ХАОС И ПАНИКА У БРИСЕЛУ! Бугарска је нова Белорусија

HAOS I PANIKA U BRISELU! Bugarska je nova Belorusija

12 septembra 2020

Poslanica Bugarske socijalističke partije Jelena Jončeva veruje da se može videti opšti trend u onome što se dešava u Bugarskoj i Belorusiji.

„Ako govorimo o tendencijama nas je moguće porediti sa Belorusijom, jer kao i u Bugarskoj i u Belorusiji je autoritativan režim. Članovi različitih parlamentarnih grupa (u Evropskom parlamentu) su veoma kritikovali dešavanja u Bugarskoj“, izjavila je Jončeva u intervjuu za bugarski „BTV“.Ona je dodala, da je tokom zasedanja Odbora Evropskog parlamenta za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove, na račun Bugarske izrečeno mnogo kritika. Kritike su se pre svega odnosile na veliki nivo korupcije u državi i na vladavinu premijera Bojka Borisova.

„Ovde u Briselu, jako dobro znaju, ko je gospodin Borisov, dok njegova politička porodica – Evropska narodna partija, ćuti“, izjavila je Jončeva.

Član Evropskog parlamenta iz partije GERB Andrej Novakov je izjavio, da je rasprava u Evropskom parlamentu o situaciji u Bugarskoj, rutina i da su kritikama podvrgnute mnoge države.

„Evropski komesari stalno učestvuju u raspravama na razne teme u Evropskom parlamentu. Bugarska nije prva zemlja, niti će biti poslednja o kojoj se razgovara“, naveo je Novakov. On smatra čudnom pojavu da Jončeva poredi situaciju u Bugarskoj i Belorusiji.

„Drago mi je da se gospođa Jončeva ograničila poređenjem sa Belorusijom, mogla je i dalje da krene do Severne Koreje“, izjavio je političar.

Ranije je bivši ministar Ministarstva inostranih poslova Bugarske Ivajko Kalfin takođe izjavio, da se prema događajima u Bugarskoj i Belorusiji može primetiti opšta tendencija.

„U Bugarskoj i Belorusiji je ista tema – nepoverenje u izbore i vladu. I u slučaju Borisova i u slučaju Lukašenka vidimo istu političku reakciju, koja je na ivici panike“, rekao je Kalfin.

Protesti protiv vlade Bugarske traju više od dva meseca. Kao odgovor na zahteve demonstranata kabinet premijera Bojka Borisova je predložio da se unesu određene izmene u aktuelni Ustav. Nacrt novog ustava je početkom septembra iznesen na razmatranje Narodnom sobranju, procedura će trajati od dva meseca do pet meseci.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. radmila says:

  Ne lupetajte. Briga Eu za Bugarsku.

 2. Archelay says:

  Stavljati Bugarsku u istom kosu sa Belorusijom je neozbiljno jer Belorusija je zemlja sa tradicijom i poretkom i jos ima saveznik sa kojim nema sale.Sto se tice morala Belorusija kao niciji pandant borila se protiv fasizma i nije priznala Kosova a Bugari,sve naopako.Bili su fasisti i medzu prvima priznala Kosova.Zasto?Zato sto tako im gazda kaze u skladu sa njihovom tradicionalnom politikom.Jedino je sto su nezavisne je guranje nosa u Makedoniju i Srbiju kako bi ukontali "njihovih delova" sanjajuci da to njima pripada.E sada tamo neki"revolucioneri"traze pravdu prestavljajuci se kao veliki evropljani a sa druge strane zmure kada su u pitanju na kakvim temeljima opstoji ta kuca zvana"Bugarska".EU nije to da nezna ali,sta ih briga kada vec znaju da su i oni u istom kosu u to pogledu.

 3. vanja says:

  Sto je njima trn u oku, to je sto je Bugarska dopustila da rusko oruzje predje preko Bugarske teritorije za Srbiju, sto Bugarska vlada Bojka Borisova tajno saradjuje sa Rusijom. Njima ne smeta nikakva korupcija i autoritarizam, vec pravoslavna solidarost.

 4. EUro Cmiiilo Montenigro says:

  Sta tek reci za KROmanjoniju nego da je to jedna bedna i zaostala klero-nacisticka srednjovekovna banovina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *