ХАОС МЕЂУ ШИПТАРИМА: Курти је пореклом Србин, стричеви му се и даље презивају КУРТОВИЋ

HAOS MEĐU ŠIPTARIMA: Kurti je poreklom Srbin, stričevi mu se i dalje prezivaju KURTOVIĆ

29 novembra 2019

Budući premijer tzv. Kosova i lider Samoopređeljenja Aljbin Kurti relativno skoro je promijenio svoje srpsko prezime, piše portal „Kosmet info“ (www.kosmetinfo.com).

Njegova porodica se, naime, prezivala Kurtović, a i danas u zavičaju njegovog oca Zaima, u selu Sukobin, u ulcinjskoj opštini, na samoj granici Crne Gore sa Albanijom, žive najbliži rođaci ovog političara koji se uprkos islamizaciji i albanizaciji, i dalje prezivaju Kurtovići, navodi ovaj medij. Oni su, tvrdi se, u relativno bliskim rođačkim odnosima sa pravoslavnim Kurtovićima koji se izjašnjavaju kao Srbi (ili Crnogorci).Da je Kurtijevo porijeklo srpsko, u ulcinjskoj opštini znaju svi. Tome, međutim, ne pridaju veliki značaj, jer, kako ovđe kažu, oni su već generacijama Albanci, i „što je bilo – bilo je“.

Srpski i albanski jezik se u kućama Kurtovića i Kurtija u Sukobinu i u samom Ulcinju i danas ravnopravno koristi. Kao i kod mnogih Ulcinjana, uostalom, piše „Kosmet info“.

I nije, kako navode, samo Kurtijeva porodica albanizovana, „već je u skoroj prošlosti taj proces ‘zakačio’ i mnoge druge srpske familije u ovom kraju“.

Tako se u etnički albanskom selu Vladimir, koje je neposredno do Sukobina, kao i njegovoj široj okolini (ali i u Ostrosu koji pripada opštini Bar) dan danas mogu sresti brojne porodice sa prezimenima Kalezić, Kovačević, Ćeranić, Peković, Popović i druge. Svi se oni izjašnjavaju nacionalno kao Albanci, iako ne kriju da su svjesni srpskih korijena.

Poslednjih godina izražen je trend promjene prezimena koja se završavaju na „ić“. Tako se, primjera radi, dugogodišnji politički lider crnogorskih Albanaca Mehmet Bardhi, prezivao Bardić, i lično on je promijenio prezime, a ne njegovi preci.

Srpsko porijeklo, kako su posvjedočili brojni istoričari u Crnoj Gori, ima i aktuelni crnogorski ambasador na tzv. Kosovu, Ferhat Dinoša.

„Lično nemam saznanja o porijeklu Kurtija, ali Crna Gora je mala, i tu se ništa ne može sakriti. Svako svakome zna porijeklo, a ako se tome doda da tradicionalni Crnogorci jako vole istoriju i da do nje velika većina veoma drži, onda nema promašaja i mjesta za nagađanja ili skrivanja bilo kakvog važnog momenta, naročito kada je riječ o porijeklu porodica“ – kazao je za „Kosmet info“ urednik portala IN4S i analitičar Gojko Raičević.

Ukoliko je to tako, navodi Raičević, onda u činjenici da je Kurti porijeklom Srbin treba i tražiti „opravdanje“ za njegovu opsjednutost srpskim narodom na Kosovu i Metohiji i ekstremizam koji neskriveno demonstrira, naročito prema izabranim predstavnicima srpskog naroda u južnoj pokrajini.

„Nije to ništa novo. Imate i slučaj Hašima Tačija, koji srpski govori jednako dobro kao i Kurti, ali za razliku od lidera Samoopređeljenja na zvaničnim susretima toliko uporno odbija da ga progovori da bi se moglo pomisliti da je u najboljem slučaju – nijem. Za njegovog prađeda se zna da je bio pravoslavni sveštenik Nikodim Danilović, porijeklom iz Morače u Crnoj Gori, ali bi ovaj da tu prošlost svoje familije najradije gumicom izbriše. Zato se i dokazivao kroz ‘OVK’. Najzad, Tači je iz opštine Srbica, poslednjem albanizovanom mjestu u dreničkom kraju na Kosmetu. I ime mjesta iz koga je dovoljno govori ko su bili njegovi stanovnici“ – ističe Raičević, naglašavajući da se na primjeru današnjih albanskih političkih prvaka možda najbolje potvrđuje da nisu slučajno nastale mnoge opominjuće narodne mudrosti.

Otac Aljbina Kurtija, Zaim, doselio je u Prištinu u vrijeme SFRJ upravo odavde, iz ulcinjskog sela Sukobin, gđe se i oženio albankom sa Kosmeta. U Sukobinu pored ostalih rođaka Kurtovića i Kurtija, danas živi njegov stric Hamza.Zaim Kurti ima dvospratnu kuću i u samom Ulcinju, u blizini Doma zdravlja. Sliku te kuće objavio je ovih dana jedan crnogorski dnevnik, navodeći svedočenje mještana da Aljbina tu slabo gledaju za razliku od njegovih roditelja koji iz Prištine često dolaze, naročito ljeti. I Isljam Kalezić iz Vladimira je posvjedočio da poznaje Kurtijevu porodicu, ali i da nema prevelika očekivanja da će budući premijer u privremenim institucijama Prištine biti od velike koristi svom zavičaju.

Aljbin koji je svojevremeno bio osuđen zbog terorizma na 15 godina zatvora, rođen je u Prištini 1975. godine. Pojedini albanski mediji na Kosmetu ranije su ga dovodili u vezu sa srpskim obavještajnim službama za koje navodno radi, uz navođenje je da je njegov radikalni ekstremizam veoma sumnjiv, naročito ako se ima u vidu da je krajem 2001. odlukom Vojislava Koštunice, tadašnjeg predsednika SRJ, pušten na slobodu, što znači da je izdršao svega godinu i po dana zatvora.

Kosmet i dio Crne Gore vidi u „velikoj Albaniji“

Aljbin Kurti ne krije svoje strmljenje projektu „velike Albanije“, u čijem sastavu bi, prema zamislima ideologa, pored južne srpske pokrajine bili i dio Makedonije i dio Crne Gore, uključujući i njegov Ulcinj.

Lider Samoopređeljenja čak na zvaničnim sastancima u svojim stranačkim prostorijama tzv. kosovsku zastavu i ne koristi, već isključivo albansku.

(In4S)

KOMENTARI12 komentara

 1. petrovgrad says:

  Za ne upućene veoma bitna činjenica. Grad koji je najduže bio sedište ili prestonica Srba oko 600 šesto godina jeste Skadar. Mi Srbi kada budemo proučili skrivenu istoriju, saznaćemo doblje svoje nacionalne korene, saznaćemo kojim sve verama pripadamo. Da li smo pravoslavci, dali među nama ima i drige vere. Tada ćemo shvatiti suštinu Albanske države, albanske nacije, i Srpskih plemena. Njihov odnos sa Kavkaskim plemenima. Ko je potlačen, a ko se bori da se oslobodi ropstva. Na tu temu mis smo daleko od istine.

  • miki says:

   Tačno tako, ali i posmatrajući sve današnje muslimane BiH, hrvate, makedonce..., znaš da su najveći srbomrzci. Kompleksašima bi jedino olakšanje bilo da Srba nema, jer ih to podseća svakoga dana šta su i kosu. Prodane duše. A, poznato je da i najvećim zločincima savest proradi kad tad, džabe, alkohol, droga...

  • persida says:

   Hriscanstvo je oslepelo Srbe vise nego komunizam. Svako ko je citao zabranjene istoricare shvatice zasto.

 2. Milan says:

  Šiptari mrze i ne podnose Srbe, ali kad glasaju onda izaberu prezime Kurtović - Kurti. Doduše ime mu je Aljbin pa ih sa tim prevari, ali kako ne vide prezime.

 3. Milan says:

  Zatim fizički Aljbin Kurti ni ne liči na Albance. Po fizičkom izgledu baš bi mu priličilo da bude djetić i premijer Crne Gore, a ne tkzv. Kosova. Kako bar to ne vide? Izgleda da u pravu su Toske pripadnici južne zajednice u Albaniji kad kažu za severnije Gege, a to znači i za ove sa Kosova, da izgledaju suviše slovenizirano tj. da oni nisu pravi Albanci.

  • Beli Orao says:

   Pa i nisu albanci a ni šiptari svi koji su plavi pa i crnokosi a imaju slavensku crtu su Srbi samo oni sa četvrtastim glavama su albanezi i šiptari !!!

 4. kojic jovan says:

  Pusti suplje price ,novinari su oruzje sa kojim ubijaja ljude bez metka...

 5. persida says:

  Ne bi me cudilo da ovaj Kurta-Murta postane predsednik Srbije za deset godina od sada. Ima sve kvalifikacije, fale mu samo Vuckove naocare.

 6. Za Srbiju says:

  Ko je otišao od Srbstva, otišao je. Postao tuđinac. Prešao u svet Sila Tame. Postao nam okoreli neprijatelj. Sve je ovo zapisano pre 40 000 godina.

 7. Pera says:

  Stvarno ne vidim razloga da se pise o prokletim bivsim Srbima. Svi gnjidi, mlaki, bezdusni Srbi postaju kurte, murte i perside kad se odreknu Boga i Roda ! ! !

  • Rafmanjinov says:

   Otkud vi znate da je on bivsi? Nije uvek sve kako izgleda,i nisu uvek svi onakvi,kakvim se predstavljaju. Mislim,sve je moguce. Nista ovde kod nas,nije pravoliniski,a pogotovo ne u ovakvim situacijama,pa ne moze da na celu te stranke bude neko ko ze zove Milos Obilic!

 8. Kosovac says:

  Kolege komentatori, uhvatili ste se kao pijan za plot. Albanci, pa Albanci. Nikako da vam se objasni da su Albanci jedno izumrlo pleme došlo sa Kavkaza. Ostalo ih je nešto originala u sadašnjoj Albaniji, i nešto u Italiji. U sadašnjoj Albaniji i na Kosmetu, žive pretežno Šiptari i bivši Srbi („Crnogorci“) - Arnauti. Pre 200 godina, njih je Austrija kao velika sila kojoj se sve može, proglasila džumle za Albance. I dan danas, sinovi orla Šiptari, ne mogu da se naviknu na to ime „Albanac“. Ali pošto su to narod koji je izgubio karakter, oni prihvataju mehanički sve što im Amerika i Evropa servira. Naravno da moraju, jer su im oni i napravili državu 1913. godine. Ne samo da su im napravili državu, nego su i njihovi zaštitnici. A zaštitnicima se treba uvek korektno odužiti, na primer ostvariti neki antisrpski zahtev. Ectra…..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *