ХАОС НА БЛИСКОМ ИСТОКУ – ХУТИ НАПАЛИ САУДИЈСКУ АРАБИЈУ: Заробљено хиљаде војника и заплењена војна техника

ХАОС НА БЛИСКОМ ИСТОКУ – ХУТИ НАПАЛИ САУДИЈСКУ АРАБИЈУ: Заробљено хиљаде војника и заплењена војна техника

29 септембра 2019

Јеменски побуњеници Хути су извели велику војну операцију на граници са саудијском провинцијом Наџран, током које су заробили неколико хиљада војника и запленили неколико стотина транспортних средстава арапске коалиције, рекао је телевизији „Прес ТВ“ бригадни генерал Јахја Сариа, званични представник оружаних снага покрета.

„Оружане снаге Јемена објављују да је изведена опсежна војна операција на оси Наџрана. Непријатељ је претрпео велике губитке у техници и живој сили. Хиљаде непријатељских војника су заробљени, на стотине су убијени и рањени“, рекао је Сариа.За 72 часа извођења операције Хути су успели да опколе „три војне бригаде непријатељских снага“, које су биле у потпуности разбијене, чиме је „ослобођено“ стотине квадратних километара. Сариа каже да је заплењена велика количина оружја, укључујући и неколико стотина транспортних средстава. Међу заробљенима су саудијски војници и официри, међу којима је много командира, као и војници других националности.

Представник Хута уверава да се са заробљеницима поступа „у складу са верским принципима, обичајима и традицијама Јемена“.

Сариа је изјавио и да намеравају да траже од „непријатеља размену заробљеника“. Он је додао да су побуњеници, осим копнених снага, током операције искористили и противваздушне и ракетне снаге, као и јединице задужене за пуштање ударних дронова.

Саудијска коалиција за сада није потврдила ни демантовала ове информације.

Конфликт у Јемену је почео 2014. године, када су престоницу Сану преузели шиитски побуњеници Хути, које подржава Иран. Коалиција предвођена Саудијском Арабијом 2015. године почела је борбу против Хута, а у ваздушним нападима коалиције животе је изгубило на хиљаде цивила.

KOMENTARI22 коментара

 1. Velja says:

  Kako trce u sandalama, da mi je znati...

  • persida says:

   Trce po pesku jer ne puse po dva pakla cigareta dnevno kao Srbi, koji mogu da ratuju samo u lezecem polozaju.

  • Milica says:

   Izrada sandala mora da je dobra. Oliva je imala čarobne cipele, a Huti imaju čarobne sandale.

  • Tibor says:

   Skora pa jednako dobro kao Japanci u japankama!

 2. persida says:

  Napred Huti, jos ce se o vama cuti.

 3. petrovgrad says:

  To što su u sandalama ili bolje rečeno bosonogi ne menja stvar. Bitno je da veoma precizno nišane, imaju precizne proračune i vrsni su matematičari kada treba da proračunaju daljinu, ugao, brzinu kretanja i sl. Saudijska armija je nepismena. Batava im tehnika i skupocena oprema, ako je neispravna ili neznaju da je koriste. Tehniku treba znati iskoristiti i rukovati njome. Huti su vrhunski borci to su i pokazali. Upalili Saudijcima pola države bez jednog poginulog vojnika, a sada im zarobljavaju pola armije.

 4. Budi Bog s nama says:

  E, Huti su ti afrički krvnici, oni su istrebili svoje bratsko pleme Tutse, ogrezli su u kvi. Kako bi kojeg iskasapili odlazili bi tako krvavi u crkvu da ispovede svoje grehe. Izgleda da su našli dobar recept za slobodu ubijanja, sada komotno nastavljaju praksu. Ali doći će na sud Božiji, i svako će dobiti po delima milosti svoje.

  • Milica says:

   Niste se dobro orijentisali u prostoru tj. na mapi. Vi govorite o narodu Hutu u množini Hutui koji živi u Ruandi.

  • Dragan says:

   Ne brkaj africke hutu and jemenske hute. Oni nisu isto.

  • Milica says:

   Dok Huti žive na Arabijskom poluostrvu u jugozapadnoj Aziji, Ruanda u kojoj žive Hutui nalazi se u centralnoj Africi.

  • Roy says:

   Da, a Saudijci su nevinasca i dobrice. Mars bitango. Ti si se Boga uvatio. Napred Huti.

   • Budi Bog s nama says:

    Pa napred Huti, znaš ti šta i ne treba, a bolje bi ti bilo da si se i ti Boga uhvatio. Logično! Nego bitanga je tebi tata koji te je napravio a nije disciplinovao.

    • persida says:

     Hajde ne lupetaj, tebe je pravio komsija, ali tvoj tata to ne zna. Pa, naravno, ne znas ni ti.

  • DonDon says:

   Promasio si kontinent. Hutu i tutsi iz Ruande uopste nisu bratska plemena. Cak i ne izgledaju isto, a mrze se oduvek.

 5. petrovgrad says:

  Ovi Huti su iz Jemena, a ne iz Ruande. Mislim da nisu rođaci sa ovim iz Ruande.

 6. теоретичар says:

  Ето пријатељу Вељо. И ја нисам то пратио и зато никада нисам коментарисао Јемен и Хуте, мада ми било чудно, а мрзило ме да истражујем. Знам ја да си побркао лончиће, али ето, дешава се. Да знаш само, добро си прошао овог пута. За утеху, сачекај јер ови Хути, како су кренули, истребиће саудијце. Ако их амери не нашине.

 7. теоретичар says:

  Него питање познаваоцима ове ситуације око Хута. амери су доишли као појачање Саудијцима, јер саудијци нису у стању ни пушку да напуне без туђе помоћи, па мислим, шта ће Хузти урадити америма када их заробе? Сећам се нејасно Сомалије и неких тамо батина, па мислим...шта знаш! Свашта може бити.

 8. теоретичар says:

  Ма мени овде ипак нешто није јасно. Уколико се ја још увек добро сећам матемтике из тамо неког другог трећег основне школе, 72 сата је чак 3 дана и 3 ноћи! (Ко ународним песмама) Саудијска Арабија има полигоне наоружања веће од Србије(кажем песнички слободно то за величину полигона) и нису успели за 3 дана и 3 ноћи да долете бар са пет хеликоптера и смандрљају Хутије? Ја мислим да неко овде не говори истину.

  • Milica says:

   Nadžran (Najran‎) je provincija na jugu Saudijske Arabije prema Jemenu! Prilično je izdužena paralelno sa granicom prema Jemenu oko 400 km te je zato bila zgodna za napad iz Jemena. Moguće je da Saudijci se nisu nadali napadu ovolikih razmera te da nisu ni zvali pomoć, ili su kasno zvali. U isto vreme u luci grada Džeda ubijen je general Abdul Aziz el Fagm, telohranitelj saudijskog kralja Salmana. Džeda je grad na Crvenom moru u zapadnom delu zemlje (blizu Meke) u njemu je tokom leta smeštena vlada S. Arabije. Navodno to se desilo u ličnom obračunu, ali za svaki slučaj da se prisetimo da regija Hidžas sa glavnim gradom Džeda i poznatija po Meki i Medini od 1916 do 1924 bila je nezavisna država. Zbog značaja ta dva svetilišta za ceo islamski svet bilo bi zgodnije da regija Hidžas ponovo bude nezavisna, da ne pripada Saudijskoj Arabiji.

  • persida says:

   Svi lazu i svi mazu, ne mislis valjda da se ovde radi o istini?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u