ХАОС НА КОСМЕТУ – НАТО КОМАНДАНТ: Косову прети изолација; ЂУРИЋ: ЕУ да заустави Албанце

HAOS NA KOSMETU – NATO KOMANDANT: Kosovu preti izolacija; ĐURIĆ: EU da zaustavi Albance

28 novembra 2018

GENERAL NATO: KOSOVU PRETI IZOLACIJA ZBOG TAKSI

Kosovu preti izolacija nakon što su prištinske vlasti odlučile da za 100 odsto povećaju porez na robu iz Srbije i BiH, upozorio je danas komandant Komande zdruzenih snaga NATO u Napulju, admiral Džejms Fogo, prenela je prištinska Gazeta expres.

„Šta se zapravo želi ostvariti tim porezom“, zapitao je Fogo posle svečane ceremonije primopredaje dužnosti šefa Kfora između odlazećeg generala Salvatorea Kuočija i njegovog naslednika Lorenca D`Adaria, u Prištini.General NATO je takođe spomenuo dijalog između Beograda i Pristine, rekavši da Srbija i Kosovo, sa kojim, inače, EU pregovara u odvojenom procesu, treba da teže evroatlantskim integracijama za dobrobit oba naroda.

„Porez od 100 odsto koji je Kosovo odredilo za robu iz Srbije rizikuje izolovanje Kosova“, rekao je Fogo.

TAČI: 28. NOVEMBAR DAN ĆEMALIJA, BOLjETINA, OVK I JAŠARIJA

Predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači ocenio je danas, povodom Dana zastave, da se radi o danu Ismaila Ćemalija, Ise Boljetina, OVK i Adema Jašarija, inače poznatih kao boraca za ujedinjenje svih Albanaca, odnosno za Veliku Albaniju.

„Danas je najveći i najvažniji dan u istoriji albanske nacije. To je 28. novembar Skenderbega, 28. novembar Ismaila Ćemalija, Ise Boljetina, OVK i Adema Jašarija“, napisao je Tači na Fejsbuk nalogu.

On je istakao da su mnoge patriote i aktivisti dale svoj život za 28.novembra i nacionalnu zastavu.

“Ovo je dan svih Albanaca, gde god da su. Veoma sam srećan što ove emocije mogu da delim sa svojim sunarodnicima u SAD“, naglasio je Tačić čestivajući Albancima „ovaj veliki dan“.

ĐURIĆ NA VANREDNOJ KONFERENCIJI

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić pozvao je danas EU i celu međunarodnu zajednicu da bez odlaganja urazumi Prištinu, vrati je poštovanju prava domaćeg, međunarodnog i svih potpisanih sporazuma i zaustavi ih sa puta dalje eskalacije problema.

Đurić je, na vanrednoj konferenciji za medije, rekao da smo videli pretnje da će da gaze, kao da to već nisu činili, Briselski sporazum, ukinu srpske opštine, zauzmu sever.

„Srbja i Srbi reagovali su mirno i odgovorno na provokacije i poteze koje su vukli u Prištini. Reagovali su mirno iako je potpuno jasno da je delovanje Prištine imalo za cilj s jedne starne da Srbe dovede u takav nemoguć položaj koji bi značio njihovo proterivanje, kako sa severa tako i juga, a s druge strane namera je bila izazivanje ratnog požara na severu“, ukazao je on.

Srbija i Srbi na Kosovu i Metohiji ne žele bilo kakav sukob, ali je jasno da Priština želi da svojim delovanjem izazove upravo to.

„Srbija poziva međunarodnu zajednicu da reaguje i nećemo činiti bilo kakve korake osim mirnih protesta koji Srbi ovih dana vrše na KiM pokazujući kako se na miran i demokratski način bori za zemlju i svoj narod“, kazao je on.

Đurić je pozvao Srbe na Kosovu i Metohiji da i dalje mirnim sredstvima brane svoju zemlju.

ĐURIĆ: RADOIČIĆ NIJE KRIV, RASPAO SE PLAN PRIŠTINE

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je danas da je poligrafsko ispitivanje pokazalo da Milan Radoičić nije kriz za ubistvo, niti organizaciju ubistva Olivera Ivanovića i da su time pali u vodu planovi Prištine da se za to optuži Beograd i srpska strana.

Na pitanje novinara da li je time završena istraga i ako jeste, a imajući u vidu da poligraf nije valjan dokaz na sudu, čemu onda služi pravosuđe, Đurić je na vanrednoj konferenciji za novinare podsetio da je srpska policijska istraga pokrenuta i vodi se zato što Priština i međunarodni organi nisu do sada dali prave odgovore.

„Srpskoj policiji je pošlo za rukom da Radoičić da iskaz i to najboljim stručnjacima koje Srbija ima. Prošao je poligraf i utvrđeno je da on nije počinilkac niti organizator tog zločina. Ta činjenica je iznervirala mnoge koji su priželjkivali da krivca doveka traže na srpskoj strani“, rekao je Đurić.

Da je pre nekoliko dana likvidiran, Radoičić bi doveka bio okrivljen za to ubistvo, dodao je Đurić.

„Time se raspao plan Prištine i nekih sa strane i dela domaćih telala koji su želi da na tome grade podelu Srba i stigmatizuju Srbe na severu i uklone neke od ključnih figura koje su sposobne da se suprotstave namerama Prištine“, rekao je on.

Na insistiranje novinara da odgovori da li je time istraga protiv Radoičića završena i konstataciju da poligraf nije prihvatljiv dokaz na sudu, Đurić kaže da „poligraf nije sudski dokaz, ali da nedvosmisleno govori da li je neko kriv“.

„Radoičić je prošao poligraf, dakle on nije kriv“, naglasio je Đurić.

On je upitao i zašto prištinsko i međunarodno pravosuđe na KiM nema odgovor na pitanje ko je ubio Ivanovića 11 meseci, a neki Srbi se nerviraju.

„Jer, namera je bila da se Beograd optuži i srpska strana oslabi u predvečerje ovih eskalacija. Nedvosmisleno je utvrđeno – onaj koji je stigmatizovan skoro godinu dana nije kriv.I šta ćemo sad? Šta ćemo sa tim lažima da iza toga stoji Beograd, srpska strana,provlačenjem Vučića kroz blato? Da li će se neko izviniti?“, rekao je on.

KOMENTARI3 komentara

  1. Jovo Veselinovic says:

    zasto ce nato pakt pretiti srbiji srbija oteta i ugrozeno je njeno pravo muslimanski teroristi i ustase haraju sa srbijom i srbskim narodom u srbiji KOSOVU Upadaju u kuce i odvode ljude ocu reci SRBE iz svojih kucu u nepoznatom pravcu sad nedaju ni da jedu srbi svoju hranu uz pomoc mirovnjaka na kosovo srbi mogu samo da skacu u jezero na kosovo

  2. Posmatrac says:

    Samo vi slavite genocide nad Srbima ko vasa braca ustase, ali nasa ce biti zadnja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *