ХАОС И ПАНИКА У ХРВАТСКОЈ: ЕУ САДА ЧЕШЉА ХРВАТСКЕ МИНИСТРЕ

HAOS I PANIKA U HRVATSKOJ: EU SADA ČEŠLJA HRVATSKE MINISTRE

4 januara 2022

NEPOSREDNO pred Novu godinu u kancelariju evropskog javnog tužioca stiglo je čak 35 predmeta iz Hrvatske koji ukazuju na moguće zloupotrebe novca iz evropskih fondova. Obuhvaćeni su ministri iz svih mogućih resora. Istraga se bavila i bivšim ali i sadašnjim ministrima što neke od njih može dovesti u veoma tešku situaciju.

Sve je krenulo od slučaja nekadašnje ministarke Gabrijele Žalac koja sada već dva meseca sedi u istražnom zatvoru nakon što su postupak poveli evropski istražitelji. Ona se sumnjiči da je omogućila jednoj firmi da dođe do više od 200.000 evra iz evropskih fondova u vezi s poslom sa izradom kompjuterskog softvera.Zanimljivo je da hrvatski USKOK nije ni reagovao u ovom slučaju, ali su zato evropski istražitelji bili mnogo konkretniji. Pokrenut je postupak koji bi mogao da rezultira brojnim korupcijskim radnjama u resoru ministarke Gabrijele Žalac koja je bila zadužena za EU fondove. Inače, ona je hrvatskoj javnosti predstavljena kao „sjajan ekspert“.

Ali, sada je očigledno da su problem sa korišćenjem evropskog novca imali i drugi, pa je hrvatski USKOK dostavio evropskim istražiteljima brojne predmete koji su „kod kuće“ bili na čekanju. Tako će moguće malverzacije sa EU fondovima sada preuzeti i evropska kancelarija i nemilosrdno tražiti povrat sredstava za finansiranja koja nisu odrađena po pravilima.

Evropsku kancelariju pre svega zanima da li je bilo prevara sa PDV-om, pranjem novca ili naprosto da sredstva nisu korišćena za ono za što su bila odobrena.

ISKORIŠĆENO JEDAN ODSTO EU NOVCA

Hrvatska se nije iskazala u povlačenju evropskog novca kada je reč o obnovi Zagreba i Banije, nakon katastrofalnih zemljotresa. Do sada je iskorišćeno manje od jedan odsto novca koje je obezbedio Brisel, što je zanemarljivo, a krajnji rok je leto ove godine.

KOMENTARI6 komentara

 1. Karital says:

  Zavisi kog hvata panika u Hrvatskoj?Lopovima treba stat na kraj.

 2. milorad5 says:

  pa mislili su ujkice da im je EU isto što i SFRJ,al nema tamo ćopavog,tek će da ih ka..ju.

  • See Y Leter Aligeder says:

   Da, ali sami su se naguzili, a mi to isto kada radimo nas neće jer imamo sidu, to jest rusofiliju u krvi, pa da im ne zarazimo sav ostali svet.

 3. See Y Leter Aligeder says:

  Za ovo treba angažovati kao treće lice doktora pravnih nauka dr. Vojislava Šešelja da ih malo prošešelja. Pogledajte samo te državne simbole po njima vidite da se tu oduvek radilo samo o jednoj vazalnoj feudalnoj krajini koja je služila Srpskom Kralju. A ove domino kockice su oduvek nosile dvorske lude na dvoru da zabave kralja i nasmeju ga.

 4. Karital says:

  Gledaj i divi se srbine!A kojem vašem kralju?Onom šiptaru?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *