojskim granicama i srpska republika ostaje samo na papiru srbi su lud narod, oni su dali da im hapse heroje i vode u zatvor i sad poslusnici zapadni za pare vode srbsku republiku u nato pakt za mir,

 6. Pera says:

  Mislim da Dodika nasi treba da cuvaju ko oko u glavi. Da nije njegovog angazmana o povezivanju sa Rusijom, odavno bi ih pregazili ,,milosrdni demoni,, A to sto laprda ovaj bolesnik, macku o rep, to mu je posao. Sto ludji to bolji.

 7. Luka says:

  Hahaha od kad to Republika Srpska nije drzava,pa kao takva je i usla u sastav BiH.Incko sevaj kuci.

 8. Kulak says:

  Republika Srpska je država i to će zauvek biti tako.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *