ХАОС НА ЗАПАДУ – ТЕЖАК УДАРАЦ ЗА ТРАМПА: Француска, Немачка и Велика Британија се успротивиле Америци

HAOS NA ZAPADU – TEŽAK UDARAC ZA TRAMPA: Francuska, Nemačka i Velika Britanija se usprotivile Americi

9 maja 2018

Francuska, Nemačka i Velika Britanija žale zbog odluke predsdnika SAD Donalda Trampa o izlasku iz međunarodnog nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Ove zemlje žele da zajedno rade na „širem sporazumu“.

To je na Tviteru objavio predsednik Francuske Emanuel Makron odmah posle izjave predsednika Donalda Trampa.

„Radićemo zajedno na širem okviru, koji će pokriti nuklearne aktivnosti posle 2025. godine, balističke rakete i stabilnost na Bliskom istoku, posebno u Siriji, Jemenu i Iraku“, naveo je Makron.Francuski predsednik je dodao da je „u igri režim međunarodne borbe protiv širenja nuklearnog oružja“.

Tramp izjavio je večeras da se SAD povlače iz međunarodnog sporazuma sa Iranom o njegovom nuklearnom programu iz 2015. godine, i najavio „najviši nivo“ ekonomskih sankcija protiv Teherana.

Sporazumom Irana i šest velikih sila – SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Nemačke, Teheranu su ukinute oštre ekonomske sankcije koje su ga prethodno izolovale od međunarodnog bankarskog sistema i svetske trgovine naftom.

Iran je zauzvrat ograničio program obogaćivanja uranijuma, promenio strukturu nuklearnog reaktora kako ne bi više mogao da proizvodi plutonijum i smanjio zalihe uranijuma.

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini kaže da će EU nastaviti da podržava punu implementaciju nuklearnog sporazuma sa Iranom.

„Sporazum je funkcionan i i ispunjava svoj cilj koji garantuje da Iran ne razvija nuklearno oružje. EU je odlučna da ga sačuva“, poručila je Mogerini.

Federika Mogerini je neposredno posle odluke amrečkog predsednika Donalda Trampa da povuče SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom u svom vanrednom obraćanju medijima poručila da će dokle god se Iran bude pridržavao svojih obaveza, kao što to sada čini, EU nastaviti s punom primenom tog sporazuma.

„Nuklearni sporazum sa Iranom je kulminacija 12 godina diplomatskih aktivnosti. On pripada celoj međunarodnoj zajednici. Funkcionalan i ispunjva svoj cilj koji grantuje da Iran ne razvija nuklerano oružje. EU je odlučna u nameri da ga sačuva“, izjavila je Mogerini.

Ocenila je da je iranski nuklearni sporazum „ključan za bezbednost regiona, Evrope i sveta“ i pozvala ostatak međunarodne zajednice da nastavi da ispunjava svoj deo obaveza i obezbedi punu implementaciju sporazuma u cilju zajedničke bezbednosti.

„U potpunosti verujemo radu, nadležnosti i autonomiji međunarodne Agencije za nuklarnu energiju koja je objavila 10 izveštaja koji potvrđuju da se Iran u potpunosti pridržava svojih obaveza“, dodala je Federika Mogerini.

Šefica EU diplomatije je izrazila posebnu zabrinutost zbog najave američkog predsednika o podizanju novih sankcija protiv Irana. Mogerini je ocenila da je ukidanje sankcija povezanih sa nukleranim programom značajan deo nuklearnog sporazuma sa Iranom i dodala da EU smatra da je ukidanje sankcija imalo pozitivan efekat ne samo na trgovinu i ekonomske odnose sa Iranom već je, na prvom mestu, donelo dobrobit iranskom narodu.

„EU želi da osigura da se to nastavi. Konsultovaćemo se sa svojim partnerima u narednim satima i danima. EU je odlučna da postuma u skladu sa svojim bezbednosnim interesima i zaštiti svoje ekonomske interese“, rekla je Mogeriniu.

Federika Mogeri je u svom obraćanju iranskom narodu i vlastima Irana poručila da ne dozvole rušenje sporazuma o nukleranom programu za koji je ponovila da je „jedano od najvećih dostigunuća diplomatije“.

Ona je ocenila da je sporazum o iranskom nuklearnom programu dokaz da se do rešenja u kome svi dobijaju moguće doći kroz dijalog, angažovanje i istrajnost, kao i da se zajednički stav može naći iako se pozicije i interesi razlikuju.

„Ovaj sporazum pripada svakome od nas. Vi se pridržavajte vaših obaveza kao što ćemo i mi naših i zajedno sa ostakom međunarodne zajednice mi ćemo očuvati ovaj sporazum“, poručila je Mogerini.

Ona je naglasila da i pored odluke američkog predsednika o povlačenju iz iranskog nuklearnog sporazuma EU nastavlja da bude najbliži partner i prijatelj sa SAD i da nastavljaju da rade zajedno na mnogim drugim programima.

Iranski predsednik Hasan Rohani izjavio je da će Iran ostati posvećen multinacionalnom nuklearnom sporazumu iz 2015. i nakon odluke predsednika SAD Donalda Trampa da se povuče iz tog sporazuma.

„Ako postignemo cilj sporazuma u saradnji sa ostalim njegovim potpisnicima, onda će on ostati na snazi… Time što je izašla iz sporazuma, Amerika je zvanično ugrozila svoju posvećenost jednom međunarodnom sporazumu“, reka je Rohanu u govoru koji je prenosila državna televizija, prenosi Rojters.

On je dodao da je Iran spreman da nastavi svoje aktivnosti u vezi s nukealrnim sporazumom nakon konsultacija sa ostalim svetskim silama koje su deo sporazuma.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš kaže da je duboko zabrinut zbog odluke američkog predsednika Donalda Trampa da se Vašington povuče iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, ali poziva preostale potpisnice tog sporazuma da se pridržavaju svojih obaveza.

„Od suštinskog je značaja da sve brige u vezi sa primenom plana budu rešene preko mehanizama, koji su uspostavljeni u ZSAP (Zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu). Pitanja koja nisu direktno povezana sa ZSAP trebalo bi rešiti bez predrasuda da bi se sačuvao sporazum i njegova postignuća“, naveo je Gutereš u saopštenju.

Rusija je izrazila duboku zabrinutost zbog odluke američkog predsednika Donalda Trampa o povlačenju iz međunarodnog sporazuma o nuklearnom programu Irana, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova u Moskvi, osuđujući „ozbiljno kršenje međunarodnog prava“.

„Duboko smo razočarani odlukom američkog predsednika o jednostranom povlačenju iz sporazuma i odlukom o ponovnom uvođenju sankcija Iranu“, navodi se u saopštenju.

Rusko Ministarstvo je dodalo da je Rusija „izuzetno zabrinuta što SAD reaguju protiv stava većine zemalja grubo kršeći norme međunarodnog prava“.

Sirijske vlasti su oštro osudile odluku američkog predsednika Donalda Trampa o povlačenju iz međunarodnog sporazuma o nuklearnom programu Irana i izrazile „potpunu solidarnost“ s Teheranom, kao i uverenje da će Iran uspeti da prevaziđe „agresivan stav“ Vašingtona.

Damask „oštro osuđuje odluku američkog predsednika o povlačenju iz nuklearnog sporazuma sa Iranom što još jednom pokazuje da SAD ne poštuju svoje obaveze, ni međunarodne sporazume“, saopštil su izvori bliski sirijskom Ministarstvu inostranih poslova, prenela je agencija Sana.

Sirija izražava „potpunu podršku Iranu i iražava uverenje da ta zemlja ima mogućnosti da prevaziđe agresivni stav američke administracije, koji ugrožava bezbednost i stabilnost regiona i čitavog sveta“.

Iran je jedan od ključnih saveznika sirijskog predsednika Bašara el Asada čija je zemlja u ratu od 2011. godine.

Saudijska Arabija, regionalna protivnica Irana, a saveznica SAD, pozdravila je i podržala odluku američkog predsednika Donalda Trampa o povlačenju iz međunarodnog sporazuma o nuklearnom programu Irana.

„Kraljevstvo podržava i pozdravlja korake koje je najavio američki predsednik o povlačenju iz nuklearnog sporazuma i ponovnom uvođenju ekonomskih sankcija Iranu“, saopštilo je saudijsko Ministarstvo inostranih poslova.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Bahrein, saudijski saveznici u regionu, odmah su takođe pozdraviili Trampovu odluku. U Bahreinu je Peta američka flota.

Bivši predsednik SAD Barak Obama je ocenio da je večerašnja odluka predsednika Donalda Trampa da se SAD povuku iz međunarodnog sporazuma s Iranom o njegovom nuklearnom programu, „ozbiljna greška“ koja će potkopati američki kredibilitet u svetu.

Obamina administracija je posredovala radi postizanja tog sporazuma 2015. godine. On je večeras izjavio da je odluka Trampa da se SAD povuku iz tog sporazuma „pogrešna“, naročito zato što se Iran do sada pridržavao sporazuma sa šest svetskih sila.

Obama je takođe upozorio: „Stalno ismevanje sporazuma u kojima je naša zemlja (SAD) strana-potpisnica, preti da potkopa kredibilitet Amerike, i dovodi nas u sukob s glavnim silama sveta“.

Obama kaže da bez sporazuma s Iranom, Sjedinjene Države „na kraju mogu ostati na poražavajućem izboru između Irana naoružanog nuklearnim oružjem i još jednog rata na Bliskom istoku“.

On je rekao da sporazum s Iranom i dalje predstavlja primer šta se moe postići diplomatijom, uključujući i slučaj Severne Koreje.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je večeras da „u potpunosti“ podržava „hrabru“ odluku američkog predsednika Donalda Trampa o povlačenju iz međunarodnog sporazuma o nuklearnom programu Irana.

„Izrael u potpunosti podržava hrabru odluku koju je danas doneo predsednik Tramp da odbaci užasni nuklearni sporazum“, rekao je Netanjahu.

Izraelski premijer, čija zemlja sebe vidi kao moguću metu Irana sa nuklearnim oružjem, jedan je od najvećih protivnika tog sporazuma postignutim 2015. između Irana i šest velikih sila.

Netanjahu je podsetio da se protvi tom sporazumu od početka, jer „ne samo što taj dokument ne blokira Iran na putu ka atomskoj bombii, već mu je otvorio put ka kompletnom nuklearnom arsenalu za nekoliko godina“.

KOMENTARI7 komentara

 1. Miraš says:

  Amerika i Izrael se poigravaju sa rasplamsavanjem ratova na B.Istoku, a ovako ako nastave smestiće Evropi milione izbeglica. Izrael je odavno nuklearna sila i niko ga ne kontroliše iz takozvane medjunarodne zajednice koja je dužna da obezbedi mir i bezbednost svima. Neka najpre Izrael bude podvrgnut kontroli, a ne da Izrael obmanjuje ceo svet pokazujući i to bez dokaza da su tamo neki drugi problem i opasnost.

  • Trifun says:

   Nisi u pravu u vezi Izraela! Iran je prijetnja, velika. Ne samo Izrealu nego i nama. Ne znam koliko imas godina i da li znas sta je Iran radio dok smo mi vodili rat za slobodu u RS? Da te podsjetim = Iran je poslao oko 5000-6000 mudzahedina glavoseca da ratuju u mojoj otadzbini protiv naseg naroda, radio i jos uvijek nam radi o glavi preko svojih sluzbi...Iran je zapoceo stvaranje prve Islamske Drzave koja se trebala zvati ISEU ali smo ih porazili...on sada miruje jer je zauzet kod kuce ali samo prividno...ako sve to znas a i dalje napadas Izreal kojem je taj Islamski militantni Iran prijetio unistenjem bezbroj puta, onda te smatram da ili nemas pojma sta pricas ili si nas neprijatelj. Trece nema. Nema nazad.

   • Miraš says:

    Znam itekako za ta naša stradanja. Ne znam kako ih je zvanični Iran tretirao baš 1991. i 1992. godine, ali znam da su oni već neko vreme zabranjeni i u samom Iranu. Te iranske mudžahedine tj. te radikalne ekstremiste i fanatike je kod nas angažovao Pentagon i SAD da bi ojačali Aliju Izetbegovića. Kako su iranski mudžahedini zabranjeni u samom Iranu, onda su deo njih Amerikanci najpre prebacili u susedni Irak zbog blizine da bi mogli odatle iz susedstva da podrivaju i sam Iran. U vezi prošlogodišnjih protesta u Iranu koji su u početku izgledali kao obojena revolucija baš ti isti teroristi i ekstremisti su isto bili angažovani sa ciljem da ubijanjem navodno mirnih protestanata destabilizuju celokupnu situaciju u Iranu. Pre nekoliko godina Amerikanci su morali da ih smeste negde dalje pa su napravili ponudu nekoliko evropskih država, a primila ih je samo Albanija navodno kao bivše borce koji više ne učestvuju u radikalnim sukobima. Moguće je da oni tamo miruju do daljnjeg. Opet su nam blizu.

   • Miraš says:

    Nova svetska vlada u senci koja nastoji da prekroji, usitni i osvoji ceo svet pišu da u svom sastavu ima oko 70% cionista. Sećam se i Šestodnevnog rata iz 1967 godine. Izrael na Bliskom istoku vodi odavno ratove za teritorije, a nastoji da to sakrije i prikaže to nekako drugačije. Zato ne volim kad naši krenu sa pričom da je Kosovo i Metohija naš Jerusalim i naša sveta zemlja. Doduše ponekad se sete da pomenu i Palestinu. To je veoma naivan pristup jer što se tiče Amerikanaca i NWO(NSP) Izraelci su odavno odabrani da mnogo toga dobiju, a Srbi su odavno odabrani da samo gube. Podseća me to na izreku: "Videla žaba (Srbija) da se konji potkivaju pa i ona digla nogu." Izrael ima odavno podršku SAD, a i ovo tkzv. Kosovo ima isto podršku SAD. Šta ćemo sa tim? Mada Izrael ima u odnosu na Kosovo ipak nezavisniju politiku te bar nikad nije priznao to tkzv. Kosovo. Ali ni Iran nije priznao Kosovo. Iran ovakav kakav je napadaju zato što je on suverena država, a gledamo već koliko decenija smišljeno uništavanje raznih i raznovrsnih suverenih država. Amerikancima odavno smeta Iran zato što je Iranska revolucija oterala Rezu Pahlavija koji je američkim interesima u Iranu bio itekako odan i poslušan. Zbog toga je SAD svojevremeno motivisao i podstakao Sadama da Irak napadne Iran pa je od 1980 -1988 godine trajao dugogodišnji iračko-iranski rat. Ipak bez obzira na taj baš težak medjusobni sukob, kasnije suočeni sa daljim stradanjima i uništavanje države Irak, Iranci su shvatali da ne mogu samo da sede i posmatraju nego da moraju da pomognu Iračanima jer će se desiti raspad i komadanje Iraka te imaće i sam Iran problema sa velikim brojem izbeglica, itd. Zvanični Iran je odavno prozreo američke opasne igre po Bliskom istoku pa i po svetu. Zajedno sa Amerikancima i Izraelci učestvuju u tome. Opet mislim samo na zvanični Izrael, a ne upuštam se u ocene celog naroda jer sa svim narodima se u većoj ili manjoj meri manipuliše od strane njihovih elita. Tako baš funkcioniše Novi svetski poredak onaj po ukusu mračne elite - preko prodanih nacionalnih elita.

   • Miraš says:

    Nije ispravna ni ocena (Badinterova komisija)da se SFRJ sama raspala jer i taj "raspad" smišljen je organizovan spolja kao velika gladio operacija. Kod nas je to komadanje bilo lakše izvesti nego naprimer u Siriji jer naš Ustav iz 1974 bio je prilično oslabljen, a postojali su i različiti narodi i njihove političke elite. Veština lukavog je da raspad SFRJ je trebao da izgleda tako kao da se sve to desilo samo voljom ili krivicom naroda i njihovih vodja, a da stranog mešanja nije bilo. Dok u Siriji nemaju slične uslove, nemaju oslabljen Ustav i nemaju rebublike i nemaju toliko raznih naroda i njihovih kvazielita, nego kao drugi narod imaju samo Kurde. Da bi rascepkali i raskomadali Siriju morali su značajno da ulažu najpre u pobunjenike , zatim u naoružane pobunjenike i još se isto njihov proizvod ISIS proširio iz Iraka u Siriju. U Siriji podržavaju Kurde, slično kao što u odnosu na Srbiju podržavaju Albance. U raspad Sirije odavno je umešan i Izrael. Ustvari ne podržavaju Amerikanci i NATO nikog nego podržavaju medjusobne sukobe u svom interesu da bi napravili manje i oslabljene celine sa kojima će lakše upravljati. Važno je da Sirija bude spašena i ostane teritorijalno celovita. U Siriji se odvija ključna bitka ne samo za Sirijce i državu Siriju, nego rezultati tog rata uticaće na dalju sudbinu mnogih drugih država i na to kakav će svet biti.

 2. Trifun says:

  Bwhaaa..udario Tramp po naftnim ugovorima EU Rajh genocidnih rasista! Pa sad placu kako se 'brinu za iranski narod'!! A kada su krenuli da ruse Srbiju onda je to bila 'kolateralna steta'. Nije bilo naftnih ugovora da placu za nasim narodom...koji degenerisani zlikovci! Bumerang! Nema nazad.

  • raikkonen says:

   trifunee...ne lupetaj!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *