Хаос на берзама у Кини тресе цео свет!

Хаос на берзама у Кини тресе цео свет!

8 јануара 2016

772510040568e2224a6bef923955735_w640-620x330Трговање на кинеским тржиштима капитала поново је обустављено, други пут ове недеље, након што су акције пале више од седам одсто.

Правило “аутоматски осигурач”, уведен да заустави нетсбилност, повучен је у првих 30 минута трговања, чиме је данашњи трговачки дан у Кини најнижи икада.

Инвеститори су нервозни након што је централна банка предузела мере како би ослабила националну валуту јуан.

То указује да Пекинг жели да повећа извоз, јер би кинеска привреда могла да успори и више од очекиваног.

Индекс ЦСИ 300, због чијег пада је трговање и обустављено, стрмоглавио се 7,2 одсто. Индекс обухвата “блу чип” акције из Шангаја и Шенжена. Трговање тим индексом је обустављено одмах након 15 минута пошто је пао за 5 процената.

Шангајски композитни индекс такође је пао 7,3 одсто, док је Шенжен композитни индекс изгубио чак 8,3 одсто пре него је трговање потпуно обустављено.

То је био најкраћи трговачки дан у 25-годишњој историји кинеских берзи.

Кинеске власти су први пут затвориле берзе користећи механизам такозваног „аутоматског осигурача“ у понедељак, након што су акције потонуле седам одсто.

Пад је захватио и друге азијске берзе. Јапански Никеи завршио је у паду за 2,3 одсто , док је аустралијски С&П/АСX индекс изгубио 2,2 процента.

Јужнокорејски Коспи завршио је дан у минусу од 1,1 одсто због геополитичких тензија након што је Северна Кореја извршила пробу хидрогенске бомбе у среду.

Због последњих догађања у Кини и раста залиха у САД, нафта се суновратила испод 33 долара за барел.

Брент је пао за скоро пет процената (4,7 одсто) на 32,62 долара за барел, док је америчка “лака” нафта изгубила 3,9 одсто вредности на 32,4 долара.

Б92

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u