ХАОС НА УЛИЦАМА МОСКВЕ: Наваљни и још 400 људи ухапшено на протестима! (ВИДЕО)

HAOS NA ULICAMA MOSKVE: Navaljni i još 400 ljudi uhapšeno na protestima! (VIDEO)

12 juna 2017

Najpoznatiji ruski opozicionar Aleksej Navaljni uhapšen je u Moskvi. Protesti protiv korupcije u više gradova Rusije. Ima uhapšenih.

Kako prenose agencije, Navaljni je uhapšen neposredno pred početak protesta koji je želeo da održi u Tverskoj ulici, pored Kremlja i ruske Dume, za šta nije imao odobrenje moskovskih vlasti. On je priveden ispred ulaza u zgradu u kojoj živi. Mediji prenose da je oko 400 osoba uhapšeno.

Navaljni je imao dozvolu da održi opozicioni skup,u drugoj ulici – Šaharovoj, ali je odlučio da svoje pristalice pozove u šetnju Tverskom ulicom koja vodi do Kremlja i ruske Dume. Takvu odluku obrazložio je time što niko iz Moskve nije hteo da mu iznajmi opremu za održavanje mitinga, odnosno jer je svima tako bilo naređeno.

Zbog toga je pozvao pristalice da promene adresu okupljanja i da dođu u Tversku ulicu, za koju nije imao odobrenje moskovskih vlasti. To je, međutim, u Moskvi strogo kažnjivo i novčano i kaznom zatvora, tako da je Navaljni uhapšen, ponovo.

Protest je, uprkos hapšenju Navaljnog, održan i to na „novoj“ lokaciji, odnosno na uglu Tverske ulice i bulevara, a okupilo se više desetina hiljada Moskovljana.

Policija je raspoređena svuda i u nekoliko navrata došlo je do sukoba s demonstrantima, ali ta informacija još uvek nije potvrđena. Za sada je sve mirno, objavljuju na nalogu na Tviteru brojni učesnici skupa. Navodno je uhapšeno i još oko 200 demonstranata sa moskovskog skupa.

Održan je i skup na adresi za koju je Navaljni dobio odobrenje vlasti, ali njemu prisustvuje svega oko 1.000 ljudi.

Istovremeno, održan je i protest u Sankt Peterburgu, gde je tamošnja policija uhapsila oko 50 ljudi. Među njima i tinejdžerke. Ni taj skup nije bio prijavljen, tvrde vlasti.

Asošiejted pres prenosi da su demonstranti uhapšeni u parku Marsova polja u centru grada. Dok je policija odvodila uhapšene, stotine drugih su uzvikivali slogane poput „Putin je lopov“ i „Sramota“.

U Vladivostoku je uhapšeno 10 opozicionih pristalica, a četiri u Blagovešensku i najmanje jedan u Kazanu. Protesti se danas održavaju širom Rusije.

KOMENTARI2 komentara

  1. Kulak says:

    Oj Sorošu neka,neka,duboka te jama čeka.

  2. goran says:

    Navalio Navalni, da u zatvoru samog sebe hrani.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *