ХАОС НА САСТАНКУ ЕВОПСКЕ УНИЈЕ „Штедљива четворка“ спустила рампу, не дају више ни цент, БРИСЕЛ НА ИВИЦИ РАСПАДА!

HAOS NA SASTANKU EVOPSKE UNIJE „Štedljiva četvorka“ spustila rampu, ne daju više ni cent, BRISEL NA IVICI RASPADA!

22 februara 2020

Lideri EU su se danas suočili sa budžetskim haosom na prvom samitu nakon Bregzita, pošto su četiri bogate nacije odbile da popune jaz koji je ostao odlaskom Britanije.

27 lidera zapalo je u ćor sokak nakon svađe u ranim satima u Briselu, a razgovori o budžetu o tri biliona evra nastavili su se drugi dan, a danas popodne je i dalje bilo zastoja, prenosi „Dejli mejl“.Odlazak Velike Britanije ostavio je sa rupom od 75 milijardi u finansijama tokom sedam godina, a borba za budžet otkrila je oštre podele između članica EU.

Nemačka želi da potroši više na klimatske promene, dok Francuska traži više novca za zajedničku odbranu, a siromašnije države odlučne su da zadrže svoje velikodušne isplate u EU.

Ali takozvana “štedljiva četvorka”, Austrija, Holandija, Danska i Švedska nisu spremne da plate više kako bi popunile rupu.

Holandski premijer Mark Rute rekao je da „ne planira da stavi svoj potpis“ na poslednji kompromisni predlog.

Podaci EU traže cifru od 1,08 procenata kombinovanog BDP-a kako bi pokrili šest godina od 2021. do 2027. godine, ali štedljive nacije nisu spremne da pređu sadašnjih 1 procenat.

U međuvremenu, nacije koje primaju „kohezijske fondove“ žele još više, a autoritarni mađarski premijer Viktor Orban rekao je novinarima da danas žele „najmanje 1,3 odsto ili blizu toga“.

Jedinstvo 27-članog bloka tokom pregovora o Bregzitu ustupilo je mesto nepromišljenim razgovorima o budućnosti nakon što je Britanija konačno napustila EU 31. januara.

Razočarani češki premijer Andrej Babis rekao je da „nema smisla nastaviti samit“ ako „štedljiva četvorka“ odbije da poveća svoj doprinos.

„Ako grupa od četiri bogate zemlje Švedska, Danska, Holandija i Austrija insistiraju, možemo se vratiti kući“, rekao je danas Babis.

Četvorka ne želi da plati više da bi popunila jaz zbog Bregzita, dok je Nemačka je takođe oprezna po pitanju budžeta.

Međutim, siromašnije države južne i istočne Evrope žele da zadrže izdašna sredstva EU bez obzira na Bregzit.

Francuski lider Emanuel Makron podržao je pozive da se odupru smanjenju potrošnje, rekavši da bi bilo „neprihvatljivo“ nadoknaditi odlazak Britanaca smanjenjem potrošnje „.

Trenutni dugoročni budžet za period 2014-2020 iznosi 1,08 triliona evra, što predstavlja 1,02% bruto nacionalnog dohotka za EU28, pre odlaska Britanije.

KOMENTARI7 komentara

 1. padre says:

  Znači, oni bi da troše toliko, kao da je Britanija još tu?

 2. Boze Pravde says:

  Neka to popuni kurbatska.

  • Cetnik says:

   Nek pozovu Vucica, srpska sirotinja ima para na bacanje i prihvata sve namete i poskupljenja.

 3. Srbin says:

  Popunice deficit stampanjem eura bez pokrica,a onda ce davanjem bezvrednih eura kroz kredite zemljama poput Srbije kroz visestruko vece kamate u njihovim bankama po ovim mucenickim zemljama izvuci kapital I nadomestiti manjak.Zadnjih 10 godina tako su iz Srbije izvukli 4 milijarde eura po svakoj godini a ukupno dvaput vise nego ceo spoljni dug zemlje.Mi sada smo ostalisamojos da prodamo Komercijalnu banku pa da onda bez problema matiraju nasu zemlju klauzulom uzmi ili ostavi!

 4. Filip says:

  Necete da me prevarite 'ocu da znam koliki je moj deo! Hahahahaha...

 5. persida says:

  Englezi su najveci lopovi u istoriji covecanstva.

 6. Pravda mora biti zadovoljena says:

  Englezi bi trebali da vrate ssv novac sto su dobili od EU kad su pristupali k njoj. Nije u redu da uzmu iz pristupnih fondova novac a onda kidnu iz EU!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *